Ενδιαφέρουσα Ημερίδα για τις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία

Τετάρτη 5  Ιουνίου 2024

Μια άκρως ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα: «Τριχωνίδα και Λυσιμαχία – Οι δίδυμες λίμνες» διοργάνωσε την Τετάρτη 5 Ιουνίου, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η εργασίες της Ημερίδας διεξήχθησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, ενώ παρέστησαν και χαιρέτησαν τις εργασίες ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Αγρινίου, Δημήτρης Τζιώλης, ο βουλευτής Αιτ/νίας, του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Ζαμπάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Λίνος Μπλέτσας και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου, Νίκος Κωστακόπουλος.

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις σχετικά με τις δράσεις της Μονάδας Διαχείρισης για την προστασία σημαντικών ειδών της περιοχής, τους οικότοπους, την ορνιθοπανίδα και την ιχθυοπανίδα των λιμνών Τριχωνίδα και Λυσιμαχία, καθώς και για τις περιβαλλοντικές υποδομές της λίμνης Τριχωνίδας. Επίσης παρουσιαστηκε και διανεμήθηκε δωρεάν το ομώνυμο λεύκωμα.

Για τις Δράσεις της Μονάδας Διαχείρισης στη λίμνη Τριχωνίδα, μίλησε ο κ. Ιωάννης Σελιμάς, Αν. Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Για τους Οικότοπους των λιμνών Τριχωνίδας – Λυσιμαχίας,  έκανε εισήγηση η κα Μαλβίνα Καρανίκα, Γεωλόγος MSc. στέλεχος της Μονάδας Διαχείρισης, ενώ ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Μια Έξοδος στο αλωνάκι τns βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου».

Στη 2η ενότητα των εισηγήσεων ο κ, Γρηγόρης Τσούνης, Βιολόγος – Συγγραφέας  αναφέρθηκε στην Ορνιθοπανίδα των λιμνών Τριχωνίδας – Λυσιμαχίας καθώς και για την προστασία, διαχείριση και οικοανάπτυξή τους.

Ο Καθηγητής του Τμήματος Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεώργιος Κατσέλης, ανέπτυξε το θέμα: «Τριχωνίδα και Λυσιμαχία- Οι δίδυμες λίμνες. Υδροβίοτοποι με σπάνια είδη ψαριών»

Τέλος ο κ. Ιωάννης Μάριος Ψιμάδας, Ειδικός επιστήμονας στρατηγικού σχεδιασμού, καινοτομίας και ανάπτυξης. Υποψήφιος Διδάκτορας Καινοτομίας και Σχεδιασμού, μίλησε με θέμα «Τριχωνίδα, βιώσιμες, πράσινες και αειφόρες στρατηγικές ανάπτυξης»

Παρόντες ήταν επίσης, ο Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών του Ο.ΦΥ.Π.Ε.Κ.Α. Ιωάννης Κασβίκης, ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνος Πιστιόλας, ο ο επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής αντιπολίτευσης, Δημήτρης Τραπεζιώτης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Κεχαγιάς και πολλοί συμπολίτες μας.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημερωτικής εκδήλωσης, ακολούθησε συναυλία με τίτλο “Η λίμνη και ο ποταμός της” από το μουσικό σχήμα “Trio Sonus”.