Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στο Αγγελόκαστρο

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Στην ιστορική, γυναικεία, Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου, παρουσία πλήθους πιστών και προσκυνητών, τελέσθηκε το πρωί της Τρίτης η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την σημερινή μεγάλη εορτή.

Χθες το απόγευμα παραμονή της εορτής, τελέστηκε ο Μέγας Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας.

πολυτκιον 

Μετεμορφώθης ν τ ρει Χριστ Θεός, δείξας τος Μαθητας σου τν δόξαν σου, καθς δυναντο. Λάμψον κα μν τος μαρτωλος, τ φς σου τ ἀΐδιον, πρεσβείαις τς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Η Μεταμόρφωση Σωτήρος Χριστού είναι μια μεγάλη Δεσποτική Εορτή, η οποία εορτάζεται στις 6 Αυγούστου κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο θ´ (28-36), Ο Ιησούς Χριστός, λίγο πριν από την Σταύρωση, ανέβηκε στο όρος Θαβώρ και μαζί του πήρε τρεις μαθητές του τον Ιάκωβο, τον Ιωάννη και τον Πέτρο. Εκεί στο όρος Θαβώρ ο Χριστός μεταμορφώθηκε μπροστά τους, δηλαδή το πρόσωπο του έγινε τόσο φωτεινό σαν τον ήλιο και τα ιμάτια του έγιναν τόσο λευκά σας το φως.

Δεξιά και αριστερά από τον Χριστό στεκόντουσαν δύο άντρες από την Παλαιά Διαθήκη. Αυτοί οι άντρες ήταν ο Μωυσής και ο Ηλίας, και αυτό έγινε σύμφωνα με τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη που λέει για τη Μεταμόρφωση Σωτήρος: «Έφερε δε εις το μέσον τους τον Mωυσήν και τον Ηλίαν, διά να διορθώση τας σφαλεράς υποψίας, οπού είχον οι πολλοί περί αυτού. Kαθότι, άλλοι μεν έλεγον τον Kύριον, πως είναι ο Ηλίας. Άλλοι δε, πως είναι ο Iερεμίας. Διά τούτο λοιπόν επαράστησεν εις το Θαβώρ τους πρώτους και κορυφαίους Προφήτας, διά να γνωρίσουν οι μαθηταί, και διά των μαθητών όλοι οι άνθρωποι, πόση διαφορά είναι αναμεταξύ του Xριστού, και των Προφητών. O μεν γαρ Xριστός, είναι Δεσπότης. Oι δε Προφήται, είναι δούλοι. Kαι ίνα μάθουν, ότι ο Kύριος έχει την εξουσίαν του θανάτου και της ζωής. Διά τούτο, από μεν τους αποθαμένους, έφερε τον Mωυσήν. Aπό δε τους ζωντανούς, έφερε τον Ηλίαν».

Την ώρα που οι μαθητές αντίκρισαν αυτά τα θαυμάσια ο Πέτρος ζήτησε από τον Κύριο να φτιάξουν τρεις σκηνές μια για Αυτόν, μια για τον Ηλία και μία για τον Μωυσή ώστε να μείνουν εκεί ώστε να μην στερηθούν αυτό το φως. Και τότε νεφέλη φωτεινή τους επισκίασε και ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που έλεγε: «οτός στιν υός μου γαπητός· ατο κούετε». Μετά έπεσαν οι μαθητές κάτω και όταν σήκωσαν το κεφάλι τους είδαν τον Ιησού μόνο του. Αμέσως άρχισαν να κατηφορίζουν από το όρος Θαβώρ και ο Χριστός είπε στους μαθητές του να μην πουν σε κανέναν τίποτα έως ότου αναστηθεί.

Φωτογραφίες: Χρύσανθος Ζαρλακούτης