Ξεχωριστές ποδηλατικές διαδρομές στον Γύρο της Αιτωλοακαρνανίας

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

To Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023 διοργανώνετε μια μεγάλη ποδηλατική εκδήλωση. Τα δυο μπρεβε των 200 & 300 χλμ. του "Γύρου της Αιτωλοακαρνανίας", ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και μια εισαγωγική διαδρομή μήκους 100 χλμ. Θα δοθεί κοινή εκκίνηση για όλες τις αποστάσεις, ενώ οι ποδηλάτες θα περάσουν από Σημείο Ελέγχου που θα είναι στα Καλύβια.

Οι συμπατριώτες μας από το Αγρίνιο, Νώντας Λαμπρακόπουλος και Γιάννης Λιάτσος, ένωσαν την έμπνευσή τους και σχεδίασαν 3 πανέμορφες ποδηλατικές διαδρομές, με κοινό παρονομαστή, το έδαφος της Αιτωλοακαρνανίας και προσκαλούν τους φίλους της ποδηλασίας να συμμετάσχουν στον φετινό ποδηλατικό γύρο του νομού μας.

Εκκίνηση για όλους στις 07:30 το πρωί, από τον Καφέ Scoufaki στον Άγιο Κωνσταντίνο  Αγρινίου στις 30 Σεπτεμβρίου. Τα σημεία ελέγχου θα είναι επανδρωμένα και θα παρέχουν τροφοδοσία. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα αποσταλεί το roadbook μέσω email. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως και την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 100 ΧΛΜ

Για τα 100 χλμ. οι ποδηλάτες θα απολαύσουν τον γύρο της Τριχωνίδας με την όμορφη θέα στο μπαλκόνι στο Πετροχώρι, όπου και θα βρίσκεται το πρώτο σημείο ελέγχου. Για όσους τυχόν δεν είναι εξοικειωμένοι με τα brevets, διευκρινίζεται, πως υπάρχουν σημεία ελέγχου στο μήκος των διαδρομών, που πιστοποιούν το πέρασμα των συμμετεχόντων από αυτά, αφού και στον τερματισμό της διαδρομής δίνεται πιστοποίηση της ολοκλήρωσής της.

Οι 100άρηδες, μετά το 1ο σημείο ελέγχου, θα διασχίσουν τα χωριά της Μακρυνείας, θα κυκλώσουν τη μικρή "αδερφή" της Τριχωνίδας, την λίμνη Λυσιμαχία και έπειτα, στα Καλύβια, θα βρουν το δεύτερο σημείο ελέγχου.

Τα brevet των 200 και 300 χλμ. θα κινηθούν στην ίδια περίπου κατεύθυνση, όπως δείχνουν οι χάρτες, και στην πόλη του Αστακού θα υπάρξει διακλάδωση ώστε να επιστρέψουν στο Αγρίνιο ή να συνεχίσουν για τα 300 χλμ. κάνοντας πραγματικά τον γύρο της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας!

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 200 ΧΛΜ

Τα 200 χιλιόμετρα φέτος, είναι μια καινούργια διαδρομή, η οποία ενώνει την Αιτωλοακαρνανία με 4 σημεία ελέγχου. Κινείται αρχικά όπως και τα 100χλμ, με έναν γύρο Τριχωνίδας, έπειτα περνά από το Φαράγγι της Κλεισούρας και μας φέρνει στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, στο δεύτερο σημείο ελέγχου, στην πλατεία Μπότσαρη. Από εκεί, κινούμαστε δυτικά πια, προς Αστακό, αφού περάσουμε την Κατοχή (Οινιάδες) και το Λεσίνι, όπου είναι το τρίτο σημείο ελέγχου, στο λιμάνι του Αστακού.

Ύστερα πια, μπαίνουμε στο Ξηρόμερο και μας περιμένει το προστατευόμενο και σπάνιο Βελανιδόδασος, στα χωριά Χρυσοβίτσα, Πρόδρομος και Γουριώτισσα. Περνάμε τον Αχελώο ποταμό, στον οικισμό του Αη Γιώργη και φτάνουμε στα Καλύβια και στο τελευταίο σημείο ελέγχου, πριν το Αγρίνιο.

 

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 300 ΧΛΜ

Τέλος, τα 300 χιλιόμετρα, η μεγάλη διαδρομή του Γύρου Αιτωλοακαρνανίας, κινείται σχετικά στη μεγαλύτερη έκταση του νόμου. Ήπια διαδρομή χωρίς μεγάλες δυσκολίες, μιας και δεν έχει πολλά υψομετρικά, ακολουθεί την πορεία των 200χλμ, αλλά στον Αστακό χωρίζουν οι δρόμοι τους. Η μεγάλη συνεχίζει στο δυτικό παραλιακό τμήμα προς Πάλαιρο, με φανταστική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, περνάει από Βόνιτσα και Αμφιλοχία και, έπειτα, παίρνει νότια κατεύθυνση προς Αγρίνιο.

Στην διασταύρωση της Λεπενούς, πάμε προς το χωριό Όχθια και φτάνουμε στο τελευταίο σημείο ελέγχου στα Καλύβια, λίγα χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι τα brevet είναι παρέα. Είναι εκδρομή. Είναι διασκέδαση. Είναι εμπειρία. Δεν είναι αγώνας και κάθε συμμετέχοντας είναι αυτάρκης, δεν υπάρχει υποστήριξη και φυσικά είναι ανοιχτά σε όλους τους ποδηλάτες. Υπάρχουν όμως κανόνες που καλό είναι να τους διαβάσουμε πριν συμμετάσχουμε.

«Σας περιμένουμε στα όμορφο brevet μας και να ταξιδέψετε στην Αιτωλοακαρνανία πάνω σε δυο ρόδες...», αναφέρουν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές!

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή σας ή όποια άλλη απορία σχετικά με την διοργάνωση μπορείτε να απευθυνθείτε στους:

Λαμπρακόπουλος Νώντας 6948526663 & Λιάτσος Γιάννης 6977973224   

Πληροφορίες από: velocitybikes.gr/register και mbike.gr