Το Επίσημο Μνημόσυνο στη μνήμη των 59 εκτελεσθέντων πατριωτών, στα Καλύβια

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Τελέστηκε σήμερα το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Καλυβίων η Θεία Λειτουργία και το Επίσημο Μνημόσυνο για τους 59 Έλληνες πατριώτες που εκτελέσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα, στις 31 Ιουλίου 1944 στα Καλύβια, παρουσία των επισήμων αρχών και κατοίκων του χωριού.

Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θυσίας από τον ιερέα π. Θεοδόσιο Αθανασόπουλο, ενώ ακολούθως ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η θυσία των αγωνιστών είναι για μας υπόμνηση  της ευθύνης μας απέναντι στην πατρίδα. Η προσήλωση στα ιδανικά της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας πρέπει να αποτελεί σκοπό για κάθε άνθρωπο, για κάθε πολίτη».

Διαβάστηκε το προσκλητήριο των νεκρών για τους 59 πατριώτες που έπεσαν υπέρ πατρίδος, με την Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου να αποδίδει τιμές.

Κατόπιν έγινε η κατάθεση στεφάνων από τις επίσημες αρχές, εκπροσώπους φορέων, συλλόγων και συγγενών των θυμάτων, και συγκεκριμένα:

Από τον Αντιδήμαρχο Αγρινίου, Παναγιώτη Μαρνέζο, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, Κωνσταντίνο Ζώη, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτο Ζαμπάρα, τον εκπρόσωπο της δημοτικής παράταξης ««Αγρίνιο, Πάμε Ψηλά» Δημήτρη Τριανταφυλλάκη, από τον Δημοτικό Σύμβουλο, ο οποίος εκπροσώπησε την Κοινότητα Αγγελοκάστρου, Παναγιώτη Γιαννιώτη,  τον Αστυνομικό Διευθυντή Ακαρνανίας, Θεόδωρο Νταλαπέρα , από τον τοπικό Σύμβουλο της Κοινότητας Αγρινίου, Γιάννη Κατσάντα, από τον πρ. βουλευτή, Γιάννη Βαινά, από την Αντιπρόεδρο της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτ. Στερεάς Ελλάδας, Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά, την εκπρόσωπο του Χορευτικού Τμήματος Καλυβίων, Γ. Πούτα, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς, Γεωργία Κορδόση, από τον Δημοτικό Σύμβουλο, Γιάννη Καλλίμορφο, τον Ευάγγελο Καρακίτσο και άλλους συγγενείς των θυμάτων.

Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Δήμο Αγρινίου και την Κοινότητα Καλυβίων.