Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 13-14/1/2024 οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού και στον Λούρο, μία σημαντική δράση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εθελοντές του Τμήματος Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και της Φωτογραφικής Λέσχης του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό"!

Εκατοντάδες εθελοντές παρατηρητές πουλιών, τοπικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών εξόρμησαν σε περισσότερους από 200 μικρούς και μεγάλους υγρότοπους της χώρας μας για να καταμετρήσουν τα διαχειμάζοντα πουλιά.

Οι φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) πραγματοποιήθηκαν στις 13-14/1/2024 (κύρια ημερομηνία), ενώ οι υπόλοιποι υγρότοποι θα καλυφθούν αυτό το Σαββατοκύριακοκο 20-21/1.

Οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης των πληθυσμών των υδρόβιων πουλιών μέσω ετήσιων καταμετρήσεων που διεξάγονται ταυτόχρονα σε χιλιάδες υγρότοπους ανά τον κόσμο.

Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Στην Ελλάδα, οι ΜΕΚΥΠ πραγματοποιούνται αδιάλειπτα από το 1968 και υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας από το 1997!

 

Φωτογραφίες Γιάννη Ρουσόπουλου: Η ομορφιά κι αισθητική του τοπίου στο Δέλτα Αχελώου (στο Διόνι)