Γιόρτασε ο παλαιός Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Στο εξωκλήσι του παλαιού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων (κοιμητήριο) τελέστηκε σήμερα το πρωί ο Όρθρος και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία σε ανάμνηση του γεγονότος της Ανακομιδής και Μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, ενώ παρέστησαν λίγοι πιστοί.

Ο βίος του Αγίου Νικόλαου

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας. Αρκετά μικρός ορφάνεψε και διαθέτοντας την τεράστια περιουσία που κληρονόμησε, στους έχοντες ανάγκη, αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο. Λόγω των ικανοτήτων του και της αγάπης που έτρεφε γι’ αυτόν ο λαός, έλαβε το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Υπέμεινε κακουχίες και φυλακίσεις, όμως όταν ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Άγιος Νικόλαος θαυματουργούσε εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ.

Η πρώτη ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου έλαβε χώρα στα 1087. Στις 9, 10 και 20 Μαΐου τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία η Ανακομιδή ή Μετακομιδή ή Πρόοδος των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου.

Κοντάκιον. χος δ’. πεφάνης σήμερον.

Το σεπτο λειψάνου σου τ μεταθέσει, ορτήν σου γοντες, πιβοώμεθα θερμς, τήν σήν ταχεαν βοήθειαν, θαυματοφόρε Νικόλαε σιε.