?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Αράκυνθος: Πετώντας στις κορυφές του και περπατώντας στα δάση!

Αράκυνθος: Πετώντας στις κορυφές του και περπατώντας στα δάση!

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Στην Αιτωλοακαρνανία, στην περιοχή της Μακρυνείας βρίσκεται ένα υψηλής φυσικής ομορφιάς βουνό, με υψόμετρο 984 μ. ο Aράκυνθος ή Zυγός. Ο συμπατριώτης μας Βασίλης Γαλατάς επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή και μας παρουσιάζει μοναδικές φωτογραφίες.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο βουνό, μεταξύ των ποταμών Εύηνου και Αχελώου. Βόρεια καταλήγει στην λίμνη Τριχωνίδα και νότια στους κάμπους της περιοχής Μεσολογγίου.

Οικισμοί στις πλαγιές του Αράκυνθου είναι, τα Ελληνικά, Άνω Κεράσοβο, Κάτω Κεράσοβο, τα Άνω Μούσουρα, τα Κάτω Ρετσίνα, το Άνω Κουδούνι η Χούνιστα κ.α. Το βουνό καλύπτει μεγάλο τμήμα των πρώην δήμων Αρακύνθου, Μακρυνείας και Μεσολογγίου.

Στον Αράκυνθο βρίσκεται το στενό φαράγγι της Κλεισούρας τα “Κύκνεια Τέμπη” μέσω του οποίου συνδέονται η περιοχή του Μεσολογγίου με την περιοχή του Αγρινίου.

Ο Αράκυνθος αποτελεί ένα οικοσύστημα με ιδιαίτερη αισθητική και οικολογική αξία, που οφείλουμε να προστατέψουμε και να αναδείξουμε με ελεγχόμενες δράσεις, οι οποίες θα εξασφαλίζουν μια βιώσιμη οικοτουριστική ανάπτυξη.

Ο Αράκυνθος είναι κατάφυτος από καστανιές, βελανιδιές, γέρικα πλατάνια, κουτσουπιές, χαρουπιές, αγριοτσικουδιές, σχίνα, παλιούρια, ασφάκες, ρείκια, αγριλιές και κυπαρίσσια. Στις ψηλές κορυφές του Αράκυνθου υπάρχουν σημαντικά δάση με πολλά υπεραιωνόβια δένδρα. Η περιοχή καλύπτεται επίσης από πουρνάρια, μεσογειακή μακία, φρύγανα, σχίνο, φιλίκια, αριές κ.ά.

Το οικοσύστημα του Ζυγού αποτελεί βιότοπο για πολλά ζωικά είδη όπως αγριογούρουνα, ελάφια, σκίουροι, χελώνες και άλλα άγρια ζώα καθώς και αρκετά είδη ερπετών. Η παρουσία σπάνιων πουλιών και ειδικά αρπακτικών στην περιοχή υποδηλώνει ότι ο Αράκυνθος είναι πλούσιος σε ζωή και χαρακτηρίζεται από οικολογική ισορροπία. Για τη μεγάλη τους οικολογική σημασία ο Αράκυνθος και τα Στενά της Κλεισούρας, ανήκουν στις περιοχές Natura 2000.

Το δάσος του Αρακύνθου προσφέρει στον άνθρωπο, ιδιαίτερα της πόλης, έναν μοναδικό χώρο αναψυχής και αγαλλίασης. Είναι ο τόπος που του δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγει από το σύγχρονο τρόπο ζωής που τον καταπιέζει, να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει. Ο καθαρός αέρας, η ομορφιά και η ηρεμία που βρίσκει κανείς μέσα σ' αυτό είναι ο αντίποδας στα καυσαέρια, στο θόρυβο και το άγχος της πόλης.

Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον μας, αλλά και τις ιστορικές μας μνήμες, πρέπει να προστατέψουμε όσο μπορούμε καλύτερα, περιοχές σαν τον Αράκυνθο και το Φαράγγι της Κλεισούρας.

Φωτογραφίες: Βασίλης Γαλατάς

Πληροφορίες από εκπαιδευτική εργασία, ενταγμένη στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΓΕΛ Ματαράγκας, με τίτλο: «Αράκυνθος: Ένας οικολογικός θησαυρός» - Σχολ. έτος 2013-2014

http://lyk-matar.ait.sch.gr/Eggrafa/Arakynthos/Arakynthos.pdf