Συγκομιδή πορτοκαλιών μετ΄ εμποδίων…

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Με δυσκολίες συνεχίζεται η φετινή συγκομιδή πορτοκαλιών τύπου Ναβαλίνα στον κάμπο των Καλυβίων, με τον καρπό να μην έχει μαζευτεί ακόμη σε ποσοστό 15-20% των περιβολιών, ενώ ήδη σε πολλά κτήματα παρατηρείται απώλεια παραγωγής λόγω καιρού, με τα πορτοκάλια να σαπίζουν και να πέφτουν στο έδαφος.

Θα λέγαμε ότι γίνεται "αγώνας δρόμου" από τους παραγωγούς ώστε να καταφέρουν να μαζέψουν την παραγωγή τους, ενώ τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η διακίνηση προς τα εργοστάσια, με πολλά φορτηγά οχήματα να μεταφέρουν δεκάδες τόννους από την περιοχή μας, κυρίως σε εκτός νομού προορισμούς.

Οι τιμές για τα συμβατικά πορτοκάλια, ακολουθώντας πτωτική πορεία, είναι αυτή την περίοδο στα 0,12-0,14 λεπτά/κιλό για τον παραγωγό, ενώ μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου οι τιμές ήταν πιο ¨ψηλά¨ περί τα 0,23-0,24 λεπτά/κιλό. Υπήρξαν και περιπτώσεις, ειδικά στην έναρξη της συγκομιδής με τιμές που ¨άγγιζαν¨ τα 0,27 λεπτά/κιλό.

Επίσης η διακίνηση των μανταρινιών τύπου Κλημεντίνη είχε και εδώ κάποιες δυσκολίες λόγω προβλημάτων στην αγορά διακίνησης, αλλά και μικροκαρπίας που παρατηρήθηκε, ενώ όπως μάθαμε ξεκινά και η συγκομιδή πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, με την τιμή πιθανά να κινείται στα 0,085 λεπτά/κιλό.

Μια χρονιά με πολλά προβλήματα στην εγχώρια και διεθνή αγορά, λόγω πανδημίας κορονοϊού, μειωμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος και εξαγωγών, σίγουρα δυσκόλεψε την κατάσταση, ιδιαιτέρως για τους παραγωγούς της περιοχής μας.

Κλείνοντας να πούμε ότι, με τις διαχρονικές ¨παθογένειες¨ που υπάρχουν στην περιοχή μας όσων αφορά την έλλειψη παραγωγικών υποδομών και εγκαταστάσεων (συσκευαστήρια, εργοστάσιο χυμοποίησης, ομάδες παραγωγών, πιστοποίηση προϊόντος, έρευνα αγοράς, μάρκετινγκ, κ.α.) μάλλον θα συνεχίσουν να δυσκολεύουν και να συμπιέζουν προς τα ¨κάτω¨ το οικονομικό ισοζύγιο για τους ντόπιους παραγωγούς.