Μια μεγάλη Ελληνική Σημαία κυματίζει στην Σπολάϊτα Αγρινίου

Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Δύο χρόνια μετά την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, κάποιοι συμπατριώτες μας στην Σπολάϊτα Αγρινίου κρατούν το νόημά της εθνεγερσίας δυνατό και επίκαιρο, υψώνοντας για μια ακόμη φορά, μια μεγάλη γαλανόλευκη σημαία σε περίοπτη θέση στον τόπο τους.

Εκεί στον ανατολικό λόφο της γραφικής Σπολάϊτας, χθες Σάββατο, ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, δεκάδες άτομα κάθε ηλικίας και κάτοικοι της περιοχής, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τοποθέτησαν σε στύλο 12 μέτρων, την μεγαλύτερη Ελληνική σημαία της Αιτωλοακαρνανίας, διαστάσεων 25 τ.μ. και όλοι μαζί τίμησαν και γιόρτασαν με ξεχωριστό και ¨εκρηκτικό τρόπο¨ την ιστορική εξέγερση και τον ξεσηκωμό των Ελλήνων, που αποτελεί όπως αναφέρουν, την Επέτειο των Επετείων!

Μάλιστα, από μέρες πριν, πολλοί εθελοντές προετοίμασαν την εκδήλωση και έκαναν μέχρι και σήμανση του μονοπατιού που οδηγεί σε μια τοποθεσία απαράμιλλης ομορφιάς, στο ¨μπαλκόνι¨ του Αχελώου, με την θαυμάσια πανοραμική θέα της τεχνητής λίμνης Στράτου, του φράγματος Καστρακίου, της γέφυρας Ματσουκίου και των γύρω καταπράσινων λόφων!

Στο σημείο αυτό, οι συγκεντρωθέντες έκαναν την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και όλοι μαζί είπαν τον Εθνικό μας Ύμνο!

Κατόπιν, με πυρσούς, καπνογόνα και βεγγαλικά έκαναν μια αναπαράσταση μάχης, όπως των παλιών καπεταναίων που πολεμούσαν με τα παλικάρια τους τα τούρκικα ασκέρια…

Να επισημάνουμε ότι, η πρώτη ελληνική σημαία με τον λευκό σταυρό σε γαλάζιο φόντο, σχεδιάστηκε, υφάνθηκε, ευλογήθηκε και υψώθηκε στη Μονή Ευαγγελίστριας στη Σκιάθο, το 1807.

Έλληνες πολέμησαν και υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους το ιερό σύμβολο, την ελληνική σημαία. Είναι τεράστια η σημασία της, καθώς περικλείει στις πτυχές της αγώνες και θυσίες, εκφράζει την εθνική μας ενότητα και δίνει υλική υπόσταση στην έννοια του Έθνους. Στη σημαία ορκίστηκαν άλλωστε και οι ήρωες που ξεσηκώθηκαν στις 25 Μαρτίου 1821.

Τους αποδίδουμε σήμερα τιμές ως ένδειξη ελάχιστης ευγνωμοσύνης, μια τιμή προς τους ήρωες μας που θα είναι πάντα μέσα στην ζωή μας και στην ψυχή μας. Ας αφουγκραστούμε τα μεγάλα διδάγματα τους, αυτή είναι η πολύτιμη κληρονομιά μας.

Η συγκέντρωση των ντόπιων και η ανάδειξη του εθνικού μας εμβλήματος, αποτέλεσε θα λέγαμε την αφορμή, ώστε να βρίσκονται και να συναντώνται οι απανταχού Σπολαϊτιώτες και όχι μόνο, αλλά και να θυμούνται και να μαθαίνουν οι νεότεροι, πως χωρίς  Μνήμη και Ιστορία δεν υπάρχει μέλλον.

Μετά το πέρας αυτής της συμβολικής εκδήλωσης για την Ελληνική Σημαία, οι διοργανωτές από την Σπολάϊτα Αγρινίου ανέφεραν με σημασία: «Οι ιδέες έρχονται με μεράκι, αλλά γίνονται παράδοση μόνο με ανιδιοτέλεια! Και του χρόνου λοιπόν καλύτερα, ώστε η τωρινή προσπάθεια να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση, για να συνεχισθούν και να ενισχυθούν αντίστοιχες επετειακές δράσεις».

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος