Επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Αγρινίου για μείωση τμημάτων σε Γυμνάσια

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Αγρινίου απέστειλε επιστολή (7/08-07-2024 ) προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, με θέμα της η μείωση του αριθμού των τμημάτων Γυμνασίων του Αγρινίου.

Η επιστολή κοινοποιείται επίσης, στην Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου, την Σχολική Επιτροπή Β/Θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αγρινίου, τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, τους Συλλόγους Γονέων - Κηδεμόνων και την Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Όπως έχουμε ενημερωθεί από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, μέλη της Ένωσής μας, σύμφωνα με σχετική από 1.7.2024 απόφαση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, πρόκειται να μειωθεί ικανός αριθμός τμημάτων σε γυμνάσια του νομού Αιτωλοακαρνανίας συμπεριλαμβανομένων και του δήμου Αγρινίου.

Ο ισχύων νόμος με τον οποίο διαφωνούν κάθετα οι Σύλλογοι Γονέων και η Ένωση Συλλόγων προβλέπει μέγιστο αριθμό μαθητών 27 ανά τμήμα, με προσαύξηση 10% σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με πλήρη αιτιολόγηση της απόφασης από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Προβλέπεται επίσης αναλογία χώρου 2 τετραγωνικά μέτρα ανά μαθητή χωρίς τον υπολογισμό των επίπλων.

Υπάρχουν σχολεία στην πόλη του Αγρινίου. όπως για παράδειγμα το 3ο Γυμνάσιο, όπου οι αίθουσες είναι μικρές και δεν μπορούν να στεγάσουν τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών. Στο ίδιο σχολείο παρατηρείται το φαινόμενο φέτος μαθητές της β’ τάξης να αυξάνονται από 80 σε 82 και τα τμήματα από 3 όπως είναι το λογικό, να μειώνονται σε δύο, με αποτέλεσμα στο κάθε τμήμα να αναλογούν 28 μαθητές.

Πάγια και διαχρονικά αιτήματα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Αγρινίου, των Ομοσπονδιών Ενώσεων καθώς και της ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδος είναι:

- ολιγομελή τμήματα με μέγιστο αριθμό 20 μαθητές και 15 ανά κατεύθυνση

- κατάργηση της νομοθεσίας που προβλέπει 27 μαθητές ανά τμήμα

- μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί δασκάλων και καθηγητών

- συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία με επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Η παραπάνω απόφαση δεν εδράζεται εξ’ ολοκλήρου στο νομοθετικό πλαίσιο και στερείται της κατά νόμο αιτιολόγησης, παρά μόνο στο «αποφασίζειν», λόγοι που την καθιστούν μη σύννομη. Έχει δεν προκαλέσει την αιτιολογημένη αγανάκτηση και την αντίδραση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των γυμνασίων της πόλης μας, στα οποία μειώνεται ο αριθμός των τμημάτων. όπως επίσης και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς των σχολείων αυτών.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός της σχολικής αίθουσας η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων δήμου Αγρινίου, η οποία συντονίζει τη δράση των οικείων συλλόγων, απαιτεί την ανάκληση της σχετικής απόφασης του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας και την αύξηση αν όχι τη διατήρηση του ίδιου αριθμού τμημάτων ανά σχολική μονάδα με την πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Σεβόμενοι τους διακριτούς ρόλους και θεσμούς που εκπροσωπούμε, επιθυμούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας τον ορισμό άμεσης συνάντησης μεταξύ μας, ώστε δια ζώσης να παραθέσουμε τις απόψεις μας και με την παρουσία των εκπαιδευτικών για την αποφυγή περιπτώσεων δυσλειτουργίας στις σχολικές μονάδες.

Η παρούσα κοινοποιείται στους ως άνω εμπλεκόμενους φορείς για να λάβουν γνώση για την από κοινού ανάληψη δράσης στην κατεύθυνση, που ορίζει το δίκαιο και η προστασία του αγαθού της σωστής και ολόπλευρης μόρφωσης των παιδιών μας, σε αίθουσες με επάρκεια χώρου και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για ολόκληρη τη σχολική κοινότητα.