Το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, με τον φακό της Ανθής Γεωργίου - Ντάφα

Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Όμορφες εικόνες από το ¨κοντινό¨ μας βελανιδοδάσος Ξηρομέρου μας παρουσιάζει μέσα από τον φωτογραφικό της φακό, η συγχωριανή μας Ανθή Γεωργίου – Ντάφα, η οποία επισκέφθηκε όχι μόνο τον τόπο καταγωγής της, τα Καλύβια, αλλά και την πανέμορφη αυτή περιοχή με την ανοιξιάτικη φύση!

Η Ανθή Γεωργίου – Ντάφα απαθανατίζει πολλές φορές με την φωτογραφική της κάμερα, τοπία, πουλιά και λουλούδια, με μια διάθεση οικολογικής ευαισθητοποίησης, αλλά και διάδοσης της γνώσης για την ανάδειξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Ανηφορίζοντας προς το Λιγοβίτσι η θέα είναι εντυπωσιακή και τα πολύχρωμα λουλούδια δίπλα στις βελανιδιές, μαγεύουν τον επισκέπτη!

Το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου καταλαμβάνει μια μεγάλη έκταση και βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και εκτείνεται από την παραλιακή περιοχή των όρμων Αστακού και Πλατυγιαλίου μέχρι τον ποταμό Αχελώο στα ανατολικά και στη λίμνη Οζερό στα βορειοανατολικά. Πρόκειται για ένα δημόσιας ιδιοκτησίας δάσος μέσα στο οποίο υπάρχουν και ιδιωτικές εκτάσεις, κυρίως καλλιέργειες και βοσκότοποι.

Αποτελεί ένα παράδεισο βιοποικιλότητας με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ιδιαίτερης αξίας και σπανιότητας χλωρίδα και πανίδα. Βρίσκεται πολύ κοντά και σε άμεση αλληλεπίδραση με τους γειτονικούς βιοτόπους του Αμβρακικού, του Δέλτα του Αχελώου, της λίμνης Οζερός, κ.α. Στα όρια του δάσους, αλλά και μέσα σε αυτό, βρίσκονται πολλά χωριά του Ξηρομέρου.