Καλύβια: Προσκυνηματική εκδρομή σε μονές τις Ηπείρου (26/09)

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποιεί ο ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Καλυβίων, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, στις Ιερές Μονές Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου και Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου, στην περιοχή της Ηπείρου. Ώρα αναχώρησης στις 7.30 π.μ. από τη μικρή πλατεία Καλυβίων Αγρινίου.

Πληροφορίες στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, ΤΗΛ. 26410-95272 με το κόστος συμμετοχής να είναι 20 ευρώ.

Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Γηρομερίου, κοντά στις Φιλιάτες Θεσπρωτίας, ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα (μεταξύ 1310 και 1320), στην εποχή της ακμής του Δεσποτάτου της Ηπείρου.

Η Μονή Γηρομερίου, είναι ένα από τα λίγα μοναστήρια στην Ήπειρο, που είναι επανδρωμένα και λειτουργούν. Η σημερινή Αδελφότητα αποτελείται από τρεις μοναχούς και εγκαταστάθηκε στη Μονή το 1989.

Αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη Θεσπρωτία, με απήχηση σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Χιλιάδες κόσμου, κυρίως προσκυνητές αλλά και τουρίστες, την επισκέπτονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, καταφθάνοντας εδώ, είτε σε οργανωμένες ομαδικές εκδρομές, είτε και μεμονωμένα.

Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου

Η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου βρίσκεται κάτω από τον περίφημο βράχο του Ζαλόγγου του νομού Πρέβεζας, στον οποίο δεσπόζει το επιβλητικό μνημείο της γνωστής θυσίας των 300 περίπου Σουλιωτισσών.

Σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία μοναστική αδελφότητα, με 12 μοναχές και σώζεται το Καθολικό (μονόκλιτη βασιλική με τρούλο) με ωραίες αγιογραφίες, ενώ αποτελεί και ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.