Δράσεις ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Σειρά δράσεων ενημερωτικού χαρακτήρα υλοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών 2024» και εξωστρέφειας της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας – συντονιστή των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών (EUROBIRDWATCH 2024) η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ, πραγματοποίησε 2 ενημερωτικές δράσεις στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 η Μονάδα Διαχείρισης σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Οινιαδών Ανάπτυξις», την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και με την υποστήριξη της Κοινότητας Κατοχής, διοργάνωσαν εκδήλωση εκπαιδευτικού περιεχομένου με τίτλο: «Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2024 στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου - Αιτωλικού» στο Κτήριο Συγγρού, για παιδιά 4 έως 12 χρονών.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την αξία των πουλιών και να ευαισθητοποιηθούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, ενώ στην συνέχεια συμμετείχαν σε  εργαστήρια ζωγραφικής και  χειροτεχνίας, καθώς και σε διαδραστικά παιχνίδια με επίκεντρο τα μεταναστευτικά πουλιά.

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024, στέλεχος της Μονάδας Διαχείρισης συνόδευσε ομάδα Ισπανών τουριστών στην Αλυκή της Άσπρης, όπου πραγματοποίησαν ορνιθοπαρατήρηση με τηλεσκόπια. Ακολούθησε ενημέρωσή τους από υπάλληλο των Ελληνικών Αλυκών για τον τρόπο συγκομιδής του αλατιού και στην συνέχεια, η ομάδα μετέβη στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού. 

Εκεί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο των ειδών πανίδας και χλωρίδας που απαντάται στο Εθνικό Πάρκο λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, την σημασία των προστατευτέων αντικειμένων της Μονάδας, αλλά και τις προκλήσεις στην προσπάθεια διατήρησης και διαφύλαξης του φυσικού πλούτου του τόπου.

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, στέλεχος της Μονάδας επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο Κατοχής  με σκοπό να φέρει τους μικρότερους μαθητές σε μια πρώτη επαφή με τα πουλιά της περιοχής και να τους ενημερώσει για το εντυπωσιακό, αλλά και δύσκολο ταξίδι που αντιμετωπίζουν κατά τη μετανάστευσή τους.

Το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού  συνιστά τόπο αναπαραγωγής, διαβίωσης και ενδιάμεσο σταθμό, φιλοξενώντας μεγάλη και πολυποίκιλη κοινότητα πτηνών. Η ανθρώπινη δραστηριότητα αδιαμφισβήτητα αποτελεί πρόκληση και απειλή για τα είδη αυτά που οφείλουμε να διαφυλάξουμε. Μέσω της εκπαίδευσης και διαδραστικών δραστηριοτήτων, η Μονάδα Διαχείρισης σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Οινιαδών Ανάπτυξις» επιχειρούν να φέρουν την κοινωνία και ειδικότερα τα παιδιά εγγύτερα στην ορνιθοπανίδα, να ενημερωθούν για τα είδη που διαβιούν δίπλα τους καθώς και να ευαισθητοποιηθούν για την προστασία τους.

Τέλος να αναφέρουμε ότι, ο Περιβαλλοντολόγος, M.Sc, Αν. Προϊστάμενος Μονάδας Διαχείρισης Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, Γιάννης Σελιμάς συμμετείχε ως ομιλητής στο 2ο Αγροδιατροφικό Συνέδριο AGROWN 2024, στο Αγρίνιο, με θέμα: «Η βιώσιμη αλιεία στις προστατευόμενες περιοχές -Η περίπτωση του εθνικού πάρκου Μεσολογγίου-Αιτωλικού».