Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
Σε δελτίο τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου αναφέρονται τα εξής: Έχει κατατεθεί στη Βουλή η επονείδιστη και επαίσχυντη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη - επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν στην στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η συζήτηση για την αναγκαστική επίταξη των ιδιωτών ιατρών είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που αγγίζει νομικά και επαγγελματικά θέματα. Το Σύνταγμα της Ελλάδας προστατεύει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα στην εργασία. Συγκεκριμένα, το άρθρο 22 προστατεύει την ελευθερία της εργασίας και αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει και να ασκεί ελεύθερα το επάγγελμά του. Στην παρ.4 αναφέρεται πως «Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται».
Ως Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όμως γι’ αυτές τις ελλείψεις δεν ευθύνονται ούτε οι πολίτες ούτε οι γιατροί. Ευθύνεται διαχρονικά η εκάστοτε κυβέρνηση και η απουσία ορθολογικής πολιτικής.
Καμία κυβέρνηση δεν είχε κανένα απολύτως σχέδιο, δεν αποτυπώθηκαν ποτέ οι ανάγκες, δεν μπήκαν ποτέ προτεραιότητες ανάλογα με τις ανάγκες και δεν υπήρξαν ποτέ κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων.
Το Υπουργείο Υγείας με την επαίσχυντη αυτή ρύθμιση που έχει εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα και ανεπάρκεια και χρησιμοποιεί μεθόδους που μόνο σε αυταρχικά και απολυταρχικά καθεστώτα υπάρχουν.
Δυστυχώς τα μέτρα αυτά σαφώς και δεν στρέφονται μόνο εναντίον των γιατρών. Κυρίως στρέφονται και ρίχνουν το βάρος στους ασθενείς, αφού ως μέσο πίεσης στους γιατρούς χρησιμοποιείται η άρση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους γιατρούς που δεν θα συμμορφωθούν με τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου.
Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η συνταγογράφηση είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που παρέχει η πολιτεία για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών, δεν είναι προνόμιο των γιατρών. Οι χαρακτηρισμοί επιστρέφονται από εκεί που προήλθαν κύριε Υπουργέ, δεν μας σπουδάσετε εσείς, καμία κυβέρνηση και κανένα κράτος. Όλοι μας, όπως και όλοι οι φοιτητές, σπουδάζουν στα πανεπιστήμια με τα χρήματα των γονιών τους.
Το μέτρο της αφαίρεσης της συνταγογράφησης σε πάρα πολλές περιοχές θα επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς με την διακοπή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους ιδιώτες ιατρούς θα μετακυλήσει το βάρος προς τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, επιταχύνοντας έτσι την κατάρρευση της λειτουργίας τους. Δημιουργείται επίσης ο κίνδυνος οι ιδιώτες ιατροί να μετεγκατασταθούν σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα και στο εξωτερικό, οδηγώντας έτσι όσες περιοχές υποφέρουν από υποστελεχωμένες δημόσιες δομές υγείας, να στερηθούν τελικά και τους ιδιώτες ιατρούς. Όλα αυτά θα γυρίσουν τον θεσμό του προσωπικού γιατρού πολλά βήματα πίσω.
Πρώτα ήρθαν οι απειλές δια στόματος του Υπουργού μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μετά ζήτησε βοήθεια. Ακόμη και όταν ζήτησαν βοήθεια δεν ήξεραν και δεν ξέρουν τι θέλουν, δεν γνωρίζουν τα κενά, δεν γνωρίζουν τις ελλείψεις και δεν είναι συγκεκριμένοι στο τι ακριβώς ζητάνε. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι πιθανότατα ζητούν μία άσπρη μπλούζα να καλύψει τα κενά τους, μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους, χωρίς να σκέφτονται την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.
Αναμέναμε την κοινή υπουργική απόφαση για τα κίνητρα σε άγονες περιοχές και τώρα νομοθετεί ξανά για τα κίνητρα στις άγονες περιοχές που πιθανότατα θα χρειάζονται και υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες για μία ακόμη φορά θα ξεχαστούν σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου.
Ο Υπουργός, άριστος γνώστης της επικοινωνίας, δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό και ρίχνει το βάρος και τις ευθύνες στον ιατρικό κόσμο, που όταν χρειάστηκε μέσα στην πανδημία του covid όλοι βοήθησαν και πολλές φορές και χωρίς αμοιβή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή μας γιατροί που αφιλοκερδώς στελέχωσαν το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου. Οι γιατροί γενικά της Χώρας σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι οι πιο κακοπληρωμένοι γιατροί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα επιπλέον κίνητρα στις άγονες περιοχές τα οποία είναι ένα θετικό βήμα θα πρέπει να συνοδεύονται και από άλλα μέτρα, όπως είναι συνθήκες ασφαλούς και αξιοπρεπής εργασίας, κίνητρα εξέλιξης των γιατρών μισθολογικά και φορολογικά.
Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας για πάρα πολύ καιρό έχουν μείνει αναπάντητες και δεν έχουν αξιοποιηθεί από τις ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας.
Ο επιστήμονας γιατρός θα πρέπει να θεωρεί το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, αρωγούς στην προσπάθειά του να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών και όχι να αισθάνεται ότι έχει απέναντί του ένα κράτος τιμωρό.
Ήδη η οικονομική ασφυξία με τα υψηλά ποσοστά clawback και rebate που βιώνουν οι εργαστηριακοί γιατροί και γενικότερα η υποχρηματοδότηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έχουν οδηγήσει πολλούς συναδέλφους στο εξωτερικό.
Στόχος πιθανόν είναι να διαλύσουν την δημόσια υγεία και τους ιδιώτες ιατρούς προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών ιατρικών ομίλων – επιχειρήσεων. Όσο δεν αντιδρούμε είμαστε συνυπεύθυνοι για την διάλυση του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας, με πρώτους τους εργαστηριακούς ιατρούς.
Ως Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αξιοπρέπεια των υγειονομικών, την αναβάθμιση των δομών Υγείας και την προάσπιση της υγείας του κοινωνικού συνόλου. Ως θεσμικός σύμβουλος του εκάστοτε Υπουργείου Υγείας, με βάση την νομοθεσία, θεωρούμε ότι ο Υπουργός οφείλει να ζητήσει την συμβουλή του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων προτού αποφασίσει να προβεί σε αυθαίρετες ενέργειες όπως η επίταξη των ιδιωτών ιατρών.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ
Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΡΩΣΣΑΣ