?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Ο Μέγας Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, Πλατάνου Καλυβίων

Ο Μέγας Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, Πλατάνου Καλυβίων

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Πλατάνου Καλυβίων τελέσθηκε σήμερα το απόγευμα παρουσία πολλών πιστών, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας επί τη Ιερά Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Αύριο στις 7 το πρωί της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου θα τελεσθούν η Ακολουθία του Όρθρου και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Βίος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε περίπου το 280 μ.χ ή 284 μ.Χ. και πέθανε μαρτυρικά επί των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού το 303 μ.Χ. ή το 305 μ.Χ. άλλοι λένε και το 306 μ.χ.

Ο Άγιος Δημήτριος κατάγετω από αριστοκρατικής οικογένειας στη Θεσσαλονίκη. Διάλεξε το έπάγγελμα του στρατιωτικού στον Ρωμαϊκού στρατού και σε ηλικία 22 ετών να φέρει το βαθμό του χιλιάρχου. Ενώ ήταν χιλίαρχος κάτω από τις διαταγές του Γαλερίου Μαξιμιανού,αυτός που έγινε αυτοκράτορας αργότερα και όσο ήταν όταν αυτοκράτορας ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη το 303 μ.Χ. Αγνοώντας το διάταγμα περί διώξεως των Χριστιανών απο τον Διοκλητιανό ο Άγιος Δημήτριος συνελήφθει και φυλακίστηκε.

Στη φυλακή μαζί του ήταν και ένας νεαρός χριστιανός ο Νέστορας ο οποίος θαμονωμαχούσε με τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Ο νεαρός χριστιανός πριν τη μονομαχία ζήτησε βοήθεια και συμβουλή από τον Δημήτριο. Ο Άγιος Δημήτριος του είπε, θα τον νικήσεις και να μην φοβάσαι και ο Νέστορας νίκησε το Λυαίο. Αυτό προκαλέσε την οργή του αυτοκράτορα. Διατάχθηκε τότε να θανατωθούν και οι δύο, και ο Νέστορας και ο Δημήτριος.

Οι συγγραφείς που έγραψαν για αυτόν μετά, αναφέρουν ότι το σώμα του Αγίου έμεινε στον τόπο του μαρτυρίου, ο τάφος δε μετεβλήθη σε βαθύ φρέαρ που ανέβλυζε μύρο, εξ ου και ονομάστηκε του Μυροβλήτου.

Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη αγιογραφία μας ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται καβαλάρης με κόκκινο άλογο να πατά τον άπιστο Λυαίο ενώ ο Άγιος Γεώργιος είναι καβαλάρης σε άσπρο άλογο να σκοτώνει το δράκο.

πολυτκιον  (Κατέβασμα) χος γ’.

Μέγαν ερατο v τος κιvδύvοις, σ πέρμαχοv, οκουμένη, θλοφόρε τ θνη τροπούμενον. ς ον Λυαίου καθελες τν παρσιν, ν τ σταδί θαῤῥύvας τν Νέστορα, οτως γιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστν τν Θεν κέτευε, δωρήσασθαι μν τ μέγα λεος.

Κοντκιον χος β’. Ατόμελον.

Τος τv αμάτων σου είθροις Δημήτριε, τv κκλησίαν Θες πορφύρωσεv, δούς σοι τ κράτος ήττητοv, κα περιέπωv τν πόλιv σου τρωτοv· ατς γρ πάρχεις...

Φωτογραφίες: Άγγελος Πολύζος, Βίκυ Καραγιώργου