Ενημερωτική δράση στο Γυμνάσιο Καλυβίων με θέμα την ενδοοικογενειακή βία

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Στο Γυμνάσιο Καλυβίων πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου ενημέρωση στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την «Ενδοοικογενειακή Βία», από την Αστυνόμο Ανδρεοπούλου Δήμητρα, Προϊσταμένη του αντίστοιχου τμήματος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας.

Η κα Ανδρεοπούλου ανέπτυξε τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας, πως εκδηλώνονται και ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι αντιμετώπισής τους.

Ανέφερε ότι, η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα πολυδιάστατο, πολυπαραγοντικό και πολύπλοκο φαινόμενο, που ταλανίζει διαχρονικά κάθε κοινωνία, συνιστώντας παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συχνά, η κοινωνική αυτή παθογένεια αποτελεί μία ακραία έκφραση της ανισότητας μεταξύ των φύλων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη διάπραξη των σχετικών εγκλημάτων, κατά πλειοψηφία, σε βάρος των γυναικών.

Η ενδοοικογενειακή βία λαμβάνει χώρα, συνήθως, εντός της οικίας των θυμάτων, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση του «σκοτεινού αριθμού» των εγκλημάτων σε υψηλά επίπεδα, ενώ, ακόμη και σε ανεπτυγμένες κοινωνίες, δεν είναι σπάνια η λανθασμένη, στερεοτυπική αντίληψη ότι η βία αυτού του είδους αποτελεί «ιδιωτική υπόθεση».

Πίσω από τους καταγεγραμμένους αριθμούς υπάρχουν ιστορίες ανθρώπων που κρύβουν πόνο και δυστυχία, ντροπή και κακοποίηση. Η πραγματική διάσταση του προβλήματος είναι ακόμη πιο απογοητευτική, αφού μεγάλο ποσοστό των θυμάτων δε θα καταγγείλει ποτέ το πρόβλημα.

Σε μία προσπάθεια συντονισμένης αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις συναρμόδιων Φορέων και Υπηρεσιών, με αντικείμενο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Φροντίζει για την επαρκή εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών της, που διαχειρίζονται σχετικές υποθέσεις και αναπτύσσει συνεργασίες με Εθνικούς Φορείς, Διεθνείς Οργανισμούς και Αστυνομίες άλλων χωρών, προκειμένου να επιτυγχάνεται η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η εξειδικευμένη παροχή υπηρεσιών προς τα θύματα.

Επίσης η κα Ανδρεοπούλου έδωσε πληροφορίες για την λειτουργία του αρμόδιου τμήματος της Αστυνομίας, τα τηλέφωνα που απαντούν σε επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες και τις ενέργειες που πραγματοποιεί η Αστυνομία και ο Εισαγγελέας. Τα συγκεκριμένο Γραφείο έχει στελεχωθεί με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά αλλά και με την απαιτούμενη ευαισθησία, πολίτες που προβαίνουν σε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Επιπροσθέτως, το Γραφείο διαθέτει περιπολικό για προσαγωγές και συλλήψεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία και προσέλαβαν πολύ χρήσιμες οδηγίες για να αντιμετωπίσουν κάποιες καταστάσεις που μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε από εμάς.

Το τελικό συμπέρασμα που βγήκε από την εκδήλωση στο Γυμνάσιο Καλυβίων Αγρινίου, είναι ότι, δεν πρέπει να  φοβόμαστε να καταγγέλλουμε  οποιαδήποτε μορφή βίας που υποπίπτει στην αντίληψή μας.