Ο Σωτήρης Φαράντος μιλά για το 2ο Brevet Ποδηλασίας - Θα διέλθει από τα Καλύβια

Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Με πολλές συμμετοχές και έντονο ενδιαφέρον, αναμένεται να διεξαχθεί το 2ο Brevet Ι.Π. Μεσολογγίου την επόμενη Κυριακή 23 Μαΐου, και ο Σωτήρης Φαράντος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής & Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, μας παρουσιάζει την οργανωτική προετοιμασία αυτού του σημαντικού αθλητικού γεγονότος, το οποίο περιλαμβάνει και διέλευση από τα Καλύβια, όλων των ποδηλατών που παίρνουν μέρος στον απαιτητικό αυτό αγώνα.

Δείτε αναλυτικά την συνέντευξη:

1) Κύριε Φαράντο, θα θέλαμε μια μικρή σύνοψη για την μέχρι τώρα προετοιμασία του 2ου Brevet Ι.Π. Μεσολογγίου, που διοργανώνεται από τον τοπικό Σύλλογο Φίλων του Ποδηλάτου. Στόχος και σκοπός αυτής της διοργάνωσης και βέβαια πόσο αισιόδοξοι είστε για την επιτυχία του;

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις συμμετοχών δείχνουν ότι θα γίνει μια επιτυχημένη διοργάνωση ανάλογη της προηγούμενης του 2019. Το 2ο brevet (μπρεβέ) πέρα από την αθλητική του στόχευση, φέτος αφιερώνεται σε μια ξεχωριστή επέτειο, αφού ως γνωστόν η πατρίδα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τον αγώνα για Ανεξαρτησία.

Να αναφέρουμε ότι, στόχος μας είναι να προάγουμε τη χρήση του ποδηλάτου όχι μόνο ως μέσου καθημερινής μετακίνησης και ψυχαγωγίας, αλλά και ως μέσο άθλησης για όλες τις ηλικίες, ιδιαιτέρως για τα παιδιά. Σκοπός μας είναι όλοι οι αθλητές που θα πάρουν μέρος στο brevet είτε είναι από το νομό μας, είτε έλθουν από άλλες περιφέρειες, να γνωρίσουν τον τόπο μας, τις ομορφιές και τα ανεπανάληπτα τοπία, ώστε αναχωρώντας μετά τον αγώνα με εμπειρίες και εικόνες, αισιοδοξούμε να γίνουν οι καινούργιοι ¨πρεσβευτές¨ και διαφημιστές της Αιτωλοακαρνανίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τουριστική προβολή της!   

2) Το 2020 είχατε αναβάλλει το brevet λόγω  πανδημίας. Φέτος ποιοι σας βοηθούν και σας στηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια.

Πράγματι πέρυσι αναγκαστήκαμε να ματαιώσουμε τις όποιες ενέργειες είχαμε κάνει για την διοργάνωση του αγώνα αφού αυτό επιβάλλονταν από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που επικράτησαν. Φέτος η κατάσταση είναι διαφορετική, κάτι που μας επέτρεψε να  προετοιμάσουμε τον ποδηλατικό γύρο. Μας βοηθά στην προσπάθειά μας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) και Χορηγοί, ενώ τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχεία ή ξενώνες καλύπτονται από τους ίδιους τους αθλητές. Μάλιστα για να διευκολύνουμε την κατάσταση, μιλήσαμε με κάποιους ξενοδόχους ώστε να κάνουν καλές τιμές στα προσφερόμενα δωμάτια. Ακόμη πολύ δουλειά έχει πέσει στις ¨πλάτες¨ των μελών του Συλλόγου Φίλων του Ποδηλάτου Ι.Π. Μεσολογγίου, που όλο αυτό το διάστημα βοηθούν και φροντίζουν την κάθε λεπτομέρεια για την επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης. Με χαμηλό οικονομικό προϋπολογισμό πιστεύω ότι, έχουμε καταφέρει να καλύψουμε πλουσιοπάροχα τις απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα.

3) Τι είναι ένας αγώνας μπρεβέ (brevet) και τι διαδρομές περιλαμβάνει; Είναι ανταγωνισμός μεταξύ αθλητών για την πρωτιά και το μετάλλιο;

Μπρεβέ είναι ένας αγώνας ποδηλασίας μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα για τους συμμετέχοντες και οι αποστάσεις που περιλαμβάνει αρχίζουν από τα 200 χλμ. και πάνω. Οι διαδρομές είναι σε ασφάλτινους δρόμους, γίνεται με αγωνιστικά ποδήλατα, αλλά και με απλά ποδήλατα και έχει βαθμούς δυσκολίας. Αυτό εξαρτάται από την κατακόρυφη χιλιομετρική ανύψωση που βγάζει ένα brevet. Παράδειγμα το brevet Μεσολογγίου βγάζει 1800 μ. κατακόρυφης ανύψωσης και θεωρείται μέτριας δυσκολίας.

Πάντως όλοι οι ποδηλάτες που θα τερματίσουν θα πάρουν το ίδιο μετάλλιο που έχουμε αθλοθετήσει.

4) Ποιες οι πιθανές δυσκολίες που υπάρχουν για ένα τέτοιο εγχείρημα, με τους πολλούς αθλητές, με το οδικό δίκτυο και την ασφάλεια, αλλά και την γενικότερη φροντίδα και την εξυπηρέτηση των ποδηλατών που θα έρθουν από άλλες περιοχές;

Οι δυσκολίες είναι θα λέγαμε, τα ανηφορικά κομμάτια στα βουνά, οι διακυμάνσεις του καιρού, (κρύο, άνεμοι, βροχή, ζέστη) η ποιότητα του οδοστρώματος, η ασφάλεια του ποδηλάτη στον ανοιχτό δρόμο, ή τα προβλήματα και τα τεχνικά απρόοπτα που μπορεί να συμβούν στο ποδήλατο…

Θα πρέπει να πούμε ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ποδηλάτες που λαμβάνουν μέρος, υπογράφουν ατομική υπεύθυνη δήλωση όπου αναφέρεται ότι, για το ότι και αν συμβεί κατά τη διάρκεια του αγώνα (ασφάλεια, ατύχημα ή τραυματισμός, ζημιά ποδηλάτου κ.α.) έχουν οι ίδιοι την ευθύνη και όχι οι διοργανωτές. Παρόλα αυτά οι υπεύθυνοι του αγώνα, στο μέτρο του δυνατού, θα φροντίσουν να βοηθήσουν και να επιλύσουν διάφορα προβλήματα που θα προκύψουν κατά την διαδρομή.

5) Οι ποδηλάτες που θα λάβουν μέρος είναι ¨υπεραθλητές¨ ή ερασιτέχνες που αγαπούν την ποδηλασία; Πως θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες ενός αγώνα 200 χλμ.

Κάθε άλλο παρά ¨υπεραθλητές¨ είναι, αφού σε ποσοστό 80% οι ποδηλάτες που τρέχουν σε brevet είναι συνήθως ερασιτέχνες  αθλητές. Είναι όμως πολύ έμπειροι, με πολλά χιλιόμετρα στα πεντάλ τους, υπάρχουν συχνά και αρκετές περιπτώσεις που δοκιμάζουν για πρώτη φορά, όμως και εδώ πρόκειται για άτομα που είναι σίγουρα προπονημένα, αλλά σε μικρότερες αποστάσεις. Όλοι οι ποδηλάτες κατά κόρον πληρώνουν για να κάνουν το χόμπι τους, όμως τους αρέσει και το χαίρονται πολύ!

Τώρα, για να ανταπεξέλθουν  στον αγώνα, απαιτείται καλή ¨διαχείριση¨ σωματικών δυνάμεων, συνεχή ενυδάτωση (νερό, ηλεκτρολύτες) και διατροφή όπως μπάρες δημητριακών, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα κ.α.

6) Οι αθλητές θα περάσουν και από τα Καλύβια, όπου θα υπάρχει σημείο ελέγχου (check control), λίγο πριν συνεχίσουν τη διαδρομή προς τα δυτικά. Τι θα περιλαμβάνει αυτή ή ολιγόλεπτη στάθμευση;

Γνωρίζοντας πολύ καλά την περιοχή επιλέξαμε στα Καλύβια να τοποθετήσουμε ένα Σημείο Έλεγχου, όπου θα υπάρχουν ένα ή δυο άτομα που έχουν οριστεί από τους διοργανωτές του αγώνα, ως υπεύθυνοι για το σφράγισμα της κάρτας με τον χρόνους προσέλευσης-αναχώρησης, στον καθένα ξεχωριστά από τους διερχόμενους ποδηλάτες. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν στο σημείο, όμως σε αντίθετη περίπτωση που δεν σταματήσει ένας ποδηλάτης ή δεν περάσει από ένα σημείο ελέγχου κατά τη χρονική διάρκεια του αγώνα, τότε αυτομάτως ακυρώνεται.

Να επισημάνουμε, ότι πολλές φορές οι διοργανωτές ¨στήνουν¨ και κρυφά σημεία ελέγχου για τον έλεγχο αθλητών οι οποίοι θα προβούν σε κάποια παράτυπη ενέργεια, όπως π.χ. να «κόψει» δρόμο για να συντομεύσει μια διαδρομή…

Επίσης, με προσφορά των χορηγών θα υπάρχουν στο Σημείο Έλεγχου νερά, αναψυκτικά και ξηρά τροφή, όπου θα μπορούν οι ποδηλάτες, κάνοντας μια ολιγόλεπτη ανάπαυλα, να «πάρουν δυνάμεις» όπως λέμε, για να συνεχίσουν την πορεία τους. Ευχαριστούμε εσένα προσωπικά Γιώργο, την ιστοσελίδα KALYVIA.GR που είναι Χορηγός Επικοινωνίας του αγώνα, καθώς και το Καφέ ΕΛΛΑΣ και τον ιδιοκτήτη του Γεράσιμο Δ. Μπελεβώνη, για την συνεργασία και την υποστήριξη που μας δώσατε από την πρώτη στιγμή.

 

7) Μέχρι στιγμής στην λίστα εγγραφών πόσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή, υπάρχει ενδιαφέρον και πόσοι αναμένεται να πάρουν μέρος στον αγώνα;

Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι αφού μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 110 άτομα, ένας πολύ καλός αριθμός συμμετεχόντων και νομίζω ότι, μέχρι και το πρωί της Κυριακής (23/05) δηλ. λίγο πριν την εκκίνηση, η λίστα των αθλητών θα μεγαλώσει περισσότερο.

8) Ο Σύλλογος Φίλων Ποδηλάτου Ι.Π. Μεσολογγίου ποιες άλλες δραστηριότητες έχει κατά τη διάρκεια του έτους. Στην πόλη του ποδηλάτου όπου διαμένεις, αλλά και γενικότερα στο νομό μας, πιστεύεις ότι αποτελεί αναγκαιότητα να διοργανώνονται συχνότερα αντίστοιχες αθλητικές δράσεις.

Ο σύλλογός μας μετά την επανασύστασή του και με νέο Διοικητικό Συμβούλιο, κάνει προσπάθειες για την προώθηση του ποδηλατικού αθλητισμού και την ανάδειξη του ποδηλάτου ως ένα φιλικό μέσο μετακίνησης για τους πολίτες. Ειδικά το Μεσολόγγι θεωρείται πόλη του ποδηλάτου. Έχουμε διοργανώσει τα τελευταία χρόνια δυο αγώνες ποδηλάτου για σχολεία, στόχος μας να φτιαχτεί μια ακαδημία ποδηλασίας για παιδιά, δίνοντας έτσι μια αφορμή, ένα έναυσμα αν θες, να αγαπήσει και να στραφεί στον αθλητισμό η νέα γενιά. Ακόμη στις δράσεις του Συλλόγου Φίλων του Ποδηλάτου Ι.Π. Μεσολογγίου, περιλαμβάνεται και η παρουσία μελών μας σε αγώνες brevet ανά την Ελλάδα, όπου και συμμετείχαν.

Είναι λοιπόν σημαντικό να διοργανώνονται στον τόπο μας πολλές και ποιοτικές αθλητικές συναντήσεις για την ποδηλασία. Σε αυτό το πνεύμα, εμείς σχεδιάζουμε ήδη να διοργανώσουμε στην πόλη μας έναν ποδηλατικό αγώνα με αθλητές αναγνωρισμένων σωματείων, για την άνοιξη του 2022, όπου θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί και στο επίσημο πρόγραμμα (καλεντάρι) της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Σας ευχόμαστε κάθε οργανωτική και αθλητική επιτυχία στον 2ο  αγώνα Brevet!!!

Επιμέλεια συνέντευξης: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος