Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021
Από 0 έως 15% το ποσοστό της καρπόδεσης στο χωριό Στράτος, αλλά και σε άλλες περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, που έχει το μεγαλύτερο κομμάτι της εθνικής παραγωγής σε εσπεριδοειδή. Χωρίς εισόδημα, όπως όλα δείχνουν, θα μείνουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου, λόγω των τεράστιων ζημιών από τους πρόσφατους παγετούς και την εναλλαγή των θερμοκρασιών.
Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Πόρκος από τον Συνεταιρισμό Στράτιος Ζευς, λίγο πριν το Πάσχα, έκανε πολλά κρύα στην περιοχή, αναπτύχθηκε παγετός, ενώ τις ημέρες των εορτών η θερμοκρασία ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ως εκ τούτου, βλέπουμε σήμερα τις Ναβαλίνες και τα μανταρίνια Κλημεντίνες να μην έχουν καρποδέσει, παρά μόνο σε ένα ποσοστό έως... 15%.
Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Πόρκο, αλλά και το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου ο ΕΛΓΑ και το ΥπΑΑΤ δεν έχουν αφήσει περιθώρια αισιοδοξίας στους παραγωγούς, αφού αυτές οι καλλιέργειες έμειναν κι εκτός του πακέτου των παγετόπληκτων. Ταυτόχρονα, όπως φαίνεται και από σχετικό έγγραφο, του ΕΛΓΑ, που φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος, δεν αφήνει περιθώριο ούτε καν για ένταξη σε ΠΣΕΑ.
Όπως λέει ο κ. Πόρκος «είμαστε ένας νομός που μετά τις πρόσφατες εκριζώσεις σε άλλες περιοχές και τα εκατομμύρια δέντρα που μπήκαν εδώ τελευταία, κοντεύουμε να παράγουμε σχεδόν το 1/3 της παραγωγής. Όμως το ΥπΑΑΤ και ο ΕΛΓΑ δεν μας αντιμετωπίζουν όπως θα έπρεπε. Οι μοναδικές αποζημιώσεις που πήραμε αφορούσαν κάτι... ψιλά για τον Ιανό, ενώ δεν υπάρχει και καμιά κουβέντα για de minimis».
Σημειωτέον ότι εσπεριδοπαραγωγοί του νομού Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζουν φέτος σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα τόσο της πανδημίας όσο και αντίξοων μετεωρολογικών φαινομένων που έπληξαν τις καλλιέργειές τους. Συγκεκριμένα, από τον περασμένο Νοέμβριο και με αποκορύφωμα έως τα τέλη Ιανουαρίου, η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβαλίνα και των μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνες, αντιμετώπισαν σωρευτικά τα εξής προβλήματα:
- Μόλις ξεκίνησε το lock down σταμάτησαν οι εξαγωγές,
- Υπήρχαν προβλήματα με χαλαζόπτωση,
- Ο ΕΛΓΑ καθυστέρησε έξι μήνες να κάνει την αξιολόγηση των ζημιών,
- Προέκυψε πρόβλημα με τις συνεχείς βροχές, τους παγετούς (Λέανδρος) και τις ασθένειες που ανέκυψαν.
Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι παραγωγοί πούλησαν στα τέλη Ιανουαρίου τα πορτοκάλια στην εξευτελιστική τιμή των 8 έως 12 λεπτών, την στιγμή που το κόστος παραγωγής δεν είναι χαμηλότερο των 15 λεπτών του ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του ΥπΑΑΤ, βάσει ΟΣΔΕ 2020, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας καλλιεργούνται 54.073,90 στρέμματα με εσπεριδοειδή σε σύνολο 386.557,60 στρεμμάτων, που καταγράφονται πανελλαδικά. Όπως μας εξηγεί ο κ. Πόρκος, όμως, μετά τις τελευταίες φυτεύσεις, στο νομό τα στρέμματα με εσπεριδοειδή ξεπερνούν τα 100.000.
Μπίκας Αλέξανδρος (agrotypos.gr)