Τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη του Αθανάσιου Παλιούρα, στον Άγιο Νικόλαο Βαράσοβας

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Στο επιβλητικό σπήλαιο του Αγίου Νικολάου Βαράσοβας τελέσθηκαν σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας και Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αείμνηστου Καθηγητή, Αθανάσιου Παλιούρα (1937-2014) παρουσία πλήθους πιστών που προσήλθαν στο δύσβατο σημείο με ψαρόβαρκες από την Κάτω Βασιλική και το Κρυονέρι.

Στην Βαράσοβα από τον 9ο μέχρι τον 19ο αιώνα μ.Χ. παρατηρούμε σημαντική δραστηριότητα ως λατρευτικό και ησυχαστικό κέντρο μοναχών – ασκητών. Η Βαράσοβα την εποχή εκείνη υπήρξε μεγάλο ασκητικό κέντρο με πάρα πολλά σπήλαια. Σύμφωνα με μαρτυρίες βοσκών και κατοίκων της περιοχής. Υπήρχαν εβδομήντα δύο εκκλησιές, παρεκκλήσια και σπήλαια στις κορφές και στις πλαγιές της τρίκορφης Βαράσοβας και από τότε έλαβε και το όνομα «Άγιο Όρος της Αιτωλίας». Το 1991-2000 έγινε ανασκαφή από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθ. Παλιούρα.

Ο σπουδαίος βυζαντινολόγος, ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αθανάσιος Παλιούρας, μια σπουδαία πνευματική προσωπικότητα με πλούσιο επιστημονικό έργο πέρασε για πάντα στην αιωνιότητα στις 11 Οκτωβρίου 2014.

Είχε γεννηθεί στο Αγρίνιο, το 1937, όπου περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές. Σπούδασε Θεολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε αρχικά στη Μέση Εκπαίδευση και, εν συνεχεία, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων.

Επιμελήθηκε σπουδαίους συλλογικούς τόμους για «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Βυζαντινά Μνημεία της Κωνσταντινούπολης», για τη «Μακεδονία», για τους πνευματικούς θησαυρούς της Ανατολής και για «Τα Βυζαντινά Μνημεία Νήσου Ιωαννίνων» με τον καθηγητή Μ. Γαρίδη.

Ακούραστος δάσκαλος, με πλούσιο και σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχαιολογία, ενώ οργάνωσε πολύ σημαντικές ανασκαφές στην Αιτωλία και την Κρήτη.

Φωτογραφίες: Κώστας Θεοδ. Καρακώστας, Ιωάννα Σερμιτζέλη