?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Αργυρώ Παναγιώτου – Τσελεπή: Μιλώντας για το γυναικείο ποδόσφαιρο

Αργυρώ Παναγιώτου – Τσελεπή: Μιλώντας για το γυναικείο ποδόσφαιρο

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Το γυναικείο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι στην χώρα μας αναπτύσσεται  με γοργούς ρυθμούς. Η κα Αργυρώ Παναγιώτου – Τσελεπή  πρώην αθλήτρια η ίδια και σήμερα Πρόεδρος της ομάδας γυναικών ποδοσφαίρου "Νέες Δραπετσώνας" μας παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που αξίζει να την διαβάσετε.

Μαζί με τον σύζυγό της Γιάννη Αν. Τσελεπή, με καταγωγή από τα Καλύβια Αγρινίου, βοηθούν με όλες τους τις δυνάμεις να προωθηθεί και να αναπτυχθεί το άθλημα, καλώντας κορίτσια από τις γειτονιές της Δραπετσώνας και του  Πειραιά να μάθουν στις ακαδημίες της ομάδας, τα μυστικά της μπάλας!

Ακολουθεί η συνέντευξη με την Αργυρώ Παναγιώτου – Τσελεπή:

1) Είσαι Πρόεδρος τα τελευταία 7 χρόνια της ομάδας γυναικών ποδοσφαίρου "Νέες Δραπετσώνας WFC" που αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία Γυναικών. Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τα διοικητικά και τι υποχρεώσεις έχει αυτός ο ρόλος;

Η αγάπη για το ποδόσφαιρο και ιδιαίτερα για το γυναικείο, με έκαναν να ασχοληθώ με το άθλημα. Διαπιστώνοντας ένα τεράστιο κενό στον συγκεκριμένο χώρο, ( δεν υπήρχε καμία ομάδα στο γυναικείο ποδόσφαιρο σε ολόκληρο στον Πειραιά), ξεκινήσαμε δειλά-δειλά με δύο-τρείς ανθρώπους την δημιουργία του γυναικείου τμήματος.

Οι Νέοι Δραπετσώνας, ομάδα με μεγάλη και ιδιαίτερη ιστορία στον Πειραιά, δημιούργησαν αυτή την ομάδα. Από την πρώτη στιγμή μας αγκάλιασαν και μας προσέφεραν όλα τα αναγκαία (προπονητές, γυμναστές, γιατρούς, φυσιοθεραπευτές, αθλητικό υλικό, δικά μας αποδυτήρια κ.α)

Αυτό μας έκανε να ξεχωρίζουμε από την πρώτη στιγμή, και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τις αθλήτριες και τους γονείς. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε 40 κορίτσια στο αγωνιστικό τμήμα και έχουμε πολυμελή τμήματα Κ17, Κ15, Κ12, Κ10.

Οι υποχρεώσεις πολλές και το τρέξιμο ατελείωτο… Σε μια ομάδα με μεγάλο αριθμό αθλητριών υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις, πολλοί αγώνες διαφορετικών τμημάτων, μετακινήσεις, τακτοποίηση ιατρικών θεμάτων, φυσιοθεραπείες, ένδυση και μπόλικη γραφειοκρατία (Γ.Γ.Α. ΕΠΟ, Περιφέρεια, ΕΠΣ Πειραιά).

2) Ήσουν και η ίδια παίκτρια σε γυναικεία ομάδα. Πως ξεκίνησες, σε ποια θέση έπαιζες, ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες και ποιες εμπειρίες αποκόμισες από την αθλητική σου καριέρα;

Ήμουν αθλήτρια στην Άρτεμη -Δόξα Πειραιά. Έπαιζα δεξί μπακ-χαφ. Η αγάπη για το άθλημα με έκανε να ξεκινήσω να παίζω ποδόσφαιρο. Οι δυσκολίες αρκετές απ’ αυτούς που έβλεπαν τις αθλήτριες να μπαίνουν σε ένα χώρο ανδροκρατούμενο. Οι εμπειρίες μου ήταν θετικές από την ενασχόλησή μου με το άθλημα( ομαδικό πνεύμα, φιλίες, υγιής ανταγωνισμός).

3) Πόσο δύσκολο είναι για ένα νέο κορίτσι να ασχολείται με ένα άθλημα που παραμένει δυστυχώς ανδροκρατούμενο; Οι δικές σας παίκτριες ποια κίνητρα έχουν ώστε να έρχονται στην ομάδα για να αγωνιστούν;

Μετά από τόσα χρόνια, πολλοί έχουν αποδεχτεί το κορίτσι-ποδοσφαιρίστρια. Η αγάπη τους για το ποδόσφαιρο, το τέλειο κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της ομάδας, η αποδοχή και η φροντίδα των νέων παικτριών από τις παλιές και η τρέλα που έχουν για το άθλημα.

4) Τα κορίτσια έχουν τα προσόντα και τις ικανότητες που απαιτούνται για να παίζουν ποδόσφαιρο; Ένα σπορ που η αλήθεια είναι ότι οι παίκτριες χρειάζεται να διαθέτουν την κατάλληλη σωματοδομή αλλά και την τεχνική κατάρτιση για να είναι ανταγωνιστικές;

Πολλά κορίτσια έχουν τα προσόντα και τις ικανότητες για να παίζουν ποδόσφαιρο. Με την σωστή προπόνηση και καθοδήγηση και με την σιγουριά ενός υγιούς περιβάλλοντος έχουν τη δυνατότητα να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά.

5) Συνιστά κοινό τόπο το γεγονός πως το γυναικείο ποδόσφαιρο δεν χαίρει της ίδιας προσοχής, αναγνώρισης και αποδοχής με το ανδρικό. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, σημειώνονται αργά αλλά σταθερά βήματα προόδου ως προς την κατεύθυνση της ισότιμης αντιμετώπισης των γυναικών επαγγελματιών. Είστε αισιόδοξη ότι κάτι αλλάζει;

Σίγουρα είναι αρκετά πίσω από το αντρικό και σχεδόν καθόλου ανταποδοτικό. Αν μπει όμως στο σωστό πλαίσιο όπως σε πολλές χώρες τότε θα έρθει και η ισότιμη αντιμετώπιση.

6) Στην Αιτωλοακαρνανία δημιουργήθηκαν μέχρι τώρα 2 ποδοσφαιρικές ομάδες, στο Μεσολόγγι η MFC Flamigos και στο Αγρίνιο η ομάδα του Παναιτωλικού. Το γυναικείο ποδόσφαιρο πιστεύεις ότι έχει μέλλον στην πατρίδα μας;

Είναι πολύ θετική η ύπαρξη αρκετών ομάδων. Αυτό δείχνει την αγάπη του κόσμου και ιδιαίτερα των νέων κοριτσιών για το άθλημα. Με τη πάροδο του χρόνου δημιουργούνται συνέχεια νέες ομάδες. Με τη σωστή διαχείριση από πάνω προς τα κάτω, πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον.

7) Ποιες δυσκολίες και ποια προβλήματα αντιμετωπίζει η οργάνωση μιας γυναικείας ομάδας; Οικονομικά πως καλύπτονται τα έξοδα; Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι για την ομάδα Νέες Δραπετσώνας WFC;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η ύπαρξη ανθρώπων για να φτιάξουν μια γυναικεία ομάδα και η αποδοχή της από τους διοικούντες των άλλων γειτονικών ομάδων (για παραχώρηση αποδυτηρίων, ώρες προπόνησης, ώρες αγώνων κ.α). Ακόμη δυσκολία υπάρχει στην προσέλκυση αθλητριών και στη πολυετή παραμονή τους στην ομάδα, καθώς και στον ιδιαίτερο τρόπο αντιμετώπισης των αθλητριών λόγω φύλου και λόγω διαφορετικών ηλικιών. Υπάρχουν πολλά ακόμη εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ερασιτεχνικά σωματεία. Σημαντικότερα από αυτά είναι τα έξοδα, τα οποία δε καλύπτονται.

Τα ταξίδια κοστίζουν 3500 - 4000 ευρώ και επιδοτούνται με 1500-1800 ευρώ. Οι μισθοί των προπονητών, οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές, τα χειρουργεία, τα έξοδα διαιτησίας, το αθλητικό υλικό, τα ρούχα, τα φάρμακα, τα νερά, είναι έξοδα τα οποία καλύπτονται από τους διοικούντες.

Άραγε γιατί η Γ' Εθνική γυναικών να μην επιδοτείται από την στιγμή που επιδοτούνται κάτι απίθανοι σύλλογοι με δύο-τρείς αθλητές; Μήπως για να έχουν ελεγχόμενη ψήφο;

Οι στόχοι μας είναι η κατάληψη της δεύτερης θέσης και η δημιουργία προϋποθέσεων για την άνοδο στη Β' Εθνική την επόμενη χρονιά.

8) Ο σύζυγός σας, ο συγχωριανός μας Γιάννης Τσελεπής, σας έχει συμπαρασταθεί όλα αυτά τα χρόνια στις αθλητικές σας δραστηριότητες; Ποια είναι η άποψή του; 

Ο Γιάννης Τσελεπής ήταν συμπαραστάτης και παρακινητής μου από τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής μου με το ποδόσφαιρο. Στις Νέες Δραπετσώνας μαζί ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Έξαλλου είναι και εκείνος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου.

Τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο τους!

Επιμέλεια συνέντευξης: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος

 

Νέες Δραπετσώνας WFC:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100050442775397