Η17η Γενική Συνέλευση του Σωματείου "Διάζωμα" στην Αιτωλοακαρνανία

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Το Σωματείο "Διάζωμα" διοργανώνει από την Πέμπτη 19 έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, την 17η Γενική Συνέλευση του Σωματείου, η οποία πραγματοποιείται στα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας και στις πόλεις του Αγρινίου και της Ι.Π. Μεσολογγίου, με τίτλο:«Αιτωλοακαρνανία: 14 χρόνια μετά».

Ο Πρόεδρος Σταύρος Μπένος και τα μέλη του Σωματείου επισκέφθηκαν τα αρχαία θέατρα του νομού μας και συγκεκριμένα το Αρχαίο Θέατρο της Μακύνειας, το Αρχαίο Θέατρο της Καλυδώνας, το Αρχαίο Θέατρο της Πλευρώνας, το Αρχαίο Θέατρο των Οινιαδών και το Αρχαίο Θέατρο της Στράτου.

Σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση, με τίτλο: «Οι πρωταγωνιστές της ανάδειξης των Αρχαίων Θεάτρων της Αιτωλοακαρνανίας» σε συνδιοργάνωση από το Σωματείο "Διάζωμα" και τον Δήμο Αγρινίου.

Χαιρετισμοί και σύντομες τοποθετήσεις έγιναν από τα τιμώμενα πρόσωπα, αρχικά από τον Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:«Η Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών του Σωματείου "Διάζωμα". Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Σταύρο Μπένο για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ανακοινώσαμε την πρόθεση του Δήμου Αγρινίου να χρηματοδοτήσει την μελέτη για την αναστήλωση του Αρχαίου Ναού του Στρατίου Διός».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκη, επεσήμανε τα εξής: Με το "Διάζωμα" μας ενώνει η κοινή αγάπη για τα αρχαία θέατρα και την ανάπτυξη μέσω του πολιτισμού. Στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση του "Διαζώματος" σήμερα στο Αγρίνιο για τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω το σύνολο των ανθρώπων που συνέβαλαν στην αναστήλωση των θεάτρων Πλευρώνας και Οινιαδών. Σειρά παίρνει το αρχαίο θέατρο Στράτου αλλά και μία πρωτοποριακή χωρική επένδυση για τη φύση και τον πολιτισμό της Αιτωλοακαρνανίας που θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τα αρχαία θέατρα της περιοχής και θα προσφέρει νέα "ζωή", με ισχυρότερη επισκεψιμότητα.  Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξέρουμε ότι κάθε επένδυση στον πολιτισμό, είναι επένδυση στο μέλλον!»

Στη συνέχεια, ως τιμώμενοι έκαναν σύντομες ομιλίες, η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Ολυμπία Βικάτου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, κα Φωτεινή Σαράντη, ο Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο πρώην Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος, ο πρώην Δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός, ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Λάζαρος Κολώνας, η Αρχαιολόγος, τέως Προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ ΕΠΚΑ και Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, κα Μαρία Σταυροπούλου – Γάτση, ο Αρχαιολόγος, Γιώργος Σταμάτης, ο Πρόεδρος της «Γέφυρα Α.Ε.» Παναγιώτης Παπανικόλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Μανώλης Μαραγκουδάκης, ο σκηνοθέτης Γιώργος Δρίβας και ο συγγραφέας – νομικός, Χρήστος Λάζος.

Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας» σε σκηνοθεσία Γιώργου Δρίβα, μια συμπαραγωγή της Νομαρχίας Αιτωλοακαρνανίας, της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Διαζώματος.

Το απόγευμα έγιναν αναλυτικές αναφορές για την πρόοδο των εργασιών που εκτελούνται σε αρχαία θέατρα του νομού μας και πιο συγκεκριμένα:

- Παρουσίαση των έργων αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων Πλευρώνας, Οινιαδών και Στράτου από την Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

- Παρουσίαση του Αρχαίου Θεάτρου Καλυδώνας και της μελέτης αποκατάστασής του – Δρ. Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού – κ. Νίκος Χατζηδάκης, αρχιτέκτων – μηχανικός.

- Παρουσίαση του Αρχαίου Θεάτρου Μακύνειας και της μελέτης αποκατάστασής του – Δρ. Φωτεινή Σαράντη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας - κ. Νίκος Χατζηδάκης, αρχιτέκτων – μηχανικός.

Η Γενική Συνέλευση του Διαζώματος στο Μεσολόγγι (22?09/2024)

Να σημειώσουμε ότι, το κύριο μέρος των εργασιών της Συνέλευσης (διαπίστωση απαρτίας, απολογισμός δράσης του Σωματείου, εγκρίσεις και αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου και ελεγκτικής επιτροπής) θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024  και ώρα 10:00 π.μ. στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στον Δήμο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της Περιφέρειας, με τα παρακάτω θέματα:

- Έγκριση του απολογισμού δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2024.

- Έγκριση του οικονομικού και διαχειριστικού απολογισμού από 1η Ιανουαρίου έως την 31η Αυγούστου του 2024.

- Έγκριση του οικονομικού και διαχειριστικού απολογισμού από 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του 2023.

- Έγκριση του προγραμματισμού δράσεων για το έτος 2025.

- Έγκριση του προϋπολογισμού για το έτος 2025.

- Έγκριση της Έκθεσης της Ελεγκτικής Επιτροπής για το έτος 2023.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης την Κυριακή θα γίνει και η απονομή του Βραβείου «Πολυτίμης και Θεοδώρας Ανδριοπούλου» για τον καλύτερο εθελοντή του έτους 2024.

13:00 μ.μ.: Έναρξη εκλογικής διαδικασίας.

Διευκρινίζεται ότι οι κάλπες θα παραμένουν ανοικτές καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, οι οποίες θα διεξάγονται παράλληλα.

15:30 μ.μ.: Πέρας εκλογικής διαδικασίας και λήξη των εργασιών της 17ης Γενικής Συνέλευσης και λήξη εργασιών.

Ευχαριστούμε για τις φωτογραφίες στα αρχαία θέατρα, την κα Ρένα Τυλλιανάκη και τον κ. Γιάννη Σελιμά

 

Αρχαίο Θέατρο Καλυδώνας

 

Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας

 

Αρχαίο Θέατρο των Οινιαδών

 

Αρχαίο Θέατρο Στράτου