Εορτασμός Εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου 1821, στα Καλύβια (φωτο)

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, στα Καλύβια με την Δοξολογία που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, αλλά και την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους του χωριού μας.

Το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία από τον ιερέα π. Θεοδόσιο Αθανασόπουλο και στη συνέχεια εκφώνησε την επετειακή ομιλία η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Καλυβίων, κα Αναστασία Αρκουμάνη, η οποία αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και το νόημά τους. Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Με ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια εορτάζουμε σήμερα την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Άλλη μια φορά η Πατρίδα μας, πανηγυρίζει για δύο «Χαίρε». Το «Χαίρε Κεχαριτωμένη Μαρία» και το «Χαίρε ω Χαίρε Λευτεριά». Τιμούμε τη μέρα κατά την οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στην Παναγία μας το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα φέρει στον κόσμο τον Χριστό, γεγονός που καθιερώνει την εορτή του Ευαγγελισμού, ως απαρχή της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων.

Πέρα όμως από την αναγγελία του ερχομού του Κυρίου μας στη Γη, η 25η Μαρτίου για μας τους Έλληνες έχει μια ακόμη εξίσου ιερή συμβολική σημασία. Συμβολίζει την πιο σημαντική και οργανωμένη προσπάθεια που έκανε το Ελληνικό Έθνος για να μπορέσει να αποτινάξει από τις πλάτες του τον τουρκικό ζυγό και να καταφέρει και πάλι να ζήσει ελεύθερο και περήφανο!»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της για την σημερινή επέτειο είπε: «Η ελπίδα  και η πίστη για την απελευθέρωση, δεν έσβησαν από τις καρδιές των Ελλήνων. Έμειναν κρυμμένες στα στήθη τους.

Τα βουνά μας έγιναν εστίες αντίστασης. Τα ένοπλα τμήματα των Κλεφτών και των Αρματολών αποτελούσαν το μαχόμενο στρατό.  Ο πρωτεργάτης της εθνεγερσίας του 1821, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, στα απομνημονεύματά του, αναφέρεται στην αιώνια προσπάθεια των Ελλήνων για Ελευθερία, με τα παρακάτω:

«… Εμείς ποτέ δεν υποκύψαμε, δεν κάναμε συνθήκη με τον Τούρκο, στρατός μας τα παλικάρια μας, που ανέκαθεν πολεμούσαν τον Τούρκο και κάστρα  μας, τα βουνά». 

Οι δάσκαλοι του γένους και οι απλοί μορφωμένοι, από τον Αγ. Κοσμά τον Αιτωλό, μέχρι τον απλό παπά του χωριού και τον Καλόγερο, που δίδαξαν τα Ελληνικά γράμματα στο Κρυφό σχολειό, τόνωσαν το Εθνικό φρόνημα και προτρέπανε το λαό να επαναστατήσει για να διώξει τον ξένο δυνάστη.

Και ο λαός ξεσηκωνόταν σε κάθε ευκαιρία. Τέτοιες εξεγέρσεις μικρές και μεγάλες έγιναν πολλές».

Καταλήγοντας στην ομιλία της η κα Αρκουμάνη ανέφερε επίσης ότι:

«Τελικά η εθνεγερσία των Ελλήνων του 1821 πέτυχε την Εθνική Παλιγγενεσία. Την αναγέννηση της Ελλάδας. Με το πρωτόκολλο του Λονδίνου της 3ης  Φεβρουαρίου 1830, η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ένα χρόνο πριν, Κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους είχε αναλάβει ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος με τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειές του συντέλεσε πάρα πολύ στη θεμελίωση του νέου Ελληνικού Κράτους.

Σήμερα όλοι οι Έλληνες, είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την πνευματική παράδοση στην οποία στηρίχθηκε η Επανάσταση του ΄21, που δεν εξετάζεται μόνο σαν Στρατιωτικό γεγονός Πανευρωπαϊκής ακτινοβολίας, αλλά και σαν πνευματικός αγώνας ενός λαού που πιστεύει στην αξία της ιδέας της ελευθερίας και της Αρετής.

Ευλαβείς προσκυνητές λοιπόν σήμερα, κλίνουμε νοερά τα γόνατα μπροστά στους τάφους των αθάνατων νεκρών μας και υψώνουμε με ευγνωμοσύνη το νου και την καρδιά μας στους ελευθερωτές, στους ήρωες και μάρτυρες των ηρωικών αγώνων.

Ζήτω η Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821

Χρόνια πολλά Ελλάδα!»

Αμέσως μετά, στους κεντρικούς δρόμους του χωριού μας πολλοί κάτοικοι, σε μια ηλιόλουστη μέρα, παρακολούθησαν και χειροκρότησαν την παρέλαση των μαθητών του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Καλυβίων, για να ολοκληρωθεί η πορεία στο Μνημείο των Πεσόντων, όπου τελέσθηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες υπέρ Πατρίδος.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, από τους μαθητές των σχολείων, τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου, από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Θωμά Δρακόπουλο, από την εκπρόσωπο του Συλλόγου Γυναικών Καλυβίων, Πολυξένη Βελή, από την εκπρόσωπο της Χορωδίας Γυναικών, Φωτεινή Δρακοπούλου και από την εκπρόσωπο του Χορευτικού τμήματος Καλυβίων, Χρυσούλα Ζαπαντιώτη.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε μνήμη των ηρωϊκώς πεσόντων κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και στο τέλος της τελετής όλοι οι μαθητές τραγούδησαν τον Εθνικό μας ύμνο!