?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Γυμνάσιο Καλυβίων: Παρουσίαση σεισμογράφου από τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Αγρινίου

Γυμνάσιο Καλυβίων: Παρουσίαση σεισμογράφου από τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Αγρινίου

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024 ο υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Αγρινίου, κ. Σπύρος Τσοβόλας επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Καλυβίων και στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου παρουσίασε στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου τη λειτουργία ενός σεισμογράφου τύπου TC-1.

Επίσης συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1. Διάδοση σεισμικών κυμάτων

2. Ανίχνευση και καταγραφή σεισμικών κυμάτων

https://www.iris.edu/hq/jamaseis/

3. Ενίσχυση ηλεκτρικών σημάτων

3. Ηλεκτρομαγνητική πέδηση

4. Ψηφιοποίηση αναλογικού σήματος

5. Ανάγνωση σεισμογράμματος

Οι μαθητές του Γυμνασίο συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση αυτή, διατυπώνοντας ερωτήσεις και απορίες για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τον σεισμογράφο.

Να αναφέρουμε ότι, ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από την ξαφνική απελευθέρωση ενέργειας η οποία έχει συσσωρευτεί στα πετρώματα.

Η ενέργεια αυτή μεταδίδεται με τη μορφή σεισμικών κυμάτων που προκαλούν κίνηση του εδάφους. Η κίνηση του εδάφους καταγράφεται από τους σεισμογράφους των οποίων η λειτουργία βασίζεται στην ηλεκτρομαγνητική επαγωγή.

Το όργανο που χρησιμοποιείται για την παρατήρηση και καταγραφή της εδαφικής μετάθεσης και των παραγώγων της είναι ο σεισμογράφος ενώ το μέρος του σεισμογράφου που άμεσα αποκρίνεται στη σεισμική κίνηση (εκκρεμές σεισμογράφου κλπ.) ονομάζεται σεισμόμετρο.

Οι σεισμογράφοι είναι όργανα με τα οποία γίνεται αυτόματη και, κατά το δυνατόν, πιστή αναγραφή της σεισμικής κίνησης. Η αναγραφή αυτή, λέγεται σεισμόγραμμα.

Το TC1 είναι ένα απλό κατακόρυφο σεισμόμετρο. Η φυσική του περίοδος είναι μικρότερη από ένα δευτερόλεπτο. Είναι πολύ φιλικό προς τα παιδιά και χρησιμοποιεί ένα «Toy Slinky Spring», μαγνήτες και ένα πηνίο. Ολόκληρο το σεισμικό σύστημα αποτελείται από τον αισθητήρα, έναν ενισχυτή που ονομάζεται NERdaq, έναν υπολογιστή υπολογιστή και λογισμικό.

Μπορεί να είναι έκπληξη για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το TC1 ότι, αυτός ο αισθητήρας κάνει μια αξιοσημείωτη δουλειά στο να βλέπει και να καταγράφει σεισμούς, μικρούς και μεγάλους, από κοντά και μακριά. Καταγράφει σεισμούς από όλο τον κόσμο.