Ο Μητροπολίτης Κοσμάς στην εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης

Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στο Αγρίνιο, το διήμερο 20 και 21 Μαΐου 2021, η μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης. Επίκεντρο του εορτασμού αποτέλεσε ο πανηγυρίζων μεγαλοπρεπής ομώνυμος Ιερός Ναός, στον οποίο τελέσθηκαν οι ιερές ακολουθίες της εορτής.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής στον Ι.Ν Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου, στην ακολουθία του Όρθρου και στην Θεία Λειτουργία, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. 

Ο Σεβασμιώτατος, κηρύσσοντας τον θείο λόγο, αναφέρθηκε στις αρετές των δύο αγίων, στην πίστη, την ευσέβεια, την ευλάβεια, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτές τις αρετές τις εμφύτευσε στην καρδιά του γιου της, του Μεγάλου Κωνσταντίνου, η μητέρα του Αγία Ελένη. Μάλιστα μέσα σε ένα ειδωλολατρικό περιβάλλον, η Αγία απέδειξε την σπουδαιότητα που κατέχει ο ρόλος της μητέρας για την ανατροφή των παιδιών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς αναφέρθηκε στην θαυμαστή πίστη του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος, έχοντας αξιώματα και ζώντας μέσα σε μια ειδωλολατρική εποχή, θα μπορούσε να απολαύσει πολλές και μεγάλες κοσμικές τιμές, τις οποίες αρνήθηκε και περιφρόνησε για την αγάπη του Χριστού. Πίστευε με όλη του την καρδιά στο Χριστό ο Μέγας Κωνσταντίνος και η πίστη του αυτή θα πρέπει να αποτελεί το πρότυπο για κάθε χριστιανό, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, λέγοντας τα εξής:

«Στις μέρες μας που τόσο πολεμείται και τόσο κλυδωνίζεται η πίστη και η ευλάβεια των ανθρώπων, ας δούμε το παράδειγμα του Αγίου Κωνσταντίνου. Για την πίστη στο Θεό θυσίασε τιμές και δόξες κοσμικές. Οφείλουμε και εμείς, αγαπητοί, να προσέξουμε να μην χάσουμε την πίστη μας, σήμερα ιδιαιτέρως που τόσο πολεμείται αυτή η πίστη στον Θεό και τόσες αμφιβολίες δημιουργούνται. Ασφαλώς και θα προσέξουμε την υγεία μας. Ασφαλώς, όπως και άλλες φορές έχουμε πει, θα τηρήσουμε τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί και οι αρμόδιοι υπεύθυνοι, αλλά να μην χάσουμε την πίστη μας στον Θεό. Ο Θεός μας είναι Παντοδύναμος και Αυτός θα μας βγάλει από κάθε πειρασμό και κάθε αδιέξοδο».