Ο αργαλειός της Κυριακής Μάη στην έκθεση του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων

Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

Έναν παλιό και όμορφο παραδοσιακό αργαλειό προσέφερε η κυρία Κυριακή Μάη για να εκτεθεί στον χώρο της λαογραφικής έκθεσης που θα γίνει στα τέλη Ιουλίου, από τον Σύλλογο Γυναικών Καλυβίων «Δήμητρα» και την Κοινότητα Καλυβίων.

Η κυρία Κυριακή, παλιά υφάντρα με μεγάλη χαρά άνοιξε το ¨παράθυρο¨ της μνήμης και εξιστόρησε με ζωντάνια και νοσταλγία, την τέχνη του αργαλειού και της ύφανσης, που από μικρή ηλικία έμαθε να φτιάχνει.

Ξεκίνησε γύρω στα 1962 μαζί με την αδερφή της να υφαίνουν κιλίμια, όπου το κάθε ένα είχε και την ονομασία του: τούβουλο, βεντάλια, Αμυγδαλιά, Τούρκικο, Εγγλέζικο και άλλα...

Και όλα αυτά με ακατάπαυστη εργασία, επί 12 ώρες τη μέρα, ώσπου έπεφτε  ο ήλιος και συνέχιζαν με τη λάμπα πετρελαίου… Δεν υπήρχε ηλεκτρικό  φως…

Όσο για τα χρώματα και τις βαφές για τα νήματα, τα αγόραζαν από το Αγρίνιο και τα έβαφαν σε καζάνια. Δύσκολα χρόνια αλλά και όμορφα. Βέβαια η ύφανση στον αργαλειό αποτελούσε και ένα καλό εισόδημα για το νοικοκυριό. Ο γιούκος γέμιζε με χρώματα.

Να θυμηθούμε και το λαϊκό παραδοσιακό τραγούδι:

«Μια λυγερή κοπέλα  ύφαινε και τραγουδούσε...

πέρνα σαΐτα μου γοργή με το ψιλό μετάξι,

πέρνα σαΐτα μου γοργή, χτύπα χρυσό μου χτένι...»

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Η Διοίκηση του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων Αγρινίου και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλυβίων, ευχαριστούν πολύ για τη χορηγία του αργαλειού για την λαογραφική έκθεση.