Πρωτοχρονιάτικη περιήγηση στα Καλάβρυτα, με τον Σπ. Γαλανόπουλο

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Στα γραφικά και όμορφα Καλάβρυτα εξέδραμαν σήμερα, πρώτη ημέρα του νέου έτους 2023, ο συγχωριανός μας Σπύρος Γαλανόπουλος, με παρέα τα ξαδέρφια του Δημήτρη και Σπύρο, καθώς και τον φίλο τους Νίκο, από το Αγρίνιο, όπου είχαν την ευκαιρία να δουν όμορφα τοπία, ιστορικές μονές και το μνημείο του ολοκαυτώματος της μαρτυρικής κωμόπολης…

Τα Καλάβρυτα βρίσκονται στους πρόποδες του Χελμού, στη δεξιά όχθη του ποταμού Βουραϊκού, στο νομό Αχαϊας, με την πανέμορφη αυτή κωμόπολη, να αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες …Εδώ ο επισκέπτης συναντά ένα ονειρικό σκηνικό με λιθόκτιστα σπίτια, μικρές πλατείες, πεζόδρομους, γραφικά καφέ και ταβέρνες δίπλα σε πλατάνια.

Η παρέα του Σπύρου Γαλανόπουλου, επισκέφθηκαν αρχικά την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου που είναι χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς. Χτίστηκε το 362 μ.Χ. Το Μοναστήρι διαθέτει μεγάλο πλούτο κειμηλίων, μεταξύ των οποίων εξαιρετική θέση κατέχει η εικόνα της Παναγίας, που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Διαθέτει επίσης βιβλιοθήκη με περισσότερους από 3.000 τόμους, καθώς και πλήθος χειρογράφων.

Μόλις 5 χλμ. από τα Καλάβρυτα, μέσα σε ένα επιβλητικό τοπίο , βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας. Παρά τις τόσες καταστροφές, τις πυρκαγιές και τις λεηλασίες που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ιστορία της, η Μονή υψωνόταν κάθε φορά ακόμη καλύτερη και πιο μεγαλοπρεπής… Η ιστορία έχει κατακυρώσει την τεράστια προσφορά της Αγίας Λαύρας στην ελληνική επανάσταση, καθώς επί τουρκοκρατίας αποτέλεσε κέντρο εθνικής δράσης.

Κατόπιν στον δεσπόζοντα λόφο δίπλα στη Μονή της Αγίας Λαύρας υψώνεται το Ηρώο των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, που θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους από τον τουρκικό ζυγό… Στην σημερινή του μορφή, το Ηρώο, αποτελείται από σύνθεση τριών ανδριάντων που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου και των αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 για την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους.

Επίσης είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, το Σπήλαιο Λιμνών, στους πρόποδες του Xελμού. Θαυμάσιοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες προκαλούν τη φαντασία, ενώ 13 λίμνες διαδέχονται η μία την άλλη, σε ένα γεωλογικό φαινόμενο που προκαλεί δέος!

Ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης των Καλαβρύτων είναι ο Τόπος της Θυσίας, στο λόφο του Καπή, που βρίσκεται 500 μέτρα από το κέντρο, στο δρόμο προς Χιονοδρομικό Κέντρο. Εκεί στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν από τους Γερμανούς όλοι οι άνδρες από 14 ετών και πάνω, όπου και εκτελέστηκαν. Σήμερα εκεί βρίσκεται ένας μεγάλος Σταυρός που θυμίζει το αποτρόπαιο έγκλημα. Στις στήλες που περιβάλλουν τον κεντρικό χώρο αναγράφονται τα ονόματα των οικογενειών των Εκτελεσθέντων.

Στα Καλάβρυτα, η παρέα του Σπύρου Γαλανόπουλου περιηγήθηκε στα όμορφα δρομάκια, κάθισαν μαζί για καφέ και φαγητό και απόλαυσαν την ηλιόλουστη πρωτοχρονιάτικη μέρα! Και μας είπαν τις ευχές τους για τη νέα χρονιά: «Να έχουμε υγεία, ευτυχία, αγάπη ειρήνη και το Νέο Έτος να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους! Καλή Χρονιά!»