Παν. Αθ. Αναγνωστόπουλος: Μια αγιογραφία για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Μια εικόνα του Αγίου Κωνσταντίνου, έργο που φιλοτέχνησε πρόσφατα, κατόπιν παραγγελίας, με τη μέθοδο της πυρογραφίας ο συμπατριώτης μας Παναγιώτης Αθ. Αναγνωστόπουλος, θα δοθεί τιμητικά σήμερα από στρατιωτικό ιερωμένο, στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο, δια την ονομαστική του εορτή!

Η συγκεκριμένη εικόνα είναι από ξύλο φλαμουριάς, διαστάσεων 40 επί 50 εκατοστά, πάνω αριστερά έχει το λογότυπο του ΓΕΕΘΑ και δεξιά πάνω τα αστέρια του στρατηγού τα οποία σχηματίζουν τον σταυρό.

Ο αστυνομικός Παναγιώτης Αθ. Αναγνωστόπουλος, με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την αγιογράφηση εικόνων, με την δύσκολη τεχνική της πυρογραφίας, πετυχαίνοντας πολύ καλό καλλιτεχνικό και αισθητικό αποτέλεσμα!

Όπως μας λέει ο ίδιος, στην πυρογραφία χρησιμοποιεί μια δική του τεχνική, δηλ. με το πέρας της ζωγραφικής, βάζει 9 βερνίκια, καθώς και 3 φωτισμούς-αποχρώσεις, για συμβολικούς λόγους!

Ο Παναγιώτης Αθ. Αναγνωστόπουλος έχει φτιάξει αρκετές εικόνες και το επόμενο διάστημα θα ασχοληθεί με την αγιογράφηση ναών και τοιχογραφίες!

Μου αρέσει πλέον, όπως επισημαίνει, μετά από πολλά χρόνια ζωγραφικής πορείας να καταπιάνομαι με την καθαρή ύλη. Η πυρογραφία με γοήτευσε για τα αποτελέσματά της… Ένα ξύλο, ένα εργαλείο που πυρακτώνεται και βγάζεις αποτέλεσμα, έτσι απλά…

Δείτε ένα δείγμα της δουλειάς του:

- Άγιος Κωνσταντίνος,πυρογραφία σε ξύλο φλαμουριάς 40x50 εκατοστά. Εικόνα προς τιμήν του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

 

- Ο Άγιος Χριστόφορος, ο πολιούχος της πόλης καταγωγής μου, το Αγρίνιο. Πυρογραφία σε ξύλο οξιάς 30x40 εκατοστά. Βρίσκεται στον ομώνυμο νέο ιερό ναό, στο Αγρίνιο.

 

- Εικόνα που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, στην Άνω Γλυφάδα

 

- Άγιος Νικόλαος, εικόνα 30x40 εκατοστά, πυρογραφία σε ανάγλυφο ξύλο φλαμουριάς.

 

- Παναγία η Επτάσπαθη Πυρογραφία σε ξύλο οξιάς 50x30 εκατοστά.

 

- Θυρεός για το γραφείο του Στρατιωτικού Σώματος Ιερέων, πυρογραφία σε ξύλο φλαμουριάς 40x50 εκατοστά.

 

- «Δόξα τω θεώ πάντων ένεκεν»

Πυρογραφία σε ξύλο ελάτου,150x30 εκατοστά, επιγραφή για Μοναστήρι