Αποκριά στα Καλύβια, πριν 70 χρόνια

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Μέσα από τις παλιές φωτογραφίες γυρίζουμε τον χρόνο πίσω για να θυμηθούμε τις Απόκριες και τις Καλυβιώτικες παρέες που γιόρταζαν και διασκέδαζαν στα μαγαζιά του χωριού μας, φορώντας τα χάρτινα καπέλα και απλές μεταμφιέσεις για να τηρήσουν το έθιμο!

Κοντά 70 χρόνια πέρασαν από τη δεκαετία του ΄50, σε μια Ελλάδα διαφορετική που ¨πάλευε¨ να σταθεί όρθια μετά τον μεγάλο πόλεμο και τον εμφύλιο, σε μια επαρχία που οι άνθρωποι πάσχιζαν να τα φέρουν ¨βόλτα¨ η αποκριά αποτελούσε μια διέξοδο από την δύσκολη καθημερινότητα, μια ανάπαυλα από τον αγώνα της επιβίωσης.

Στα Καλύβια, οι κάτοικοι ετοιμάζονταν για τις ανοιξιάτικες εργασίες στα χωράφια με τις ορυζοκαλλιέργειες, τα σιτηρά και τις πατάτες, αλλά και τις κτηνοτροφικές ασχολίες, ενώ τα τεχνικά μέσα ήταν ελάχιστα και όλες οι αγροτικές δουλειές γίνονταν χειρωνακτικά.

Αποκριές με τις μεγάλες παρέες των νέων της εποχής, στα καφενεία και τις γειτονιές  του χωριού, με τραγούδια και σερπαντίνες, προσέδιδαν κέφι και χαρά σε όλους, μικρούς και μεγάλους! Και την Καθαρά Δευτέρα, ¨κούλουμα¨ στις εξοχές και σε κοντινά χωριά!

Ας θυμηθούμε από τις φωτογραφίες αρχείου, την παλιά Αποκριά στα Καλύβια Αγρινίου:

Οικογενειακά Αρχεία: Παντελή Γ. Μπουχάνη, Ανδρέα Η. Στρατόπουλου, Αναστάσιου Π.Πανταζόπουλου, Χρήστου Γρ. Τάγκαλου