Αλλάζει η ώρα σε θερινή - Οι δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Αύριο, Κυριακή 26 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή ώρας για το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι, τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών μας θα πάνε μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 03:00 θα δείξουν 04:00, χάνοντας μια ώρα ύπνου.

Η αλλαγή ώρας παρατηρείται δύο φορές το χρόνο στην Ελλάδα και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, η ώρα αλλάζει σε χειμερινή πάντα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και σε θερινή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Στην Ελλάδα, η αλλαγή της ώρας σε θερινή καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1975, κατά τη διάρκεια μιας ενεργειακής κρίσης που έπληττε εκείνη την περίοδο την Ευρώπη.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ της κατάργησης στην Ε.Ε. απόφαση η οποία θα εφαρμοζόταν από το 2021 και θα επέβαλε στις κυβερνήσεις να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα.

Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού καθυστέρησε τη συζήτηση της Κομισιόν. Ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση και το ζήτημα μπήκε στον «πάγο» επ’ αόριστον, όπως όλα δείχνουν.