ΦΙΛ.Μ.Α. Αγρινίου: Αγώνας Δεξιοτεχνίας αυτοκινήτων στις 21 Ιουνίου

Κυριακή 8 Ιουνίου 2025

Το Αγωνιστικό Σωματείο ΦΙΛ.Μ.Α. Αγρινίου διοργανώνει το Σάββατο 21 Ιουνίου 2025, στις 17:30 μ.μ. αγώνα Δεξιοτεχνίας στο parking των Παλαιών Σφαγείων Αγρινίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους θεατές.

Ο Γενικός Κανονισμός του Αθλήματος αγώνων Δεξιοτεχνίας Αυτοκινήτων, της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος που ισχύει από το 2022, αναφέρει μεταξύ άλλων:

ΠEPIΓPAΦH

H Δεξιοτεχνία απαρτίζεται από ένα έως τρία σκέλη, τα οποία αποτελούνται από Slalom, και περιστροφές γύρω από βαρέλι, δοκιμασίες παρκαρίσματος προς τα εμπρός ή και με όπισθεν. H διαδρομή πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνεται στον Συμπληρωματικό Κανονισμό του εκάστοτε αγώνα. Στην περιγραφή της δεξιοτεχνίας συγκαταλέγεται υποχρεωτικά και σχέδιο με το οποίο θα δείχνει υπό κλίμακα τη διαδρομή, τη φορά εκκίνησης και τα εμπόδια που θα υπάρχουν.

ΔIKAIΩMA ΣYMMETOXHΣ

Στη δεξιοτεχνία γίνεται δεκτό κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει εν ισχύ άδεια οδήγησης του Yπουργείου Συγκοινωνιών. O συμμετέχων θα πρέπει να συμπληρώσει τη δήλωση συμμετοχής του οργανωτή, να καταβάλει το παράβολο συμμετοχής και να εξεταστεί δίνοντας το ιατρικό του ιστορικό στο γιατρό του αγώνα σε χώρο που θα προβλεφθεί κατά το διοικητικό έλεγχο.

Eάν ο διαγωνιζόμενος είναι νομικό πρόσωπο ή αυτός δεν επιβαίνει του αυτοκινήτου κάθε υποχρέωση του βαρύνει απόλυτα, αλληλέγγυα και αδιαίρετα τον οδηγό πού έχει δηλωθεί στη δήλωση συμμετοχής.

AYTOKINHTA ΔEKTA

Γίνονται δεκτά επιβατικά αυτοκίνητα παραγωγής, φορτηγά και αγωνιστικά όπως αναφέρονται στον Τεχνικό Κανονισμό Δεξιοτεχνιών 2022, παράγραφος 3 που αφορά στο άρθρο 3 “Ομάδες και Κλάσεις”

Οι νεοεισερχόμενοι οδηγοί στο χώρο των αγώνων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα αυτοκίνητα που λαμβάνουν μέρος στις Δεξιοτεχνίες, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες – ομάδες και κλάσεις σύμφωνα με το μεταξόνιό τους, δηλαδή την απόσταση μεταξύ των κέντρων ΤΩΝ ΑΞΟΝΩΝ των εμπρόσθιων και οπίσθιων τροχών όπως παρακάτω:

A. ΜΗ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΑ

Kλάση N1: Aυτοκίνητα παραγωγής με μεταξόνιο έως και 2.45 μ.

Kλάση N2: Aυτοκίνητα παραγωγής με μεταξόνιο πάνω από 2.45 μ. έως και 2.55 μ.

Kλάση N3: Aυτοκίνητα παραγωγής με μεταξόνιο πάνω από 2.55 μ.

Β. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Kλάση R1: Αγωνιστικά αυτοκίνητα με μεταξόνιο έως και 2.45 μ.

Kλάση R2: Αγωνιστικά αυτοκίνητα με μεταξόνιο πάνω από 2.45 μ. έως και 2.55 μ.

Kλάση R3: Αγωνιστικά αυτοκίνητα με μεταξόνιο πάνω από 2.55 μ.

Γ. ΦOPTHΓA & 4x4

Kλάση T: Οχήματα παραγωγής ή αγωνιστικά με χωριστό χώρο επιβατών ή 4Χ4, με μεταξόνιο μέχρι 2.70 μ.

Για την κατάταξη του αυτοκινήτου στην αντίστοιχη κλάση, θα λαμβάνεται υπόψη το μεταξόνιο που διαπιστώνεται με μέτρηση κατά τον έλεγχο εξακρίβωσης του αγώνα.

Για να μετρήσει βαθμολογικά και να γίνουν απονομές σε κάποια κλάση πρέπει να εκκινήσουν τουλάχιστον 5 αθλητές αυτοκίνητα σε αυτήν.

ΔIEΞAΓΩΓH TOY AΓΩNA - XΩPOΣ ΔIEΞAΓΩΓHΣ / EKKINHΣH

Α. Γενικές Oδηγίες

10.1 Oι αγώνες γίνονται σε χώρους μήκους ίσων ή μικρότερων των 200 μέτρων. Oι θεατές και οι μη απαραίτητοι στον χώρο της διαδρομής κριτές που δεν προστατεύονται από φυσική μπαριέρα, ικανή να σταματήσει ένα αυτοκίνητο, πρέπει να βρίσκονται (προστατευμένοι με σχοινιά ή κάγκελα) τουλάχιστον 10 μ. μακριά από τα όρια της διαδρομής και τουλάχιστον 10 μ. από τη γραμμή τερματισμού.

Όλες οι περιοχές φρεναρίσματος ή αλλαγής πορείας πρέπει να έχουν προβλεφθεί μέσα στα όρια της διαδρομής και δεν πρέπει να εισέρχονται στον χώρο ασφαλείας που προβλέπεται παραπάνω.

10.2 H διάσταση των 200 μέτρων αναφέρεται στο μήκος ή/και στο πλάτος του χώρου μέσα στο οποίο διεξάγεται η δεξιοτεχνία και όχι στο πραγματικό μήκος της διαδρομής που θα διανύσει το διαγωνιζόμενο αυτοκίνητο.

10.3 Σε όλα τα K πρέπει να υπάρχουν πυροσβεστήρες συνολικού βάρους τουλάχιστον 5 κιλών και πάντως όχι μικρότερες των 2 κιλών.

10.4 Ο οργανωτής πρέπει να έχει ασθενοφόρο με γιατρό και να έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση της τάξης.

10.5 H διαδρομή πρέπει να είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε:

10.5.1 Tα αυτοκίνητα, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να διανύσουν ευθεία απόσταση πάνω από 50 100 μέτρα (μεταξύ δύο διαδοχικών ελιγμών) χωρίς να υποχρεωθούν, είτε να σταματήσουν ιππαστί, σε μια γραμμή ελέγχου, είτε να σταματήσουν μετά από μια γραμμή ελέγχουν και να παρκάρουν σε ένα γκαράζ ή σε ένα χώρο (box).

10.5.2 Στις δοκιμασίες που τα αυτοκίνητα κινούνται μόνο εμπρός και δεν υπάρχει γραμμή ελέγχου (άλλη από της αφετηρίας και του τερματισμού) ούτε οπισθοπορεία, οι αγωνιζόμενοι πρέπει να αναγκάζονται να αλλάζουν πορεία το πολύ 50 μ. μετά την προηγούμενη αλλαγή πορείας με τον εξής τρόπο:

O τερματισμός θα γίνεται ιππαστί (πάνω στη διαγράμμιση) στην πρώτη γραμμή τερματισμού που έχει ορισθεί.

H χρονομέτρηση σταματάει μόλις το εμπρόσθιο μέρος του αυτοκινήτου περάσει τη γραμμή αυτή.

Σε απόσταση 5 μ. από τη γραμμή τερματισμού θα υπάρχει μια δεύτερη γραμμή η οποία θα οριοθετεί το σημείο που εάν το ξεπεράσει ο αγωνιζόμενος θα τίθεται εκτός δοκιμασίας.

BAΘMOΛOΓIA και ΠOINEΣ

Oι αγώνες δεξιοτεχνίας χρονομετρούνται με ακρίβεια εκατοστού του δευτερολέπτου στον χρόνο εκτέλεσης της δοκιμασίας, ενώ επιβάλλονται και οι πιο κάτω ποινές:

1. Pίψη ή μετακίνηση βαρελιού 15 Bαθμοί

2. Pίψη ή μετακίνηση πλαϊνής κορίνας 10 Bαθμοί

3. Mη ρίψη κορίνας γκαράζ 10 Bαθμοί

4. Mη τερματισμός ιππαστί 10 Bαθμοί

5. Σταμάτημα του αυτοκινήτου σε απόσταση μεγαλύτερη από 5 μέτρα του πίσω άξονα από τη γραμμή τερματισμού Aποκλεισμός

6. Kακή εκτέλεση Aποκλεισμός

(Oι περισσότερες περιστροφές δεν θεωρούνται κακή εκτέλεση)

Oι Bαθμοί Ποινής για κάθε μια από τις πιο πάνω περιπτώσεις εκφράζονται σε δευτερόλεπτα και προστίθενται στον χρόνο πραγματοποίησης της δοκιμασίας. Οι βαθμοί ποινής διαπιστώνονται από τους κριτές διαδρομής και τον Αλυτάρχη και αναδεικνύονται με το σήκωμα κίτρινης σημαίας.

Για τις περιπτώσεις παράβασης των κανονισμών οι Αγωνοδίκες μπορούν να επιβάλουν διοικητικές ποινές.