Η μεγάλη Ελληνική Σημαία κυματίζει στον Άγ. Γεώργιο Καλυβίων

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Η μεγαλύτερη Ελληνική Σημαία που έχει κυματίσει ποτέ στο χωριό μας είναι αυτή που στήθηκε τις τελευταίες ημέρες με διαστάσεις 7 μέτρα μήκος και 4 μέτρα ύψος, στην πλατεία του οικισμού Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, ύστερα από ενέργειες και προσωπικό κόπο συγχωριανών μας!

Πρόκειται όχι για μια, αλλά για τέσσερις γαλανόλευκες σημαίες, οι οποίες ενώθηκαν σε μια, για να συνθέσουν ένα ενιαίο σύνολο… Ο ιστός σε σχήμα «Π» (7 χ 8 μέτρα) κρατά τη μεγάλη σημαία και εντυπωσιάζει τον θεατή για το μέγεθός της αλλά και τα χρώματά της!

Η ιδέα ανήκει στους Δημήτρη και Νίκο Μαλεσιάδα, οι οποίοι πήραν την σχετική άδεια από το δήμο Αγρινίου και την Κοινότητα Καλυβίων, αγόρασαν στη συνέχεια όλα τα απαραίτητα για την κατασκευή του ιστού και τις σημαίες, ενώ στο στήσιμο βοήθησαν ο Θανάσης και ο Βασίλης Ταλάντζης, η Μαίρη Βάρσου και ο Γερμανός φιλέλληνας  Χέρμπερτ Σβερτφέγγερ, από την Μπάντ Μέργκενχάιμ κοντά στη Στουτγκάρδη.

Για την Ελληνική Σημαία γράφει σχετικά ο Δημήτρης Μαλεσιάδας:

«Η Σημαία της πατρίδος μας έχει γαλάζιο και λευκό χρώματα που συμβολίζουν το γαλάζιο και το λευκό του ουρανού και της θάλασσας με τον αφρό των κυμάτων.

Περιέχει εννέα ισόπαχες οριζόντιες και εναλλασόμενες  λευκές και κυανές παράλληλες λωρίδες που αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος» αλλά και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία».

Στην κορυφή έχει ένα λευκό σταυρό μέσα σε κυανό τετράγωνο που συμβολίζει την επικρατούσα, αλλά δυστυχώς στις μέρες μας πολεμούμενη επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος, την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η αγάπη προς τη σημαία οδήγησε τους Έλληνες και παλαιότερα αλλά και μέχρι τις μέρες μας, να γράψουν ηρωικές σελίδες στο βιβλίο της Ιστορίας.

Το 1897 όταν ο Κρητικός λαός ζητά Ένωση με την Ελλάδα οι «μεγάλες δυνάμεις» Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Ρώσοι, παίρνουν το μέρος της Τουρκίας και στήνουν τη σημαία τους δίπλα στην Τουρκική, στο φρούριο των Χανίων.

Οι Έλληνες στήνουν τη σημαία τους στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στο Ακρωτήρι. Τα πλοία των «μεγάλων δυνάμεων» αρχίζουν κανιοβολισμούς εναντίον του στρατοπέδου των Ελλήνων, μια Ρωσική οβίδα χτυπά και καταρρίπτει τον ιστό με τη μεγάλη Ελληνική Σημαία, ο στρατοπεδάρχης Μιχάλης Καλορίζικος διατάσει να στηθεί και πάλι, αλλά πριν προλάβει να τελειώσει την φράση του ο Σπύρος Καγιαλές Καγιαλεδάκης πετάγεται αυθόρμητα και έχοντας στα χείλη του τα λόγια «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία» εν μέσω βομβαρδισμών, ξαναστήνει τον ιστό και η σημαία κυματίζει πάλι υπερήφανα, μέσα σε πανδαιμόνιο ενθουσιασμού των Ελλήνων. 

Νέα οβίδα καταρρίπτει πάλι τον ιστό και πάλι ο Καγιαλές την ξαναστήνει μέσα σε ζητωκραυγές, αλλά και τρίτη οβίδα θρυμματίζει εντελώς τον ιστό και ρίχνει κάτω τη σημαία.

Τότε συνέβη κάτι ανεπανάληπτο, ο Σπύρος Καγιαλές ορμά, αρπάζει την σημαία, κάνει το σώμα του ιστό, ανυψώνει τα χέρια του και η σημαία κυματίζει υπερήφανη απέναντι στα κανόνια του εχθρού… Και τότε έγινε το θαύμα… Μόλις οι ναύαρχοι του ενωμένου στόλου είδαν με τα κιάλια ότι η σημαία κυματίζει με ¨κοντάρι¨ έναν Έλληνα, τον θαύμασαν τόσο πολύ, που διέταξαν παύση πυρός, μέσα σε ζητωκραυγές των Ελλήνων, αλλά και χειροκροτήματα από τα πληρώματα των Ιταλικών και Γαλλικών πλοίων.

Αυτή η ηρωική πράξη προκάλεσε πρώτα την παραχώρηση αυτονομίας στην Κρήτη και αργότερα την Ένωση με την Ελλάδα.

Μια άλλη ιστορία πρόσφατη είναι αυτή του Κωνσταντίνου Κατσίφα που σκοτώθηκε (και δεν αυτοκτόνησε) απ΄τους Αλβανούς, επειδή σήκωσε την Ελληνική σημαία στο χωριό του Βουλιαράτες, στην Βόρειο Ήπειρο… Αυτό δεν ήταν κάτι παράνομο αλλά νόμιμο δικαίωμά του… Αυτό έγινε ακριβώς 3 χρόνια πριν, στις 28/10/2018.

Αν ένας άνθρωπος δεν έχει βρει κάτι που θα πέθαινε, δεν αξίζει να ζει.

Η σημαία στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων κυματίζει και χαιρετίζει όλους αυτούς που αγαπούν τη σημαία και την πατρίδα».

Δημήτρης Μαλεσιάδας