Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023
Ένα παραδοσιακό έθιμο, η κατασκευή χαρταετού, αναβίωσε σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων Αγρινίου, με τους μικρούς μαθητές να μαθαίνουν την ¨τεχνική¨ και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να ετοιμαστεί ο αετός.
Το ¨μάθημα¨ ανέλαβαν να κάνουν ο συγχωριανός μας Λεωνίδας Καραλής, με την πολύτιμη βοήθεια του Προέδρου της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου, ενώ τις προετοιμασίες της αυτοσχέδιας κατασκευής παρακολουθούσαν με ζωηρό ενδιαφέρον οι δάσκαλοι και τα παιδιά του σχολείου. Έτσι λοιπόν έμαθαν για τα υλικά που απαιτούνται, όπως τα καλάμια, το ζυμάρι για κόλλα ή απλή κόλλα, για τα ζύγια, δηλ. το ¨τιμόνι¨, για την ουρά του χαρταετού και άλλες λεπτομέρειες για τη σωστή κατασκευή του.
Ως γνωστόν, το πέταγμα του χαρταετού γίνεται κατά τους υπαίθριους εορτασμούς της Καθαράς Δευτέρας τα λεγόμενα “Κούλουμα”. Υπάρχουν χαρταετοί σε διάφορα σχήματα. Στην Ελλάδα το πιο σύνηθες σχήμα είναι το εξάγωνο. H κατασκευή του χαρταετού είναι μια πολύ δημιουργική και διασκεδαστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, που αξίζει να τη δοκιμάσει κανείς!
Η κατασκευή του χαρταετού γίνεται με απλά βήματα και με υλικά χαμηλού κόστους όπως, 3 πηχάκια από καλάμι ή από ελαφρύ ξύλο (80 εκ. το καθένα) σπάγκος χαρτί για χαρταετό, μολύβι, κόλλα, χρωματιστά χαρτιά, γκοφρέ λωρίδες ή εφημερίδες, για την ουρά και ψαλίδι.
Ο σκελετός φτιάχνετε ενώνοντας τα πηχάκια στο κέντρο και περιμετρικά με το σπάγκο, σχηματίζοντας ένα κανονικό εξάγωνο.
Κατόπιν τοποθετείται ο σκελετός πάνω στο χαρτί και σχεδιάζεται το περίγραμμά του με ένα μολύβι. Στη συνέχεια σχεδιάζεται ένα δεύτερο περίγραμμα, μεγαλύτερο κατά 5 εκ. από το πρώτο και κόβετε γύρω γύρω. Το χαρτί στρέφεται προς τα μέσα και επικολλάται προσεκτικά στον σκελετό.
Για τα ¨ζύγια¨ κόβονται 3 ίσα κομμάτια σπάγκου με μήκος όσο το μισό από το κάθε πηχάκι, περνά το ένα κομμάτι στο κέντρο του χαρταετού και δένεται γερά στο σημείο που ενώνονται τα ξύλα. Στη συνέχεια δένονται τα άλλα 2 κομμάτια στις δύο άκρες μιας πλευράς και ενώνονται με το κεντρικό. Τα 2 τρίγωνα που σχηματίζονται πρέπει να είναι ισοσκελή. Στο σημείο ένωσης των 2 τριγώνων δένεται η καλούμπα, δηλαδή ένα κουβάρι από γερό σπάγκο για το πέταγμα του χαρταετού.
Για να φτιαχτεί η ουρά, κόβονται 2 ίσα κομμάτια σπάγκου με μήκος όσο το μισό από το κάθε πηχάκι. Περνιέται ο σπάγκος στις άκρες από τα δύο διπλανά πηχάκια και ενώνονται με έναν κόμπο. Στο σημείο του κόμπου δένεται ένα άλλο μεγάλο κομμάτι σπάγκου με μήκος 3 με 4 φορές μεγαλύτερο από τον χαρταετό. Στο μεγάλο κομμάτι σπάγκου τοποθετούνται χρωματιστά κομμάτια χαρτιού ή εφημερίδας, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους 20 εκ. περίπου. Το μήκος της ουράς ποικίλλει αναλόγως το μέγεθος του χαρταετού. Η ουρά είναι πολύ σημαντική για το πέταγμα του χαρταετού. Πρέπει να είναι πυκνή με μήκος 3 με 4 φορές μεγαλύτερο από τον χαρταετό. Αν ο χαρταετός κάνει ¨τούμπες¨ είναι σημάδι ότι πρέπει να μεγαλώσει η ουρά.
Επίσης στα ¨ζύγια είναι σημαντικό η κάθε πλευρά να έχει το ίδιο μήκος με την άλλη. Σε διαφορετική περίπτωση ο χαρταετός θα έχει απώλεια ισορροπίας από την μεριά που έχει τον πιο κοντό σπάγκο.
Για μια πιο εύκολη μεταφορά χωρίς μπερδέματα καλό είναι να μη συνδέσουμε την ουρά από την αρχή, αλλά όταν φτάσουμε στο χώρο που θα πετάξουμε το χαρταετό μας. Προσοχή ο χώρος που θα πετάξουμε το χαρταετό πρέπει να είναι ανοιχτός μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
Ο χαρταετός που κατασκευάστηκε στο σχολείο Καλυβίων είχε τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας, δηλ. το μπλε και το λευκό…
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων ευχαριστούν τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλυβίων, κ. Δημήτρη Αναστασίου, καθώς και τον γονέα κ. Λεωνίδα Καραλή, για την προσφορά τους!
Καλό τριήμερο Αποκριάς & Καλά Κούλουμα σε όλους!