Καλύβια: Ενημερωτική συνάντηση κτηνοτρόφων από την Εταιρεία ΒΙΟΖΩΚΑΤ

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Με μεγάλη προσέλευση κτηνοτρόφων από τα Καλύβια και από τα χωριά της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ζωοτροφών ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. στο κτίριο της Κοινότητας Καλυβίων Αγρινίου.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Προετοιμασία τοκετού και εισαγωγή στη γαλακτική περίοδο» με ομιλητές τους Εμμανουήλ Καλαϊτζάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή και τον Παναγιώτη Κατσούλο, Αναπληρωτή Καθηγητή, που διδάσκουν Κλινική Παραγωγικών Ζώων, στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) καθώς και ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας, Αλέξανδρος Τριανταφύλλου.

Οι αξιόλογοι ομιλητές παρουσίασαν αναλυτικά όλα τα στάδια του τοκετού και τις ανάγκες που έχουν τα αμνοερίφια, αλλά και τι πρέπει να προσέχουν οι κτηνοτρόφοι ώστε να μην έχουν ασθένειες ή απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο.

Ειδικά τόνισαν ότι, κατά το τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης (ένα με ενάμιση μήνα πριν από τον τοκετό) θα πρέπει να αυξηθεί η χορηγούμενη ποσότητα τροφής στις προβατίνες προκειμένου:

α) να υποστηριχθεί σωστή ανάπτυξη των εμβρύων

β) να ενισχυθεί η ανάπτυξη των μαστών-γαλακτοπαραγωγή

γ) να προετοιμασθεί το πεπτικό σύστημα των προβατίνων σε κατανάλωση θρεπτικών συστατικών που είναι 2 φορές περισσότερα από αυτά της κυοφορίας

δ) να εξασφαλιστούν τα κατάλληλα αποθέματα σωματικού λίπους και γενικά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφευχθεί ο υπερσιτισμός. 

Επεσήμαναν χαρακτηριστικά ότι, η καλή κατανόηση της περιγεννητικής περιόδου (3 εβδομάδες πριν και 3 μετά τον τοκετό) αποτελεί την βάση για υψηλές αποδόσεις.

Ακόμη, η γαλακτική περίοδος αρχίζει από τον τοκετό και τελειώνει στην αρχή της ξηράς περιόδου μετά από 5-8 μήνες και διακρίνεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση (Α) αφορά την ανοδική πορεία μέχρι το μέγιστο της γαλακτοπαραγωγής, ενώ στη δεύτερη φάση (Β) έχουμε μείωση της ημερήσιας γαλακτοπαραγωγής μέχρι τη διακοπή της.

Αμέσως μετά τον τοκετό οι προβατίνες δεν έχουν όρεξη. Οι ανάγκες όμως γαλακτοπαραγωγής (κυρίως σε ενέργεια, πρωτεΐνη), είναι πολύ υψηλές και οδηγούν σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Τα ζώα καλύπτουν τις ανάγκες από τα σωματικές εφεδρείες, οπότε αδυνατίζουν. Τα σιτηρέσια πρέπει  να είναι υψηλού ενεργειακού περιεχομένου. Να περιέχουν by pass πρωτεΐνες για την κάλυψη των αναγκών βιοσύνθεσης των πρωτεϊνών του γάλακτος. Να περιέχουν ζωντανή μαγιά και χηλικά ιχνοστοιχεία.

Η ΒΙΟΖΩΚΑΤ, ανέφεραν οι ομιλητές, σε συνεργασία με Γαλλική εταιρεία τεχνολογίας ζωοτροφών, ανέπτυξε μια νέα σειρά καινοτόμων μιγμάτων και πρωτεϊνικών συμπυκνωμάτων για προβατίνες και αίγες. Σκοπός της δημιουργίας της νέας σειράς είναι η διατήρηση της υγείας των ζώων σε υψηλά επίπεδα και η αύξηση της παραγωγικότητας. Τελικός στόχος η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και η μείωση του κόστους παραγωγής.

Να αναφέρουμε ότι η ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. στα πλαίσια της  επέκτασή της λειτουργεί το νέο πρατήριο του εργοστασίου, στη Νεάπολη Αγρινίου.

Η ενημέρωτική εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και απορίες από την πλευρά των κτηνοτρόφων – παραγωγών.

Φωτογραφίες: Άγγελος Πολύζος