?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Η Θεία Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς, στα Καλύβια

Η Θεία Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς, στα Καλύβια

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η κατά σάρκα περιτομή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η μνήμη του Αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας Καππαδοκίας του Μεγάλου και η έλευση του νέου έτους, στον στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλυβίων!

Τις ιερές ακολουθίες τέλεσε ο ιερέας π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος, συνοδεία των ιεροψαλτών, ενώ σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται επίσης η μνήμη της Αγίας Εμμελείας και του Αγίου Τηλεμάχου.

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, σύμφωνα με τη θεολογία γεννήθηκε το 330μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου. Αποτέλεσε εξέχουσα προσωπικότητα της Χριστιανικής Εκκλησίας, σπουδαίος ιεράρχης και κορυφαίος θεολόγος, γι’ αυτό και ανακηρύχτηκε Άγιος και Μέγας.

Είναι ένας από τους Πατέρες της Εκκλησίας κι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Στην οικογένεια εκτός από το Βασίλειο υπήρχαν άλλα οκτώ παιδιά. Μεταξύ αυτών, ο Άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο Όσιος Ναυκράτιος ασκητής και θαυματουργός, η Οσία Μακρίνα και ο Άγιος Πέτρος, Επίσκοπος Σεβαστείας.

Μετά τα εγκύκλια μαθήματα που πήρε στην πατρίδα του, ο Βασίλειος στάλθηκε στο Βυζάντιο για ευρύτερες σπουδές. Το 351 πήγε στην Αθήνα. Σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία, αστρονομία, γεωμετρία, ιατρική, φυσική κ.ά. Γνωρίστηκε με τον Ιουλιανό, μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου και αργότερα μεγάλο πολέμιο του Χριστιανισμού, και τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην Καισάρεια, όπου άσκησε το επάγγελμα του ρήτορα, όπως και ο πατέρας του.

Έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του, αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου ή «Βασιλειάδας». Αποτέλεσε πρότυπο κέντρο περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ανθρώπων. Ουσιαστικά, η Βασιλειάδα υπήρξε ένας πρότυπος οίκος για τη φροντίδα των ξένων, την ιατρική περίθαλψη των φτωχών άρρωστων και την επαγγελματική κατάρτιση των ανειδίκευτων.

Ο Μέγας Βασίλειος, εκτός των άλλων έργων του, έγραψε και την εκτενή Θεία Λειτουργία, που, μετά την επικράτηση της συντομότερης Θείας Λειτουργίας του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τελείται 10 φορές το χρόνο. Συγκεκριμένα: Tην 1η Ιανουαρίου (όπου γιορτάζεται και η μνήμη του), τις πρώτες πέντε Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής, τις παραμονές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων, την Μ. Πέμπτη και το Μ. Σάββατο. Αγωνίστηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του για την ενότητα της Χριστιανικής Εκκλησίας, που μαστιζόταν τότε από θεολογικές έριδες. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου του 379 σε ηλικία 49 ετών.