Ο Ανδρέας Π. Φούκας σε συναυλία με κλασικά έργα, στην Πάτρα

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Με την συμμετοχή του μουσικού Ανδρέα Π. Φούκα, δόθηκε χθες Παρασκευή 17 Μαρτίου, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας, εκδήλωση ενταγμένη στο πρόγραμμα του Περιφερειακού Συνεδρίου Ανάπτυξης 2023.

Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Καλλιτεχνικού Ομίλου της «Πολυφωνικής» Πάτρας, παρουσιάζοντας, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Μπουρδόπουλου, μία ποικιλία έργων από το διεθνές και εγχώριο ρεπερτόριο. Στη συνέχεια η Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αθανασίου Τρικούπη και τενόρο τον συμπατριώτη μας Ανδρέα Π. Φούκα, ερμήνευσε έργα επτανήσιων συνθετών, όπως ο Αντώνιος Λιβεράλης, ο Νικόλαος Μεταξάς Τζανής, ο Δημήτριος Ανδρώνης και ο Λαυρέντιος Καμηλιέρης.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είναι η πρώτη ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή συμφωνική ορχήστρα στην Ελλάδα, σε περιφερειακό επίπεδο, σε συνεργασία με την Πολυφωνική Χορωδία Πατρών, παρουσίασαν και ανέδειξαν μια σπάνια πολιτιστική κληρονομιά που προέρχεται από Έλληνες μουσικούς των Επτανήσων του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα.

Τα Επτάνησα (Επτάνησα) ήταν το κέντρο ανάπτυξης της νεοελληνικής μουσικής. Μέχρι να κυριαρχήσει η Αθήνα, τα Επτάνησα αποτελούσαν μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική κορυφή του περιφερειακού ελληνισμού λόγω της γειτνίασής τους με την Ιταλία και την προηγούμενη Ενετοκρατία. Εκεί δημιουργήθηκε η πρώτη ελληνική συμφωνική μουσική, η οποία δυστυχώς παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη μέχρι σήμερα.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώνοντας τις δυνάμεις του στην έρευνα, τη μουσικολογία και την περφόρμανς, παρουσίασε επιλεγμένα έργα των προαναφερθέντων μουσικοσυνθετών για σολίστ και ορχήστρα.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Regional Growth Conference 2023, που οργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», υπό τον τίτλο «Αποκατάσταση Μουσικής Κληρονομιάς για Πολλαπλασιαστική Πολιτιστική Ενδυνάμωση-Ερμής» (Musical rehabilitation as multiplier cultural empowerment within social contest).

Το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης 2023 που πραγματοποιείται στην Πάτρα (16-18 Μαρτίου), ξεκίνησε το 2012 και έχει εξελιχθεί σε μια κορυφαία συγκέντρωση που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές περιφέρειες. Συγκεντρώνοντας παρόντες και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους, ηγέτες του κλάδου, στελέχη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εθνικά αναγνωρισμένους δημοσιογράφους και ενδιαφερόμενους πολίτες, το Συνέδριο προσφέρει την ευκαιρία προβληματισμού και αντιμετώπισης ζητημάτων που σχετίζονται με την περιφερειακή πολιτική της Ελλάδας, την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας, την τόνωση της ανάπτυξης, την προώθηση της ανάκαμψης της απασχόλησης, την επιδίωξη μια περιφερειακή κοινωνία προσανατολισμένη στην καινοτομία και πολλά άλλα.

Δημοσθένης Φιστουρής (Δρ. Μουσικολογίας - τενόρος) Φατός Σελαμήογλου (Σοπράνο) και Ανδρέας Φούκας (τενόρος)

 

Ανδρέας Φούκας (τενόρος) Δημοσθένης Φιστουρής (Δρ. Μουσικολογίας- τενόρος) και Γιώργος Σαμαρτζής (τενόρος)