Αφιέρωμα στην έκθεση "που με βία μετράει την γη" του Θανάση Βαλαώρα

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Η νέα έκθεση με έργα του Θανάση Βαλαώρα υπό τον τίτλο "…που με βία μετράει την γη"  με αναφορά στους πρωταγωνιστές - ήρωες του 1821 και στον αγώνα για την Ανεξαρτησία, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 26 Μαΐου, στις 8 το βράδυ, στον φιλόξενο επαγγελματικό χώρο «Αβραξάς», στο Αγρίνιο.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουνίου 2021, τελεί υπό τη σκέπη του Δήμου Αγρινίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση!

Ο συντοπίτης μας Θανάσης Βαλαώρας, καταξιωμένος εικαστικός και ζωγράφος, χρησιμοποιώντας το ξύλο και παλιά αντικείμενα, που συνήθως αποτελούν τα ¨κυρίαρχα¨ υλικά του, έχει προετοιμάσει για το αγρινιώτικο κοινό, μια ολότητα έργων με ιστορικές αναφορές, αντικείμενα και πορτραίτα αγωνιστών που είχαν ενεργό ρόλο στον ξεσηκωμό του Γένους.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από στίχο από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, που σε πρώτη ανάγνωση ερμηνεύεται ως σύγκρουση με τον κατακτητή, στην βάση του οριακού, άρα βίαιου διλήμματος αυτοθυσίας: νίκη ή θανή... Όμως τελικά η ¨βία¨ στον Σολωμό, σημαίνει τον Αγώνα για το ύψιστο  Αγαθό της Ζωής  και της Αξιοπρεπούς προοπτικής της.

Ενυπάρχουν και εδώ, οι έντονοι συναισθηματικοί δεσμοί με το παρελθόν, που καταφέρνουν να βρουν ¨διέξοδο¨ πάνω στα πολυκαιρισμένα αχρείαστα υλικά, ξαναπαίρνοντας ¨ζωή¨ και σύγχρονη εικαστική διάσταση!

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης γράφει: «Δύο παραθυρόφυλλα γίνηκαν σημαία. Είναι απομεινάρι σπιτιού απ τη Περίστα. Οι ένοικοι, 4 παιδιά βγήκαν στο βουνό... Δεν γύρισε κανείς... Τότε και τώρα και πάντα οι φίλιοι σπαραγμοί πού μας στοιχειώνουν. Και το σημάδι απ΄ την Ανάσταση γιά τ' αύριο πού ξημερώνει…»

Μέσα στον χώρο ο θεατής θα θαυμάσει τα πορτραίτα, της Μπουμπουλίνας, της Μαντώς Μαυρογένους και του Μακρυγιάννη, προσωπικότητες που συνέβαλαν στον Αγώνα του ΄21, όπου πάνω σε αυτά ο Θανάσης Βαλαώρας και η συνεργάτης του Βάγια Κωσταντή, χρησιμοποίησαν με πρωτότυπο τρόπο, μια ενδιαφέρουσα μικτή τεχνική δηλ. ζωγραφική και κομμάτια υφασμάτων, που ¨κρύβουν¨ τη δική τους ιστορία. Επίσης μερικά έργα εμπεριέχουν προφανείς ή μυστικούς συμβολισμούς για τον θεατή, όπως το πορτραίτο του Θόδωρου Κολοκοτρώνη πίσω από τα κάγκελα… Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο ¨Θούριος¨ αλλά και στο κέντρο ο ¨Βωμός¨, σωμάτων και ψυχών... Στο πλαίσιο της έκθεσης ¨…που με βία μετράει τη γη¨ θα παρουσιαστεί σύνθεση για την άλωση του Βραχωρίου στις 11 Ιουνίου 1821 κάτω από το πρίσμα της σφαγής των εβραϊκών οικογενειών.

Ίσως θεωρήσει κάποιος ότι ακολουθείτε μια ¨πεπατημένη¨ και ¨λογική¨ σειρά κατανόησης των έργων, όπως τα είχαμε μάθει και διδαχθεί στο σχολείο ή σε επετειακές εκδηλώσεις, αντιθέτως όμως ο δημιουργός με σεβασμό προχωρά σε μια εμβάθυνση ιστορική, συναισθηματική και πνευματική.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη έκθεση ¨…που με βία μετράει τη γη¨ στα τέλη Αυγούστου θα παρουσιαστεί στην Δημοτική Πινακοθήκη Δήμου Κορίνθου.

Τίτλος: ¨…που με βία μετράει τη γη¨

Αβραξάς (εντός στοάς) στην οδό Σ. Τσικνιά 50, Αγρίνιο

Διάρκεια Έκθεσης: 26 Μαΐου έως 24 Ιουνίου 2021. (Από πανσέληνο σε... πανσέληνο!!!)

Ώρες Λειτουργίας:

Καθημερινά 10:00 - 14:00 & 18:00 - 22:00

Κυριακή 10:00 - 14:00

Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσάμης