Η πρώιμη συγκομιδή καλαμποκιού, στα Καλύβια

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Συνεχίζεται στον Καλυβιώτικο κάμπο η συγκομιδή των πρώιμων καλλιεργειών καλαμποκιού που ξεκίνησαν από τα μέσα Αυγούστου, με τις στρεμματικές αποδόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην είναι οι αναμενόμενες για τους παραγωγούς.

Βέβαια κάποια υβρίδια καλαμποκιού που επέλεξαν να σπείρουν ορισμένοι ντόπιοι καλλιεργητές, δείχνουν να πέτυχαν καλή απόδοση ανά στρέμμα, παρά τις αντίξοες συνθήκες του καλοκαιριού.

Να επισημάνουμε ότι, το μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όλες τις καλλιέργειες, λόγω του καύσωνα, παρατηρήθηκε στο καλαμπόκι. Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν αρχές Ιουνίου αλλά και οι συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου, καταπόνησαν τα φυτά και όλα δείχνουν ότι φέτος θα έχουμε χαμηλότερη παραγωγή, κυρίως όσων αφορά τις όψιμες καλλιέργειες.

Μάλιστα σύμφωνα με την μηνιαία έκδοση του δελτίου του JRC για την παρακολούθηση των καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MARS), τον Αύγουστο, σε επίπεδο Ε.Ε., οι προβλέψεις για τις αποδόσεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω σε όλες σχεδόν τις καλλιέργειες, ιδίως για το καλαμπόκι και αυτή τη στιγμή είναι κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας για τις περισσότερες από αυτές.

Οι θερινές καλλιέργειες επηρεάστηκαν σοβαρά, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου οι θερμές συνθήκες συνέπεσαν με περιορισμένη διαθεσιμότητα νερού, όπως συνέβη και στην Ελλάδα.

Δείτε φωτογραφίες που μας παραχώρησε ο συγχωριανός μας Γιάννης Σ. Καραθάνος, από την συγκομιδή πρώιμου καλαμποκιού στην περιοχή του οικισμού Αγ. Γεωργίου Καλυβίων:

Φωτογραφίες: Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ Μ.ΑΒΕΕ (https://www.facebook.com/efthymiadis.gr)