Επίσκεψη στο εργαστήρι Παραδοσιακών Φορεσιών του Νίκου Πλακίδα

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Το εργαστήρι Παραδοσιακών Φορεσιών του συμπατριώτη μας Νίκου Πλακίδα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε σήμερα στην γραφική κωμόπολη της Κατοχής Μεσολογγίου, ένα χώρο εργασίας ενός σπουδαίου τεχνίτη του λαϊκού μας πολιτισμού, το ξεχωριστό έργο του οποίου έχει βραβευτεί από την UNESCO.

Ο Νίκος Πλακίδας είναι ένας από τους λίγους ελληνοράπτες που ράβει παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, ενώ κατασκευάζει επίσης κοσμήματα και αντίγραφα από όπλα και γιαταγάνια, διαθέτοντας μια πλούσια συλλογή που σε εντυπωσιάζει.

Όπως μας εξηγεί, αν και δεν έμαθε πολλά γράμματα, ασχολείται με αυτή την τέχνη από νεαρή ηλικία, συλλέγει κομμάτια από παλιές αυθεντικές φορεσιές και αντικείμενα, ενώ παράλληλα ασχολείται με την καταγραφή λαϊκών ιστοριών και τραγουδιών από ηλικιωμένους.

Είναι τόσο πλούσια η λαϊκή τέχνη. Έχει χιλιάδες σχέδια,  χιλιάδες χρώματα και συμβολισμούς, που πάρα πολλά αφήσαμε να χαθούνε και δεν μπορούμε να τα  αντικαταστήσουμε πλέον». Ο Νίκος Πλακίδας συμμετέχει ενεργά σε όλες τις παραδοσιακές γιορτές του τόπου του κι όχι μόνο, φορώντας τις ιστορικές φορεσιές του.

Η ποιότητα της δουλειάς του και ο σεβασμός προς την παράδοση του τόπου μας τον έχουν κάνει πανελλήνια γνωστό, ενώ η φήμη του έχει απλωθεί και σε πολλά σημεία του πλανήτη όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο και φιλελληνισμός.

Στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου διαβάζουμε: «Ο ελληνικός λαός, με πανάρχαια Ιστορία και παράδοση, έχει συνδέσει τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του (Γέννηση, Θάνατο, Έρωτα, Γάμο, κ.ά.) με αυτή.

Είναι ένας θησαυρός που διασώζεται από τους ίδιους τους κατοίκους της χώρας. Μια παράδοση που εκφράζεται μέσα από την λαϊκή τέχνη, τα πανηγύρια, τα δημοτικά τραγούδια, τους χορούς, την φορεσιά, τα ήθη και τα έθιμα (τους). 

Η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά χαρακτηρίζει και διακρίνει τους ανθρώπους κάθε περιοχής.

Έχει φτιαχτεί για να εντυπωσιάζει και όχι να αναδεικνύει το κορμί.

Τα πλούσια υλικά, η ποικιλία στο κέντημα, στο στόλισμα και το ράψιμο, δημιουργούν την προσωπική σφραγίδα κάθε περιοχής».

Δείτε στο διαδίκτυο τις δημιουργίες του Νίκου Πλακίδα:

http://www.foustanela.gr/plakidas/