Εκδήλωση και ομιλία με την Dr. Νατάσα Παζαΐτη, στο Αγρίνιο

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου η εκδήλωση «Καρκίνος του Μαστού: Σύγχρονη Διάγνωση & Αντιμετώπιση» με ομιλήτρια τη Δρ. Νατάσα Παζαΐτη, Γενική χειρουργό - Ειδική χειρουργό Μαστού.

Χαιρετισμό απηυθύναν ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Γιώργος Αγραφιώτης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Χαράλαμπος Ρώσσας.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του και λίγο πριν καλέσει την Δρ. Παζαΐτη στο βήμα, ο Προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Γιώργος Αγραφιώτης, ανέφερε πως: «Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται αποτελεσματικά αν διαγνωστεί εγκαίρως. Είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Σκοπός μας και στόχος μας λοιπόν είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση. Πιστεύω ότι πρέπει να φύγουμε σήμερα από εδώ έχοντας πάρει κάποια βασικά μηνύματα, ελπιδοφόρα και αισιόδοξα.

Πρώτον κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της και στους δικούς της ανθρώπους να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής καθώς το 85% των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις που είναι αποτέλεσμα του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Δεύτερον την εξέλιξη των θεραπευτικών μεθόδων που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην περίπτωση της έγκαιρης διάγνωσης εξασφαλίζουν βιωσιμότητα σε περισσότερες από 8 στις 10 γυναίκες που νοσούν. Και τρίτον ότι οι πολιτικές μπορούν, πρέπει και οφείλουν να συμβάλλουν και να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στον τομέα της πρόληψης, της ευαισθητοποίησης και της έγκαιρης διάγνωσης».

Τόνισε επίσης την σπουδαιότητα της πρόληψης λέγοντας πως: «Η πρόληψη είναι δύναμη. Η πρόληψη είναι το καλύτερο όπλο για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού».

Στη συνέχεια η Δρ. Παζαΐτη, Γενική Χειρουργός και Ειδική Χειρουργός Μαστού με εξειδίκευση στην Ογκολογική και Επανορθωτική Χειρουργική Μαστού (MD, PhD, FEBS) τόνισε τη σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης: «Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι ο καρκίνος του μαστού, εφόσον διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, μπορεί να είναι 100%  ιάσιμος.

Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως του κινδύνου στον οποίο ενδέχεται να ανήκουν» και υπογράμμισε πως «εμείς οι γυναίκες οφείλουμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας, να προφυλάξουμε την υγεία μας, να διεκδικήσουμε τη ζωή μας.

Και ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι ο τακτικός προληπτικός έλεγχος που περιλαμβάνει τη μαστογραφία, τον υπέρηχο μαστού και την κλινική εξέταση μαστού. Για να είναι ασφαλής, έγκαιρη και έγκυρη η διάγνωση, ο σχεδιασμός και η πραγματοποίηση του προληπτικού ελέγχου πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς»

Επίσης στην ημερίδα παρευρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου κ. Κατσακιώρης Νικόλαος, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Κωνσταντάρας Σπύρος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζώης Κωνσταντίνος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Φωτάκης Βασίλειος και κα Τασολάμπρου Χρυσούλα, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Τσιτσέλης Ιωάννης, ιατροί της πόλης μας και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη και βοήθεια της Αντιδημάρχου της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου κας Γεωργίας Μπόκα, η οποία μαζί με το προσωπικό του Κοινωνικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου σε άψογη συνεργασία με το προσωπικό του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κανόνισαν κάθε λεπτομέρεια της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά τους εκπροσώπους των συλλόγων, τόσο για την παρουσία και συμμετοχή τους στην εκδήλωση όσο και για την στήριξη:

1. ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

2. ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

3. ΕΛΕΠΑΠ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

4. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

5. ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ «Η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ»

6. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

7. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ»

8. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ - Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

9. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

10. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

11. ΣΕΦΑΡ ΕΠΕ

12. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ, ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ «Η ΑΝΕΜΩΝΗ»

13. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ «ΦΛΟΓΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»

14. ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΛΥΒΙΩΝ «ΔΗΜΗΤΡΑ»

15. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

16. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ «Η ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ»

17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ «ΓΛΥΚΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

18. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ & ΔΩΡΗΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

19. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

20. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

21. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΜΑΙΩΝ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

22. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

23. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΟΥΡΕΩΝ-ΚΟΜΜΩΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

24. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ & ΛΕΥΚΑΔΑΣ

25. ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

26. ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

27. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ

28. LADIES FITNESS CLUB - ΝΑΝΤΙΑ ΚΟΥΜΑΣΗ ΚΑΚΑΡΕΛΗΣ TEAM

Ένα ξεχωριστό ευχαριστώ στην Διευθύντρια και δασκάλα της Σχολής Κλασικού & Σύγχρονου Χορού της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου κα Βάνα Ράπτη αλλά και σε όλα τα παιδιά για το πολύ όμορφο αποτέλεσμα που μας παρουσίασαν κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης.

Τέλος ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν καθώς ήταν μια σημαντική εκδήλωση με ένα σπουδαίο μήνυμα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ                                    

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΩΣΣΑΣ