Εορτάζει το εξωκλήσι της Υψηλής Παναγίας, στη Μεγάλη Χώρα

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Εορτάζει το εξωκλήσι της Υψηλής Παναγίας, στον οικισμό Μποζίκιστα Μεγάλη Χώρας (Ζαπάντι) Αγρινίου και χθες παραμονή Γενεσίου της Θεοτόκου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και ανήμερα της εορτής 8 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, παρουσία πλήθους πιστών.

Συμμετείχαν οι αιδεσιμότατοι πατέρες Κοσμάς Τσιτσιβός, Κωνσταντίνος Μπρέσιακας και Δημήτριος Πατσιαλός,ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Μεγάλης Χώρας, Γρηγόρης Χασιώτης, η Αντιδήμαρχος, Χρυσούλα Τασολάμπρου κ.ά.

Σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει το Γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου που είναι η πρώτη Θεομητορική εορτή του εκκλησιαστικού έτους.

Μεγάλο δώρο του Θεού ήταν η Παναγία στους γονείς της Ιωακείμ και Άννα, που δεν είχαν τέκνα. Μα πιο μεγάλο δώρο του Θεού είναι η γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στον κόσμο· είναι το προμήνυμα της σωτηρίας «Η γέννησίς σου, Θεοτόκε χαράν εμήνυσε πάση τη οικουμένη…».

Ήλθε ο καιρός να εκπληρωθούν οι επαγγελίες του Θεού. Ύστερα από λίγα χρόνια, το νήπιο που γεννήθηκε σήμερα θα γεννήσει το Σωτήρα Χριστό· απ’ αυτήν θα ανατείλει «ο ήλιος της δικαιοσύνης Χριστός ο Θεός ημών».

Καμιά γυναίκα στον κόσμο δεν αξιώθηκε την τόσο μεγάλη τιμή της Παναγίας Παρθένου Μαρίας, που έγινε η μητέρα του Θεού στη γη.

Στην Παναγία και στη μητέρα της πρέπει κάθε στοργή και αγάπη, κάθε τιμή και σεβασμός απ’ όλους μας.

Η Υπεραγία Θεοτόκος έχει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των Αγίων της Εκκλησίας και των επουρανίων Αγγέλων. Είναι η «Αγία άγιων μείζων», η «τιμιωτέρα των Χερουβείμ και ενδοξότερα ασυγκρίτως των Σεραφείμ».

Όχι μόνο στις Θεομητορικές εορτές αντηχούν στους ορθόδοξους ναούς οι ύμνοι της Παναγίας, αλλά και κάθε Κυριακή και κάθε γιορτή ακούγονται τα «Θεοτοκία», οι ύμνοι δηλαδή προς τη Θεοτόκο, με τους οποίους κλείνει κάθε σειρά και ομάδα τροπαρίων.

πολυτκιον (χος δ')

γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρν μήνυσε πάσ τ οικουμέν, κ σο γρ νέτειλεν λιος τς δικαιοσύνης, Χριστς Θες μν, κα λύσας τν κατάραν, δωκε τν ελογίαν, κα καταργήσας τν θάνατον, δωρήσατο μν ζων τν αώνιον.