Ευθύμιος Πριόβολος: Αγγελόκαστρο: Το δικό μας μοναστήρι, το δικό μας Θαβώρ

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Ο Αγγελοκαστρίτης συγγραφέας και συντ. Εκπαιδευτικός, Ευθύμιος Πριόβολος, γράφει επ΄αφορμή την σημερινής μεγάλης χριστιανικής εορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, για το μοναστήρι του Παντοκράτωρα στον λόφο του Αγγελοκάστρου, αλλά και τους ιδιαίτερους οικογενειακούς δεσμούς που τον συνδέουν με αυτόν τον ιστορικό και ιερό τόπο!

Το δικό μας μοναστήρι, το δικό μας Θαβώρ

Στη μεγάλη, δεσποτική, γιορτή της Μεταμόρφωσης του Χριστού, 6 Αυγούστου, γιορτάζει και πανηγυρίζει το μεταβυζαντινό μοναστήρι μας, «ο θείος ούτος ναός του Παντοκράτορος… επί τινος ωραίου λόφου... του πρωτεύοντος χωρίου Αγγελοκάστρου…». Η παλαιότερη αναφορά του κτίσματος είναι το 1562 σε οθωμανικό κατάστιχο. Μαζί γιορτάζει και το Αγγελόκαστρο της Αιτωλίας, έχει το τριήμερο πανηγύρι του, η κιβωτός του λογισμού, της μνήμης και της συνέχειας όλων εμάς που αντικρίσαμε τη ζωή εκεί.

Ωστόσο, η αφανέρωτη και μυστική όψη του ιερού κοινοβίου είναι οι ψυχές που πόθησαν το κάλλος της ψυχής, οι ψυχές που μόνασαν απ’ αιώνος εκεί, τα δάκρυα, οι ελπίδες και τα σκιρτήματα της ανθρώπινης καρδιάς, οι μνήμες.

Ας ευχηθούμε ο «επ’ όρος Θαβώρ μεταμορφωθείς» Χριστός, να μας αξιώσει να ανεβούμε στο δικό μας Θαβώρ, στο «υψηλότατον όρος», δηλαδή στην καθαρή καρδιά μας, για να φωτίσει και να λάμψει το πρόσωπό μας και κάθε δρόμος στην πολυμέριμνη ζωή μας.

Χρόνια πολλά!

Περισσότερα για την ιστορική Μονή στα βιβλία μας, «Το μοναστήρι του Αγγελοκάστρου (2006), και «Το Αγγελόκαστρο της Αιτωλίας στην τουρκοκρατία και την επανάσταση του 1821 (2021)

Χρονιάρες μέρες για την μικρή μας πατρίδα (το Αγγελόκαστρο) και είπα ν' ανάψω τούτο το κερί, των φωτογραφιών, για τα εικονιζόμενα πρόσωπα που έζησαν, λειτούργησαν και έψαλλαν στο μοναστήρι του Παντοκράτορα μια ολόκληρη ζωή!

- Αυτή η παρένθετη αναφορά των προσώπων ας εκληφθεί ως ταπεινή μνημοσύνη, ως θύμηση και συναίσθημα, για να μη χαθούν στην ανήλιαγη λησμονιά η εικόνα και η παρουσία τους, σημάδια και χρώματα της οικογένειας και της γενέθλιας γης.

Αιωνία τους η μνήμη!

 

Ο Δαμιανός Πριόβολος (με τον επιστήθιο σταυρό), Hγούμενος, παλιά, του μοναστηριού

 

Ο παπά Βασίλης Πριόβολος, ιερέας για πολλά χρόνια του Αγγελοκάστρου και λειτουργός της Ιεράς Μονής.

 

Ο Σωτήριος Πριόβολος, καλλικέλαδος ψάλτης για εξήντα χρόνια του χωριού και του μοναστηριού. Στη φωτογραφία, εικονίζεται να ψάλλει ανήμερα της Μεταμόρφωσης, στην υπαίθρια λειτουργία.

 

 

Η πρώτη πάνω φωτογραφία που δείχνει γενική άποψη της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος, στο Αγγελόκαστρο, (αρχές δεκαετίας ΄60 ) προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του δάσκαλου, Ιωάννη Κούσουλα και την αντλήσαμε από την ιστοσελίδα «Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας».  Δημιουργός του ιστολογίου με παλιές φωτογραφίες του Αγγελοκάστρου, ο Πάνος Καλτσάς.

Πατήστε τον σύνδεσμο:

https://agelokastro.gr/