Με επιτυχία ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου, ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα (ΚτΠ) «Μελίτη» στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.

Την διοργάνωσε το τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, το Κοινωνικό Ιατρείο Δήμου Αγρινίου, το Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αγρινίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ, μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Αγρινίου. Σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας (ΕΝΘΕ), ξεκίνησε στους Δήμους – μέλη του Δικτύου, πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του ΚτΠ με τον διακριτικό τίτλο «Μελίτη».

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματκού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT), μέσα από τη διενέργεια ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Η LDCT είναι μία αξονική θώρακος, στην οποία οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται είναι τέτοιες ώστε η δόση ακτινοβολίας να είναι 10 φορές μικρότερη σε σύγκριση με τη συνήθη αξονική τομογραφία. H LDCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της κλασσικής αξονικής τομογραφίας θώρακος για την παρακολούθηση πιθανών βλαβών του πνευμονικού παρεγχύματος χωρίς να μειώνεται η διαγνωστική της ακρίβεια.

Το μήνυμα αυτό πέρασε μέσα από την ομιλία του ο  Ιατρός κ. Λάμπρος Λαμπρόπουλος.

Την Ημερίδα Χαιρέτισε ο Πρόεδρος  Δημοτικού Συμβουλίου  κ. Νικόλαος Καζαντζής ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης και την ενημέρωση των πολιτών . 

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στον προσυμπτωματικό έλεγχο του Καρκίνου του Πνεύμονα, «Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές αποδεδειγμένα. Συνεπώς, στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Με αυτό τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.» Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επίσης αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας, να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων και τόνισε ότι αυτό υλοποιείτε μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας, και την ενίσχυση των ΚΕΠ Υγείας της Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΠ Υγείας εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 12 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, ο Καρκίνος του Πνεύμονα, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το  Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.Μίλησε το μέλος της ΕΝΘΕ, Ειδικός Πνευμονολόγος, Λάμπρος Λαμπρόπουλος και το μέλος του ΙΣΑ, Παθολόγος – Ογκολόγος, Μαρία Πρεβεζάνου.

Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματκού ελέγχου, ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ΄ όσον σώζει στη κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.

"Η πρόληψη σώζει ζωές"

Την Ημερίδα  στήριξαν με τη παρουσία τους:

Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.

Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγρινίου.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου.

Ο Γενικός Γραμματέας  του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου.

Εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ/ΝΣΗΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ