Ολοκληρώθηκε το 37ο Πανελλαδικό Συνέδριο των Κινηματογραφικών Λεσχών, στο Αγρίνιο

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Απόλυτα επιτυχημένο οργανωτικά ήταν το 37ο Πανελλαδικό Συνέδριο των Κινηματογραφικών Λεσχών της ΟΚΛΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Αγρίνιο, το τριήμερο 14, 15 & 16 Ιουνίου 2024, με μεγάλη συμμετοχή φίλων της 7ης Τέχνης, ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, αφιερώματα σε προσωπικότητες και ανθρώπους που υπηρέτησαν τον κινηματογράφο, τιμητικές απονομές και εκθέσεις!

Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «Από τον νέο στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο» ενώ οι εργασίες και οι εκδηλώσεις διεξήχθησαν στους Δημοτικούς Κινηματογράφους «Ελληνίς» και «Άνεσις». 

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε  στη διαχρονική λειτουργία και στήριξη του Δήμου Αγρινίου στην  Κινηματογραφική Λέσχη  και  αναφέρθηκε στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 1988 στο Αγρίνιο σε συνεργασία και τότε με την ΟΚΛΕ επί Δημαρχίας Γιάννη Βαϊνά και υπογράμμισε ότι ο ίδιος επιδιώκει την όλο και μεγαλύτερη ικανοποίηση των προϋποθέσεων της καλύτερης λειτουργίας των Δημοτικών κινηματογράφων του Αγρινίου.

Η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, βράβευσε τον Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου για την πλήρη και καθοριστική στήριξή του στο συνέδριο και γενικότερα του Δημοτικού κινηματογράφου, τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη, τον Δημήτρη Αρβανίτη, τον Χάρη Παπαδόπουλο και τον Τώνη Λυκουρέση, για την μεγάλη τους προσφορά στον Νέο και Σύγχρονο Ελληνικό κινηματογράφο, καθώς και την Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Αγρινίου για την διαχρονική παρουσία της στην Ομοσπονδία των Λεσχών Ελλάδας.

Η διοργάνωση έγινε από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) και την Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Αγρινίου, με την υποστήριξη του Δήμου Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού.

150 μέλη κινηματογραφικών λεσχών, καταξιωμένοι κριτικοί, σκηνοθέτες και επαγγελματίες του κινηματογράφου όπως οι: Στάθης Βαλούκος, Γιάννης Σολδάτος, Χρήστος Σκυλλάκος, Τώνης Λυκουρέσης, Έφη Βενιανάκη, Αχιλλέας Κυριακίδης, Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, Ιφιγένεια Καλαντζή, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, Δημήτρης Αρβανίτης, Δημήτρης Καλαντίδης, Χρήστος Σκυλλάκος, Σταύρος Ψυλλάκης, Πάνος Χαραλάμπους, Ελένη Τουμπανάκη και Βαγγέλη Πυρπύλη, βρέθηκαν στο Αγρίνιο για το σημαντικότερο πανελλαδικά γεγονός των φίλων του κινηματογράφου!

Την Παρασκευή, 14 Ιουνίου έγινε στον Κινηματογράφο «Άνεσις» η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Σολδάτου, με τίτλο: "Ο Βασίλης Ραφαηλίδης και ο Κινηματογράφος" από τους Χρήστο Σκυλλάκο και την Ιφιγένεια Καλαντζή.

Από το επίμετρο της έκδοσης διαβάζουμε:

«Ο Pαφαηλίδης τίμησε την τυπογραφία όσο λίγοι σ’ αυτόν τον τόπο· η κριτική τού χρωστάει πολλά, και οι κριτικοί, ακόμα περισσότερα. Όσο για τον ελληνικό κινηματογράφο, εκεί τα πράγματα μπλέκονται: υπήρξε ο «νεκροθάφτης» (επιδίωκε τα σκληρά και ακραία επίθετα) ενός κινηματογράφου, αυτού που στη δεκαετία του 1970 ονόμασαν κάποιοι «παλιό» και «εμπορικό», και εμφανίστηκε τότε σαν ο πατριάρχης του «νέου». Άλλωστε, ο όρος «Nέος Eλληνικός Kινηματογράφος» (NEK) είναι δική του επινόηση, που της έδωσαν υπόσταση μια παρέα σκηνοθετών γύρω από τα περιοδικά Eλληνικός Kινηματογράφος, αρχικά, και Σύγχρονος Kινηματογράφος, στη συνέχεια. Kαι στα δύο υπήρξε από τους ιδρυτές και ο βασικός πόλος στη διαμόρφωση μιας θεωρίας για έναν «κινηματογράφο κουλτούρας», έννοια ταλαιπωρημένη και παρεξηγημένη στο καθημερινό μας γλωσσικό παιχνίδι. Γιάννης Σολδάτος Ο Βασίλης Ραφαηλίδης έγραφε πολύ και δεν ήταν φλύαρος, μιλούσε πολύ και δεν ήταν φαφλατάς. Είχε λεπτό και διατρητικό χιούμορ και ταυτόχρονα άφηνε σύξυλο το σύστημα ολάκερο με την αδιαμφισβήτητη ευρυμάθεια και την πολιτική του σοβαρότητα. Ήταν ένας ακόμα πολιτικοποιημένος άνθρωπος. Κι υπό αυτή την ιδιότητα, διαβάστηκε πολύ, ακούστηκε πολύ και ακόμη πιο πολύ, πολλοί θεώρησαν ότι μπορούν να του μοιάσουν. Ωστόσο κάτι λείπει από την εξίσωση όσων θέλουνε να τον μιμηθούν. Ό,τι και να έλεγε, όπως και να δρούσε, με ό,τι και να ασχολήθηκε, αυτό που έκανε, σε τελική ανάλυση, είναι να διοχετεύει στο κοινό τη μαρξιστική του ένταξη. Η πολιτική θέση ασφαλώς και δεν αποτελεί κάποιο κίνητρο μιμητισμού. Είναι αυτό που είναι. Θέση με πολιτικές συνέπειες».

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου του Στάθη Βαλούκου, με τίτλο: «Ο πόλεμος δεν τελείωσε, ακόμα» από τους Τώνη Λυκουρέση και την Έφη Βενιανάκη.

«Από τη Μικρασιατική Καταστροφή ώς τον Εμφύλιο και τα Ιουλιανά, η Ελλάδα έζησε στην κόψη διχασμών που την έκοβαν στα δύο. Εθνικός Διχασμός, Κατοχή, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος και τα χρόνια που ακολούθησαν, ήταν περίοδοι συστηματικού εμφύλιου μίσους για πολιτικές διαφορές. Ο ιστορικός του ελληνικού κινηματογράφου, Στάθης Βαλούκος, που έχει ξαναδοκιμάσει τις δυνάμεις του στο ιστορικό μυθιστόρημα, καταδύεται στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και ανασυστήνει τις εποχές, συμπλέκοντας τους μυθοπλαστικούς ήρωές του με πραγματικούς, μιλώντας για τα τραυματικά γεγονότα δεκαετιών χωρίς το φίλτρο της αριστερής ή της δεξιάς ηθικολογίας».

Κατά την επίσημη έναρξη χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, η Ελένη Τουμπανάκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού, η Χριστίνα Μπαλάσκα, Υπεύθυνη των Δημοτικών Κινηματογράφων Δήμου Αγρινίου, ο Γιώργος Γαλανόπουλος, μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Δήμου Αγρινίου και ο Δημήτρης Καλαντίδης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Ακολούθησε η Τιμητική Εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (1973-2023) με ομιλητή τον Πρόεδρο της Εταιρείας, Χάρη Παπαδοπουλο, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Από το 1973 μέχρι σήμερα η ΕΕΣ αγωνίζεται αδιάκοπα και με όχημα την κοινή δράση έχει πετύχει ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των Ελλήνων σκηνοθετών.

Οι Βασίλης Γεωργιάδης, Στέλιος Τατασόπουλος, Γρηγόρης Γρηγορίου, Γιώργος Σκαλενάκης, Πάνος Γλυκοφρύδης, Γιώργος Παπακώστας, Οδυσσέας Κωστελέτος, Ερρίκος Θαλασσινός, Μάριος Ρετσίλας, Ορέστης Λάσκος, Νίκος Αβραμέας, Ηλίας Μυλωνάκος, Ηλίας Μαχαίρας, Όμηρος Ευστρατιάδης, Αντώνης Τέμπος, Γιώργος Διζικιρίκης, Κώστας Λυχναράς, Κώστας Ανδρίτσος, Κώστας Στράντζαλης και Νίκος Κουτελιδάκης υπογράφουν καταστατικό για την ίδρυση σωματείου με την επωνυμία Εταιρεία Σκηνοθετών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης (Ε.Σ.Ε.Κ.Τ.).

Το 1974 το καταστατικό εγκρίνεται και η ΕΣΕΚΤ ξεκινά τη δράση της με πρόεδρο τον Ορέστη Λάσκο και γενικό γραμματέα τον Γιώργο Διζιρκίδη.

Διακεκριμένες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής και της επιστήμης αναλαμβάνουν τη διοίκηση της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η ΕΣΕΚΤ προχωρά σε εκλογές, όπου αναδεικνύονται πρόεδρος ο Γρηγόρης Γρηγορίου και γενικός γραμματέας ο Γιώργος Διζικιρίκης. Η Εταιρεία προχωρά άμεσα σε δημόσια παρέμβαση-έκκληση για τον επαναπατρισμό του λογοτέχνη Δημήτρη Χατζή και συμμετέχει στις πανελλήνιες κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο.

Πολλοί νέοι κινηματογραφιστές γίνονται δεκτοί να συμμετάσχουν στις συνεδριάσεις του νέου Δ.Σ. της Εταιρείας».

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Ε.Ε.Σ.) Χάρης Παπαδοπουλος τόνισε επίσης ότι, τα ιδρυτικά πρώτα μέλη του σωματείου «…με το κύρος του ονόματος τους, την εμπνευσμένη διοίκηση τους αλλά και τους υψηλούς στόχους που έθεσαν εξαρχής και πέτυχαν μέσα από τους διαρκείς αγώνες του σωματείου, ανέβασαν πολύ γρήγορα την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών στην υψηλότερη βαθμίδα συνδικαλιστικής συνέπειας και πολιτιστικής παρουσίας.»

Εξαιρετικό ενδιαφέρον προκάλεσαν οι εκθέσεις με  μοναδικά αντικείμενα από το προσωπικό αρχείο της Μαρίας Πλυτά (1915-2006), της πρώτης Ελληνίδας σκηνοθέτιδας (Αρχείο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών), του Δημήτρη Αρβανίτη, γραφίστα, εικαστικού, μέλους της AGI, καθώς και αφισών από το προσωπικό αρχείο του Νίνου Φένεκ Μικελίδη, κριτικού και ιστορικού κινηματογράφου, Συγγραφέα και Διευθυντή του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Τα τελευταία 70 χρόνια, ο θεσμός των Κινηματογραφικών Λεσχών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, μία ενεργή κοινότητα φίλων του κινηματογράφου, εθελοντών, που σκοπό έχουν την προβολή της κινηματογραφικής τέχνης και την προαγωγή της κινηματογραφικής παιδείας, με ποικιλία δράσεων, όπως προβολές επιλεγμένων ταινιών από τον ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κινηματογράφο, ειδικές προβολές ταινιών από κινηματογραφικά φεστιβάλ της χώρας μας, ετήσια θεματικά κινηματογραφικά συνέδρια με προβολές και αναλυτικές εισηγήσεις σχετικές με το θέμα του κάθε συνεδρίου και τιμητικά αφιερώματα σε πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου.

Για άλλη μια φορά το Σινε Άνεσις», αλλά κυρίως το θερινό «Σινε Ελληνίς» κέρδισαν τις καρδιές όλων όσων ταξίδεψαν από όλα τα σημεία της Ελλάδας για να συμμετάσχουν στο 37ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών! Και δεν είναι μόνο τα λόγια που ειπώθηκαν, είναι και η αύρα των ανθρώπων που περπάτησαν μέσα σε αυτή την Αγρινιώτικη αυλή γεμάτοι ενσυναίσθηση από την ομορφιά ενός χώρου που ξεχειλίζει καλοκαιρινές εικόνες.

Για άλλη μια φορά το «Ελληνίς» το έκανε το θαύμα του: έγινε ο καλύτερος πρόξενος του πολιτισμού και της ζεστασιάς που εκπέμπει αυτή η πόλη!

Το πρωί της Κυριακής 16 Ιουνίου οι σύνεδροι περιηγήθηκαν στη λίμνη Τριχωνίδα και στο Μουσείο του Θέρμου.