Όταν ο Αχελώος ¨θυμώνει¨…

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Τα νερά του Αχελώου κυλούν άλλοτε ήρεμα και άλλοτε μανιασμένα, όπως οι μεταμορφώσεις του θεού της μυθολογίας και όταν το χειμώνα τα καιρικά φαινόμενα είναι πιο έντονα, το ποτάμι αλλάζει όψη.

Όπως αναφέρει ο συντοπίτης μας δημοσιογράφος, Γιάννης Γιαννακόπουλος, «τα ακραία καιρικά φαινόμενα πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Η φύση έχει τους δικούς της κανόνες και ο άνθρωπος πρέπει να τους σέβεται. Όπου υπάρχει ο σεβασμός αυτός και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα οι επιπτώσεις είναι ελάχιστες. Συνήθως όμως την επομένη ξεχνάμε τις καταστροφές, δεν προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες και υφιστάμεθα τις συνέπειες στο επόμενο κύμα ... 

Παραθέτει μάλιστα από το πλούσιο αρχείο του, φωτογραφίες από παλαιότερες νεροποντές στον Αχελώο και συγκεκριμένα από το φράγμα Στράτου στις 31-12-2005, όταν για να μειωθεί η πίεση από τις μεγάλες ποσότητες νερού που είχαν συσσωρευθεί από τις πολλές βροχοπτώσεις εκείνης της περιόδου άνοιξαν οι υδατοφράκτες και η παλιά κοίτη.  

 Να θυμίσουμε ότι, η πάλη του με τον Ηρακλή υποδηλώνει τον αγώνα των αδύναμων ανθρώπων, που από την προϊστορία πάσχιζαν να εκμεταλλευτούν τη δύναμή του και να ελέγξουν με τις επεμβάσεις τους τις συχνές φυσικές μεταμορφώσεις του ανίκητου ποταμού, οι οποίες προκαλούσαν τόσα προβλήματα στην επιβίωσή τους.

Φωτογραφίες αρχείου: Γιάννης Γιαννακόπουλος