Τιμήθηκαν οι 59 εκτελεσθέντες πατριώτες της 31ης Ιουλίου 1944 στα Καλύβια (ΦΩΤΟ)

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, παρουσία επισήμων και κατοίκων του χωριού μας, το ετήσιο Μνημόσυνο στον Ι.Ν Αγίου Νικολάου Καλυβίων, για τους 59 Έλληνες πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα, πριν 73 χρόνια (31/07/1944) στη σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου-Κρυονερίου, κοντά στα Καλύβια!

TPL_COM_CONTENT_READ_MORE_TITLE

Φωτογραφικά ντοκουμέντα της γερμανικής κατοχής στο Αγρίνιο

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Φωτογραφικά και ιστορικά ντοκουμέντα αποτέλεσμα επίπονης  ιστορικής έρευνας του συμπατριώτη μας εκπαιδευτικού & ερευνητή Αλέξη Κατεφίδη, που αφορούν την περίοδο της Γερμανικής κατοχής στο Αγρίνιο, τα Καλύβια αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αντλήσαμε από την διαδικτυακή σελίδα με την επωνυμία «Αιτωλία & Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου».

TPL_COM_CONTENT_READ_MORE_TITLE

Ένας επιτάφιος της ελευθερίας

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Του Ευθύμιου Α. Πριόβολου

Είναι κάποια γεγονότα που νικούν το χρόνο. Απείραχτα και ανέγγιχτα από τη λήθη, ζουν στη μνήμη των ανθρώπων. Ίσως γιατί είναι ή έχουν μέσα τους τη ζωή, ακόμη κι αν σκορπούν το κακό και το θάνατο.

TPL_COM_CONTENT_READ_MORE_TITLE

Καλύβια 1944: Η ηρωική θυσία του αγγελοκαστρίτη Βασίλη Τριανταφύλλου

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Μια ακόμη επέτειος μνήμης πλησιάζει, 73 χρόνια μετά,  όταν στις 31 Ιουλίου 1944  οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους από τα Τάγματα Ασφαλείας, εκτέλεσαν 59 πατριώτες στα Καλύβια Αγρινίου. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και ο 17χρονος Αγγελοκαστρίτης, Βασίλης Τριανταφύλλου, ο οποίος συνελήφθη λίγες μέρες νωρίτερα ενώ έρχονταν από το χωράφι του.

TPL_COM_CONTENT_READ_MORE_TITLE

Γεώργιος Π. Καλπουζάνης: Έπεσε υπέρ πατρίδος!  (Ιούλιος  1944)

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Εκείνο τον όχι πολύ μακρινό Ιούλιο του ΄44 η μοίρα στάθηκε άδικη για τον 22χρονο  Γεώργιο Καλπουζάνη, ο οποίος από τα χωράφια του αγγελοκαστρίτικου κάμπου, συνελήφθη από τους Γερμανούς χωρίς να φταίει και λίγες μέρες αργότερα  βρέθηκε μαζί με άλλους 59 πατριώτες, απέναντι από τα πολυβόλα του εκτελεστικού αποσπάσματος που έστησαν για αντίποινα οι ¨δυνάστες¨ του λαού μας, στα Καλύβια Αγρινίου.

TPL_COM_CONTENT_READ_MORE_TITLE