Η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, στο Δημοτικό Καλυβίων

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων, ανήκει στο Πανελλήνιο δίκτυο φιλοζωικών σχολείων και την Πέμπτη 4 Απριλίου τιμήθηκε η Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας" με τις ομιλίες του Κτηνιάτρου και Αντιδημάρχου Αγρινίου, κ. Γιάννου Φαρμάκη και του κτηνοτρόφου κ. Σταύρου Αλεξάκη.

Οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της απομάκρυνσης από τον ανθρωποκεντρισμό και τονίζουν τη σημασία της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας την εγγενή αξία τους. Αυτές οι θεωρίες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των έμβιων όντων αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.

Μία ολιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της παγκόσμιας πολιτειότητας και της βιωσιμότητας θα ήταν ανεπαρκής χωρίς τη συμπερίληψη της ηθικής για τα ζώα, την άμβλυνση της διχοτόμησης ανθρώπου – ζώου, καθώς και της σχέσης των έμβιων όντων του πλανήτη με τον άνθρωπο. Σε αυτό το πλαίσιο και με σκοπό την προώθηση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της φιλοζωίας και την υπεύθυνη κηδεμονία ζώου συντροφιάς από τους μαθητές/τριες ορίστηκε και καθιερώθηκε η 4η Απριλίου κάθε έτους, ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Έτσι και στο Δημοτικό Καλυβίων, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδήλωσης, κλήθηκε ο κ. Γ. Φαρμάκης, ο οποίος ενημέρωσε και ευαισθητοποίησε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και κάθε ζωντανό ον, ενώ στη συνέχεια συνομίλησε με τα παιδιά για την αναγνώριση και το σεβασμό των δικαιωμάτων των ζώων μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.

Επίσης, ο κ. Αλεξάκης Σταύρος, κτηνοτρόφος και τυροκόμος, ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη σωστή διαχείριση των ζώων στην κτηνοτροφία, ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία τους, αλλά και τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα να είναι ανώτερης ποιότητας, αγνά, φυσικά, απαλλαγμένα από χημικά κατάλοιπα.

Επιπλέον, τα παιδιά παρακολούθησαν τη φιλοζωική ταινία Re-Action, της οποίας σκοπός είναι η εκπαίδευση, ενημέρωση και ο προβληματισμός του κοινού σχετικά με τα κατοικίδια ζώα και την ευεργετική δράση που ασκούν στις ευπαθείς ομάδες (παιδιά ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι άνθρωποι, καταθλιπτικοί άνθρωποι, άτομα με προβλήματα όρασης),  έφτιαξαν τις δικές τους κατασκευές και αποφάσισαν την εμπλοκή τους σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας, όπως:

- φύτευση ενός δέντρου στην αυλή του σχολείου σε ανάμνηση της 1ης Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας και

- συγκέντρωση μεταχειρισμένων ειδών για σκύλους και γάτες, όπως περιλαίμια, σαμαράκια, παιχνίδια, σπιτάκια, καλάθια, κουβερτούλες, κ.α. και προσφορά τους σε καταφύγιο ή φιλοζωικό σωματείο.

Η ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων Αγρινίου:

https://dim-kalyv-new.ait.sch.gr/index.php