Το 48ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο «Μπάιρον: O Προσκυνητής της Αιωνιότητας» σε Αθήνα και Μεσολόγγι

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 στις 7:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών η τελετή έναρξης του 48ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Βυρωνικών Εταιρειών (IABS), με γενικό τίτλο "Λόρδος Βύρων: Ο Προσκυνητής της Αιωνιότητας".

Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνει η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τιμώντας τη διακοσιοστή επέτειο του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα και την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι συνεδρίες θα διεξαχθούν στην Αθήνα (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, 2 Ιουλίου 2024) και στο Μεσολόγγι (Κτίριο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, 3-6 Ιουλίου).

Περισσότεροι από 100 σύνεδροι, 67 ομιλητές και ομιλήτριες από 48 πανεπιστήμια από την Ευρώπη, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Νότιο Αμερική, τη Νότιο Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία θα συμμετάσχουν στις εργασίες του συνεδρίου.

Στο συνέδριο θα εξεταστεί πολύπλευρα το φαινόμενο Μπάιρον, ο ρομαντικός ποιητής και ο ξεχωριστός φιλέλληνας, ο «Προσκυνητής της Αιωνιότητας» όπως τον αποκάλεσε ο ομότεχνός του Σέλλεϋ, στη συγχρονική και στη διαχρονική του διάσταση. Στις συνεδρίες θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την πρόσληψη και την επιρροή του Μπάιρον, τα προσκυνήματά του, όψεις του βυρωνικού ηρωισμού, τη συνομιλία του με άλλους ποιητές, την απήχηση και την έντυπη κληρονομιά του. Θα εξεταστεί η σχέση του Μπάιρον με τους συγχρόνους του αλλά και τους κληρονόμους του σήμερα, η σχέση του με την ποπ κουλτούρα αλλά και με την Ανατολή. Τις ομιλήτριες και τους ομιλητές θα απασχολήσουν επίσης ειδικές έννοιες με αναφορά στο έργο και στον βίο του Μπάιρον, στις θεματικές «Αιωνιότητα, Άπειρο, χριστιανισμός» και «Ο Μπάιρον και ο φυσικός κόσμος», καθώς και ειδολογικά και εκδοτικά ζητήματα στις ενότητες «Μορφή / Είδος / Αποσπάσματα» και «Έρευνες, ανακαλύψεις και κληρονομιές» ενώ θα συζητηθεί και το θέμα της διασημότητας του Μπάιρον στην εποχή του και της υστεροφημίας του.

Τις κεντρικές ομιλίες του συνεδρίου θα δώσουν η ιστορικός τέχνης Φανή-Μαρία Τσιγκάκου («Ut pictura poesis: Η ποίηση του Μπάιρον σε αντιπαράθεση με τη βυρωνική εικονογραφία»), η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του St Andrews Jane Stabler («“Ο χρόνος είναι – Ο χρόνος ήταν – Ο χρόνος είναι παρελθόν”: Στιγμές με τον Προσκυνητή της Αιωνιότητας») και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Andrew Stauffer («Ο Μπάιρον στο Μεσολόγγι, 1824-2024»).

Ξεχωριστή στιγμή του συνεδρίου θα είναι η συζήτηση στην Αθήνα μεταξύ δύο απογόνων του Μπάιρον, του John Lytton, 5ου Κόμη του Λύττον, με τον Λόρδο Robin Byron. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στο Μεσολόγγι με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο Μπάιρον εδώ, ο Μπάιρον τώρα» και ομιλητές τους Roderick Beaton, διακεκριμένο καθηγητή του King’s College London, πρόεδρο της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Peter Graham, καθηγητή του Πανεπιστημίου Virginia Tech στις ΗΠΑ, Stephen Minta, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γιόρκ στη Μεγάλη Βρετανία, Naji Oueijan, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Notre Dame στον Λίβανο και Μαρία Σχοινά, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η τελετή έναρξης του συνεδρίου θα γίνει τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, στις 19.30, στην Μεγάλη αίθουσα του Κεντρικού κτιρίου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Γεράσιμος Σιάσος, πρύτανης του ΕΚΠΑ, ο Matthew Lodge, πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, η Ολυμπία Βικάτου, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σπυρίδων Β. Διαμαντόπουλος, δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και η Ροδάνθη-Ρόζα Φλώρου, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 48ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν την Τρίτη 2 Ιουλίου στην Αθήνα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13), και από την Τετάρτη 3 Ιουλίου στο Μεσολόγγι, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Κύπρου 30), με Χαιρετισμό και καλωσόρισμα από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θανάση Μαυρομάτη που ευγενώς παραχώρησαν Αίθουσες του Διοικητηρίου για να διεξαχθούν οι Ομιλίες του Συνεδρίου.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Οργανωτική Επιτροπή του 48ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου της IABS είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Γενικό Πρόγραμμα για Μεσολόγγι .

Τετάρτη 3 Ιουλίου (Μεσολόγγι)

16:30. Χαιρετισμός από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη.

Έναρξη του Ακαδημαϊκού Προγράμματος στο Μεσολόγγι στο  Κτίριο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, Αμφιθέατρο (αίθουσα Α) και Αίθουσα Συμβουλίου (αίθουσα Β), οδός Κύπρου. 

16:30 - 17:45. Αίθουσα Α: ΠΑΝΕΛ Β (3 διαλέξεις)

18:00 – 19:00. Αίθουσα Α: Κεντρική διάλεξη 2, από την Καθηγήτρια Jane Stabler, Πανεπιστήμιο του St Andrews, ΗΒ.

19:00 – 20:00.  Ρεσιτάλ με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Το ρεσιτάλ θα ανοίξει με τον ύμνο στον Μπάιρον που γράφτηκε για την 100ή επέτειο του θανάτου του. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει άριες από την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι "Οι Δύο Φόσκαρι", καθώς και ένα ανεξάρτητο έργο του Ροσσίνι αφιερωμένο στο θάνατο του Λόρδου Μπάιρον και μελοποιημένα ποιήματα του Μπάιρον, όπως "Βαδίζει Μες στην Ομορφιά" και "Η Κόρη των Αθηνών". Στο κλείσιμο της συναυλίας θα ακουστούν αποσπάσματα από τις όπερες Δέσπω και Μάρκος Μπότσαρης του Παύλου Καρρέρ. Ερμηνευτές: Νικόλας Καραγκιαούρης (βαρύτονος), Χρυσάνθη Χαχούλια (σοπράνο), με τον Πάνο Λουμάκη στο πιάνο.

 

Πέμπτη 4 Ιουλίου (Μεσολόγγι)

09:30. Κτίριο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, Αμφιθέατρο (αίθουσα Α) και Αίθουσα Συμβουλίου (αίθουσα Β), οδός Κύπρου.

9:30 – 10:45.  ΠΑΝΕΛ 1A Αίθουσα A (3 διαλέξεις).

ΠΑΝΕΛ 1B Αίθουσα B (3 διαλέξεις).

10:45 – 11:00. Διάλειμμα για καφέ.

11:00 – 12:15.  ΠΑΝΕΛ 2A Αίθουσα A (3 διαλέξεις).

                       ΠΑΝΕΛ 2B Αίθουσα B (3 διαλεξεις).

12:15 – 12:45. Διάλειμμα για καφέ.

12:45 – 14:00.  ΠΑΝΕΛ 3A Αίθουσα A (3 διαλέξεις).

                        ΠΑΝΕΛ 3B Αίθουσα B (3 διαλέξεις).

14:00 – 14:45. Μεσημεριανό, Κτίριο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.

14:45 – 16:00. ΠΑΝΕΛ 4A Αίθουσα A (3 διαλέξεις).

                       ΠΑΝΕΛ 4B Αίθουσα B (3 διαλέξεις).

16:00 – 16:15. Διάλειμμα για καφέ.

16:15 – 17:30. Αίθουσα A: Κεντρική διάλεξη 3, από τον Καθηγητή Andrew Stauffer, Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, ΗΠΑ.

17:30 – 18:30. Συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Βυρωνικών Εταιρειών..

17:30 – 19:30. Επίσκεψη στο Βυρώνειο Κτήριο, έδρα της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, για να δείτε το Μουσείο Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού με τις νέες μόνιμες συλλογές του, "Ο Μπάιρον και η Ελλάδα", μια νέα φωτογραφική έκθεση έργων τέχνης στη Βιβλιοθήκη με επίκεντρο τον Μπάιρον και τίτλο "... Then look around, and choose thy Ground, and take thy rest" και μια νέα έκθεση στο κλημακοστάσιο, με έργα καλλιτεχνών από Σχολές Καλών Τεχνών της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρουμανίας, με τίτλο "Ατενίζοντας πορτραίτα του Λόρδου Βύρωνα".

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ότι το ΒΥΡΩΝΕΙΟ ΚΤΗΡΙΟ θα είναι ανοιχτό 10:30 - 13:30 και 18:00 - 20:00 κάθε ημέρα του συνεδρίου, χωρίς χρέωση για τους συμμετέχοντες.

20:00 – 20:45 Πολιτιστική εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου, “ΞΕΝΟΚΡΑΤΕΙΟΝ,” σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

• Απαγγελία από τον Δον Ζουάν του Βύρωνα από την Αμερικανίδα ηθοποιό και διδακτορική φοιτήτρια Megan Coates, την οποία προλογίζει ο David Roessel. 

• Συναυλία του Eric Andersen, Αμερικανού τραγουδοποιού και ποιητή, ο οποίος θα παρουσιάσει τραγούδια από το άλμπουμ του "Αναμείξου με το Σύμπαν: Οι Κόσμοι του Λόρδου Μπάιρον". Προλογίζει ο Gregory Dowling.

21:00. Δεξίωση των Συνέδρων στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσολογγίου, με την ευγενική χορηγία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλωακαρνανίας και της Βυρωνικής Εταιρείας  Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Παρασκευή 5 Ιουλίου (Μεσολόγγι)

09:30. Κτίριο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, Αμφιθέατρο (αίθουσα Α) και Αίθουσα Συμβουλίου (αίθουσα Β), οδός Κύπρου.

09:30 – 10:45.  ΠΑΝΕΛ 5A Αίθουσα A (3 διαλέξεις).

                       ΠΑΝΕΛ 5B Αίθουσα B (3 διαλέξεις).

10:45 – 11:00. Διάλειμμα για καφέ.

11:00 – 12:30.  ΠΑΝΕΛ 6A Αίθουσα A (4 διαλέξεις).

                        ΠΑΝΕΛ 6B Αίθουσα B (4 διαλέξεις).

12:30 – 13:30. Ετήσια Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Βυρωνικών Εταιρειών.

13:30 – 14:45. Μεσημεριανό, Κτίριο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.

14:45 – 16:00.  ΠΑΝΕΛ 7 Αίθουσα A (3 διαλέξεις).

16:00 – 16:15. Διάλειμμα για καφέ.

16:15 – 17:30 ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ: “Ο Μπάιρον Εδώ, ο Μπάιρον Τώρα”, Αίθουσα A, με τα μέλη της Ακαδημαϊκής Επιτροπής:

Roderick Beaton, King’s College London και Βρετανική Σχολή Αθηνών

Peter Graham, Virginia Tech

Stephen Minta, Πανεπιστήμιο του Γιόρκ

Naji Oueijan, Πανεπιστήμιο Notre Dame, Λίβανος

Mαρία Σχοινά, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα

Συντονιστής: Andrew Stauffer, Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια

20:30. Επίσημο δείπνο των Συνέδρων στο Εστιατόριο ΠΕΛΑΔΑ, στο Λιμάνι του Μεσολογγίου, με ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και  με ζωντανή μουσική από το σχήμα του Χρήστου Βλαχογιάννη.

 

Σάββατο 6 Ιουλίου (Μεσολόγγι)

10:00 – 10:30. Ακολουθώντας τα βήματα του Βύρωνα στο Μεσολόγγι.

Τελετή κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο που ανακαινίστηκε πρόσφατα από την Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στο σημείο όπου ο Μπάιρον άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου 1824. Εδώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών αφιέρωσε αναμνηστική στήλη για να τιμήσει την εκατονταετηρίδα από το θάνατο του Μπάιρον.

10:30 – 11:00. Επίσκεψη στον καθεδρικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, που επισκέφθηκε ο Μπάιρον και όπου οι πνεύμονές του φυλάσσονταν σε ένα ασημένιο κουτί μέχρι το 1881. Από το 1881 το ασημένιο κιβώτιο λειψάνων βρίσκεται κάτω από το θεμέλιο του μαρμάρινου αγάλματός του στον Κήπο των Ηρώων.

11:00 – 11:30. Επίσκεψη στο Δημοτικό Μουσείο Ιστορίας και στη Δημοτική Πινακοθήκη.

11:30 - 12:30. Επίσκεψη στον Κήπο των Ηρώων. Καθώς εκτείνεται κατά μήκος των αμυντικών τειχών του Μεσολογγίου, ο εκτεταμένος αυτός μνημειακός κήπος έχει πολλά μνημεία αφιερωμένα στους Έλληνες αγωνιστές και στους Φιλέλληνες που πολέμησαν και έπεσαν κατά την πολιορκία και την Έξοδο (Sortie) του Απριλίου 1826. Στο κέντρο του Κήπου των Ηρώων θα βρείτε τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη καθώς και ένα άγαλμα του Λόρδου Μπάιρον, κάτω από το οποίο είναι θαμμένοι οι πνεύμονες του ποιητή.

12:30 - 13:00. Επίσκεψη στο εκκλησάκι της Παναγίας Φοινικιάς, το νησιώτικο εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία της Φοινικιάς, όπου ο Μπάιρον συνήθιζε να ιππεύει το ηλιοβασίλεμα από το Μεσολόγγι και όπου αρρώστησε υπό δυνατή βροχή στις 10 Απριλίου 1824.

13:00 - 14:00. Επίσκεψη στο Μουσείο Άλατος  στην Τουρλίδα, το μοναδικό μουσείο Άλατος  στην Ελλάδα. Ο επισκέπτης μπορεί να μάθει οτιδήποτε σχετικά με το αλάτι, από την πρώτη του εμφάνιση στον κόσμο μέχρι σήμερα. Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στο αλατωρυχείο της Τουρλίδας, όπου υπάρχουν επίσης εστιατόρια για φαγητό και μια παραλία για κολύμπι.

20:00 Μια αποχαιρετιστήρια δεξίωση των Συνέδρων στο Βυρώνειο Κτήριο που προσφέρεται από τη Βυρωνική Εταιρεία (Λονδίνο). Το Μουσείο και το Ερευνητικό Κέντρο της Βυρωνικής Εταιρείας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου θα είναι ανοιχτό καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς για μια τελευταία ματιά στις συλλογές της.

Τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος πίσω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου θα μας αφήσουν μαγικές αναμνήσεις.

Κυριακή 7 Ιουλίου (Μεσολόγγι)

Ένα πούλμαν θα μεταφέρει τους συμμετέχοντες που έχουν κάνει κράτηση από το Μεσολόγγι (ξενοδοχείο Liberty) απευθείας στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας, με αναχώρηση στις 09:00 και άφιξη περίπου στις 12 το μεσημέρι, και στη συνέχεια θα συνεχίσει για μια τελική στάση στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ.

ΤΕΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ