Στέφθηκε με επιτυχία το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών, στο Αγρίνιο

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 5ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 στο Αγρίνιο. Η πόλη και ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας,υποδέχθηκε με χαρά τους Μικρασιατικούς Συλλόγους της ΟΠΣΕ από όλη την Ελλάδα σε μια μοναδική συνάντηση, με δρώμενα, πατινάδα και τη μεγάλη μικρασιατική μουσικοχορευτική βραδιά με το γλέντι να κρατά μέχρι πρωίας.

Το πρόγραμμα ξεκινησε το απόγευμα με την καθιερωμένη συνάντηση των Προέδρων Συλλόγων και Σωματείων και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μικρασιατών και Ποντίων Προσφύγων. Η Πατινάδα με τους συλλόγους, ξεκίνησε απο την πλατεία Παναγοπούλου και μέσω της κεντρικής πλατείας κατέληξε στα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια.

Στη συνέχεια παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), Αντώνη Οραήλογλου, έγινε η τελετή παράδοσης του λαβάρου και της εικόνας του ανταμώματος προς τον Δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του εξέφρασε την συγκίνησή του, αλλά και την ιδιαίτερη τιμή για την πραγματοποίηση αυτής της ξεχωριστής Πανελλήνιας Συνάντησης μνήμης και πολιτισμού!

Ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Παπαναστασίου: «Στην πόλη μας αντάμωσαν η περηφάνεια, η εθνική αξιοπρέπεια, η ψυχή του προσφυγικού Ελληνισμού! Όλες οι αρχές και οι αξίες που σμίλευσαν και γαλούχησαν γενιές υπερήφανων απογόνων ενός πλούσιου πολιτισμού. Όλοι εμείς είμαστε ευγνώμονες για την κουλτούρα, την ιστορία, τις γεύσεις, τις αναμνήσεις που φέρατε και μοιραστήκατε μαζί μας. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το μαζικό έγκλημα παραμένει ατιμώρητο και, στη μνήμη όσων χάθηκαν άδικα, παραμένει ζωντανό το αίτημα για δικαιοσύνη και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Αφιερώνουμε τη σημερινή ημέρα στον προσφυγικό Ελληνισμό που κατάφερε να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει. Θέλω να συγχαρώ την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος για την πρωτοβουλία. Ξεχωριστά, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, Ανδριάννα Γκούρλια και τα δραστήρια μέλη του Συλλόγου για το εξαίρετο αποτέλεσμα της διοργάνωσης. Εύχομαι πάντα ν΄ ανταμώνουμε και να ζούμε το μεγαλείο του σπουδαίου πολιτισμού σας», ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρθηκε στην πολιτισμική παρακαταθήκη που έφεραν οι Μικρασιάτες στην πατρίδα μας και επεσήμανε το γεγονός της παρουσίας πολλών προσφυγικών συλλόγων σε αυτή την γιορτή, την οποία στήριξε από την πρώτη στιγμή και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Αμέσως μετά, παρουσία εκατοντάδων συμπολιτών μας, συλλόγων, μουσικών και χορευτών, έγινε η έναρξη - καλωσόρισμα με μουσικοθεατρικό δρώμενο με χορωδίες και ορχήστρα του Αγρινίου και χορευτικά του Συλλόγου Μικρασιατικών Αγρινίου και στη συνέχεια ακολούθησαν χοροί και τραγούδια από τα χορευτικά των Μικρασιατικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα.

 

Την Κυριακή 30 Ιουνίου, με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης των Σερρών, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγρινιώτη Μακεδονομάχου Ν. Παναγιώτου ή "Κουμπούρα", από την Αντιδήμαρχο Γεωργία Μπόκα και συλλόγους των Σερρών.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του 5ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών που έλαβε χώρα στο Αγρίνιο. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας, ο Δήμος Αγρινίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπό την αιγίδα της ΟΠΣΕ (Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος).

Η προσεκτική προετοιμασία και η άριστη οργάνωση ήταν εμφανείς σε κάθε πτυχή της εκδήλωσης, από τον προγραμματισμό και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων, μέχρι την εξαιρετική προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς των Μικρασιατών και άφησε σε όλους τους συμμετέχοντες τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η συνάντηση αυτή κατάφερε να ενώσει Μικρασιάτες και όχι μόνο, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, δημιουργώντας ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον, γεμάτο από μνήμες, ιστορίες και παραδόσεις.