Ήρθαν τα χελιδόνια στο χωριό μας!

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Τα χελιδόνια ήρθαν και στο χωριό μας και οι πρώτες ¨αναγνωριστικές¨ πτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει… Αναζητούν παλιές φωλιές ή κάνουν προεργασίες για να κτίσουν το νέο σπιτικό τους, κάτω από μπαλκόνια, σε παλιά κτίσματα και σε γωνιές κτιρίων που τα προστατεύουν…

Από πολύ παλιά οι άνθρωποι είχαν συνδυάσει την άφιξη των χελιδονιών με την άνοιξη. Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για να καταλάβουμε γιατί τα χελιδόνια είναι τόσο αγαπητά στους ανθρώπους.

Ωστόσο, ακόμα ένας λόγος είναι και η τροφή τους αφού τρέφονται με έντομα, όπως τα κουνούπια και οι μύγες γλυτώνοντας έτσι τους ανθρώπους από χιλιάδες ενοχλητικά τσιμπήματα και όχι μόνο.

Αναμφισβήτητα, γνωρίζοντας περισσότερο τα χελιδόνια και βλέποντας τις δυνατότητές τους, ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά το μεγαλείο της φύσης που δυστυχώς κάποιες φορές το ξεχνάμε! Αγαπώντας και μαθαίνοντας λοιπόν τη φύση και όλα όσα μας προσφέρει, μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε το κάθε της " θαύμα". Ένα "θαύμα" σαν τα χελιδόνια της άνοιξης!

Η φωλιά είναι συνήθως κρυμμένη μέσα σε ένα κτήριο ή κάτω από μια γέφυρα. Έχει την μορφή του μικρού μπολ από λάσπη μαζί με κομμάτια σανού. Είναι πάντοτε ανοικτή από πάνω και συνημμένη στον τοίχο η κάποιο δοκάρι της στέγης.

Τα 4 από τα 5 είδη χελιδονιών φτιάχνουν τη φωλιά τους από πηλό (λάσπη) ενώ μόνο το ένα (το οχθοχελίδονο) ανοίγει τρύπες στο έδαφος συνήθως εκεί που υπάρχει νερό. Μαζεύουν μικρά κομμάτια λάσπης από κάποιο κοντινό σημείο και τους μεταφέρουν εκεί που θέλουν να χτίσουν τη φωλιά τους. Χρειάζονται 700 – 1500 σβόλους για την κάθε φωλιά. Το «χτίσιμο» μπορεί να κρατήσει από 3 έως 16 ημέρες!!!

Τα χελιδόνα τιτιβίζουν και ¨φλυαρούν¨ όταν κάθονται πάνω σε σύρματα ή κτίρια. Μπορεί και να σας ξυπνούν!

Πετούνε προς τα βόρεια και την Ευρώπη την άνοιξη, προκειμένου να αναπαραχθούν, να φτιάξουν τις φωλιές τους και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Το φθινόπωρο ξεκινούν το ταξίδι τους προς τα νότια, την Αφρική, όπου και περνούν όλο τον χειμώνα.