Το Γυμνάσιο Καλυβίων επισκέφθηκε την ΕΛΕΠΑΠ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Επίσκεψη στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε από καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Καλυβίων, την Τετάρτη 18 Μαΐου, στα πλαίσια εκπαιδευτικής δράσης που αφορά κοινωνικά θέματα, ενώ οι υπεύθυνοι της δομής έκαναν ενημέρωση για τις δραστηριότητες και το πολύπλευρο έργο που επιτελείται.

Η σχολική δράση του Γυμνασίου Καλυβίων υπό τον τίτλο: «Διαμόρφωση κλίματος αλληλοσεβασμού, εμπιστοσύνης, συνεργασίας, σεβασμού της διαφορετικότητας και απαλοιφή εντάσεων εκφοβισμού και βίας» υλοποιείται με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τους Μπεκούλη Χρήστο, Καραπάνου Σπυριδούλα, Σαμαρά Γεωργία και Αρκουμάνη Αναστασία. Η εν λόγω δράση περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση της εκπαιδευτικής μονάδας.

Στον φιλόξενο χώρο της ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου υποδέχτηκαν τους μαθητές, η υπεύθυνη Παραρτήματος κα Αλεξάνδρα Ποσονίδου-Κοσμά και η Κοινωνική Λειτουργός κα Δήμητρα Παγανιά, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες που παρέχονται καθημερινά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ στο Αγρίνιο είναι φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο που καλύπτει σφαιρικά τις ανάγκες θεραπείας και αποκατάστασης μέσω ολιστικής προσέγγισης και μετά από αξιολόγηση από τη διεπιστημονική ομάδα σε παιδιά με κινητικά και νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Διοικείται από την Τοπική Διοικούσα Επιτροπή με Πρόεδρο την κα Λαμπρινή Κολοβού, επιτροπή που ορίζεται από το Δ.Σ. της Αθήνας, τα μέλη της οποίας είναι όλοι εθελοντές. Ιδρύθηκε το έτος 1999, και στεγάζεται σε δικό της κτίριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, που βρίσκεται στη περιοχή Γκένοβα (Περιφερειακός Δρόμος Αγίου Χριστοφόρου, Αγρίνιο).

Σήμερα το παράρτημα Αγρινίου έχει 150 παιδιά από ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας καθώς και από το νομό Φωκίδας. Η ηλικία τους είναι από 3 μηνών έως 28 ετών.

Στην ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου εξυπηρετούνται περιπτώσεις όπως: προωρότητα, μυική δυστροφία, διάφορα σύνδρομα, καθυστέρηση στη νοητική ανάπτυξη, υποτονία, υπερτονία, εγκεφαλική παράλυση, διαταραχές βάδισης και κίνησης, μαθησιακές δυσκολίες, νευρολογικά προβλήματα, διαταραχές λόγου-μάθησης-κατάποσης κ.λ.π.

Την ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου επισκέπτονται εθελοντές ιατροί από την Αθήνα και από την περιοχή μας: Παιδο-ορθοπεδικός, Παιδονευρολόγος, Παιδοκαρδιολόγος, Παιδο-οδοντίατρος, Παιδο-οφθαλμίατρος, Παιδο-ΩΡΛ, Δερματολόγος που παρέχουν ιατρικές-διαγνωστικές υπηρεσίες.

Η ΕΛΕΠΑΠ στηρίζει τα παιδιά με αναπηρίες και τις οικογένειες τους, με αφοσίωση, αγάπη και υπομονή και με στόχο να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές τους με ατομικές θεραπείες και εξειδικευμένα προγράμματα. Επίσης στο Κέντρο λειτουργεί το Τμήμα της Πρώιμης Θεραπευτικής και Εκπαιδευτικής Παρέμβασης για βρέφη από 18 μηνών έως και παιδιά 7 ετών.

Στα 21 χρόνια λειτουργίας της περισσότερα από 1500 παιδιά αλλά και οι οικογένειες τους έχουν βρει το στήριγμα και τη βοήθεια που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημά τους και να ενταχθούν ευκολότερα στο κοινωνικό σύνολο.

Η ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου είναι συμβεβλημένη Πάροχος Ειδικής Αγωγής του ΕΟΠΥΥ και αναλαμβάνει πλήρως την κάλυψη των θεραπειών και την υποβολή των δαπανών γι’ αυτές, απευθείας στον ΕΟΠΥΥ. Οι ασφαλιζόμενοι  πραγματοποιούν τις θεραπείες τους μέσω του ασφαλιστικού τους φορέα.